Spring til indhold

Volvo Trucks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Volvo Trucks
Virksomhedsinformation
SelskabsformAktiebolag Rediger på Wikidata
BrancheBilindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt1928 Rediger på Wikidata
HovedsædeGöteborg, Sverige Rediger på Wikidata
Virksom i
Verdensplan Rediger på Wikidata
ProduktLastbil Rediger på Wikidata
Organisation
EjerVolvo Rediger på Wikidata
ModerselskabVolvo Rediger på Wikidata
DatterselskaberVolvo Truck Latvia
Renault Trucks
Mack Trucks Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporatesse/556013-9700 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Volvo Trucks er en svensk lastbilfabrikant og en del af Volvo-koncernen.

Volvo FMX i Rønne

Volvo var i 2005 samlet set det næststørste lastbil-brand i verden. Volvo er etableret i 1927, og alene Volvo Trucks har knapt 21.000 ansatte (2005) på verdensplan. Firmaets hovedkontor ligger i Göteborg, Sverige, men der produceres lastbiler i 17 lande. I 2005 solgte Volvo Trucks 103.696 lastbiler på verdensplan.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Da Volvo i 1927 producerede deres første personbil, var deres første lastvogn allerede ved at blive designet, og i februar 1928 blev LV serie 1 præsenteret for offentligheden. Selvom den med nutidens øjne knapt kan kaldes en lastbil, var den dengang en succes, og de første 500 blev solgt allerede inden sommeren. Den var udstyret med en 2,0 L 4-cylindret motor med 28 hk (21 kW), i øvrigt samme motor og gearkasse som personbilen ÖV 4. Den havde en totalvægt på 3 tons og kostede 4.450 svenske kroner.

I begyndelsen fandtes Volvos lastbiler kun med ottomotorer, men mod slutningen af 1930'erne leveredes også hesselmanmotorer. Under 2. verdenskrig leveredes mange biler med gasdrift. I 1946 kunne man bestille Volvo med dieselmotor.

Den internationale ekspansion tog fart i 1950'erne.

Volvo Trucks på verdensplan[redigér | rediger kildetekst]

Volvo førerhuse bliver produceret i det nordlige Sverige i Umeå, mens motorerne bygges i den centralsvenske by Skövde. Ud over visse mindre afdelinger har Volvo samlefabrikker i Göteborg (sammen med hovedkontoret), Australien, Belgien, Brasilien, Indien, Kina, Rusland, Sydafrika og USA, hvilket gør dem i bogstaveligste forstand verdensomspændende. Nogle af fabrikkerne drives gennem joint ventures. Den primære reservedelsdistribution foregår fra Belgien. Salgsdelen er delt op i tre sektioner; Europa, Nordamerika og international, hvor sidstnævnte dækker resten af verden. Internationale forhandlere findes primært i Kina, herunder Hong Kong, Taiwan og Sydkorea.

Opkøb og salg[redigér | rediger kildetekst]

I 1980 købte Volvo White Motor Company, efter at White var blevet skilt ud fra Freightliner, og op gennem 1980'erne producerede man lastbilmærkerne White, Western Star og Autocar. I starten af 1990'erne overtog Volvo tungvogns-sektionen af General Motors og brugte siden denne platform for mærkerne Volvo, WhiteGMC og Autocar. I 1997 blev navnene WhiteGMC og Autocar udfaset.

I 2001 opkøbte Volvo Renault Trucks og derigennem Mack Trucks, der også var ejet af Renault. Samtidigt solgte man Western Star-navnet til DaimlerChrysler og Autocar-navnet til Grand Vehicle Works Holdings.

Volvo produktliste[redigér | rediger kildetekst]

Nuværende (Juli 2006)[redigér | rediger kildetekst]

Volvo N10 svær bjærgningsvogn

Historiske modeller[redigér | rediger kildetekst]

Senere modeller[redigér | rediger kildetekst]

1970'erne[redigér | rediger kildetekst]

1980'erne[redigér | rediger kildetekst]

1990'erne[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]