Spring til indhold

Vezina Trophy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vezina Trophy vises frem i Hockey Hall of Fame i Toronto, Canada.

Vezina Trophy er et trofæ der årligt uddeles til den bedste målmand i NHL på baggrund af en afstemning foretaget blandt NHL's General Managere. Den seneste vinder er Martin Brodeur fra New Jersey Devils, som i 2007 vandt trofæet for tredje gang.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Vezina trofæet har fået sit navn til ære for Georges Vézina der som målmand for Montreal Canadiens kollapsede under en kamp i 1925 og senere døde af tuberkulose. Canadiens' tidligere ejere donerede trofæet til NHL og det blev uddelt for første gang efter sæsonen 1926-27.

Frem til sæsonen 1980-81 blev trofæet givet til den målmand der havde lukket færrest mål ind under grundspillet. Men dette betød at trofæet ofte gik til den målmand der havde det bedste hold foran sig frem for den individuelt bedste målmand. Derfor ændrede man proceduren og William M. Jennings Trophy blev herefter det trofæ der blev givet til målmanden/målmændene fra det hold der blev scoret mindst på i grundspillet. Billy Smith fra New York Islanders blev den første vinder af Vezina trofæet under det nuværende system. Svenske Pelle Lindbergh blev i 1985 den første europæer der vandt trofæet.

Martin Brodeur, New Jersey Devils vandt trofæet efter sæsonen 2007-08 foran Evgeni Nabokov, San Jose Sharks og Henrik Lundqvist, New York Rangers.

Vezina Trophy vindere (bedste målmand efter afstemning)[redigér | rediger kildetekst]

Vezina Trophy (Målmand/målmænd for det hold med færrest mål imod i grundspillet)[redigér | rediger kildetekst]

Trivia[redigér | rediger kildetekst]

  • Jacques Plante (1929-1986) har vundet Vezina-trofæet flest gange, nemlig 7. Dominik Hasek har vundet det 6 gange og er dermed den spiller der har vundet trofæet flest gange under det nuværende system.

Flest trofæer[redigér | rediger kildetekst]

  1. Montreal Canadiens, 28
  2. Chicago Blackhawks, 9,5
  3. Buffalo Sabres, 8
  4. – delt Boston Bruins & Toronto Maple Leafs, 7 hver
  5. Detroit Red Wings, 5
  6. Philadelphia Flyers, 3,5

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]