Vibeke Windeløv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Vibeke Windeløv (født 22. december 1950Frederiksberg) er en dansk filmproducent. Siden 1992 har hun produceret film for Zentropa, blandt andet Lars von Triers film. I 2011 stiftede hun sit eget produktionsselskab, Windeløv Lassen, sammen med den unge filmskoleuddannede producer Stinna Lassen. Vibeke Windeløv tiltrådte 2015 som direktør på Betty Nansen Teatret og danner sammen med den svenske teaterinstruktør Stefan Larsson teatrets øverste ledelse.

Faderen var præst og moderen var landsleder for FDF/FPF. Vibeke Windeløv læste psykologi i Danmark og USA. Filmkarrieren startede i 1975, da hun havde hjulpet sin mand, Per Kirkeby, med at skaffe statister til filmen Normannerne. Derefter hyrede Anders Sandberg hende som produktionsleder på stjernetegnsfilmene I Løvens tegn (1976) og Agent 69 Jensen i Skorpionens tegn (1977). Senere var hun produktionsleder og producer på film af instruktører som Bille August (Honning Måne, 1978), Jon Bang Carlsen (En rig mand, 1979), Jørgen Leth (Udenrigskorrespondenten, 1983 og Notater om kærligheden, 1989) og Gabriel Axel (Christian, 1989). I 1992 blev hun kontaktet af Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa, der overtalte hende til at producere Susanne Biers film Det bli'r i familien (dansk film). Siden har hun produceret alle Lars von Triers film til og med Direktøren for det hele.

Windeløv har endvidere siddet i juryen på utallige festivaler, heriblandt de internationale filmfestivaler i Venedig og Montreal samt Sundance filmfestivalen i USA. Hun sidder i adskillige bestyrelser, bl.a. for European Film Bond, Filmstationen og Dansk Design Center. Hun er desuden udpeget af Kulturministeren som medlem af skolerådet for Det Danske Kunstakademi og stiftede i 2008 Refugees United, der hjælper flygtninge til at finde savnede familiemedlemmer og venner.

Windeløv er blevet hædret med Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres i Frankrig og har modtaget Prix Eurimages i 2008 sammen med Betina Brokemper for deres fælles indsats for at skabe og fremme europæisk filmkunst.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Vista-kdmconfig.png Artiklen om personen Vibeke Windeløv kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.