Spring til indhold

Wilhelm Heinrich Wackenroder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wilhelm Heinrich Wackenroder
Personlig information
Født13. juli 1773 Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Død13. februar 1798 (24 år) Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedGeorg-August-Universität Göttingen,
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg,
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Rediger på Wikidata
BeskæftigelseJuridisk digter, kunsthistoriker, jurist, forfatter Rediger på Wikidata
ArbejdsstedBerlin Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Wilhelm Heinrich Wackenroder (født 13. juli 1773 i Berlin, død 13. februar 1798 sammesteds) var en tysk forfatter der sammen med vennen Ludwig Tieck var med til at grundlægge romantikken i Tyskland; han var tillige jurist og ansat ved kammerretten i Berlin.

Wackenroder kom tidligt under indflydelse af den ældre tyske kultur ved med vennen Tieck at besøge gotiske katedraler i Nürnberg og Bamberg; herved omvurderede han Middelalderens æstetik og så epoken som et højdepunkt, hvor alle højere følelser spillede sammen i kunsten, især ved den religiøse ekstases formidling på æstetikkens område. Han skrev blandt andet den halvt novellistiske Herzensergiessungen eines kunstliebenden klosterbruders (1797 "Fantasier af en kunstelskende klosterbroder") med forord af Tieck, som er et af romantikkens gennembrudsværker i Tyskland; omtrent samtidig begyndte Friedrich og August Schlegel at udgive Athenäum, og Tieck udgav Der blonde Eckbert.

Wackenroders værk er svært at placere genremæssigt og forløber mellem essay og prosapoesi; den religiøse andagt fremholdes som kilden til den kunstneriske skaben. Bogen bidrog til at fremkalde den tysk-romantiske malerskole, bl.a. "Nazarenerne", og påvirkede stærkt Wackenroders ven Tieck; det udgør et af de mere markante dokumenter til romantikkens historie. Albrecht Dürer og Rafael vurderes her højere end det hidtil havde været tilfældet, men det var frem for alt inden for musikken at Wackenroder anså, at den religiøse æstetik kunne komme klarest til udtryk. Allerede året efter udgivelsen døde Wackenroder, 24 år gammel.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

TysklandSpire
Denne biografi om en tysker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi