Wing Tsun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Typisk trænings tshirt med WingTsun logo på.
Land Kina Kina
Grundlægger Leung Ting
Nævneværdige elever Keith Kernspecht,
Emin Boztepe,
Victor Gutierrez

Wing Tsun er en kampkunst og selvforsvarssystem. Udøveren tager initiativ, når modstanderen viser tegn på at ville angribe, hvilket beror på en sensitivitet som udøveren har udviklet gennem træning.

Wing Tsun går ud fra, at der under kamp ikke er nogen regler. Der er risiko for at miste livet ved at vise hensyn til modstanderen eller anvende komplicerede og uøkonomiske teknikker.

Der ses i Wing Tsun flere typer angreb som ikke er tilladt i flere andre kampsports stilarter. Frasen: "det bedste forsvar, er et angreb", anvendes ligeledes ofte i Wing Tsun kredse. Wing Tsun beskrives derfor ofte som et agressivt selvforsvar

Teknisk anvendes sparke- og håndteknikker samt knæ-, albue-, kaste- og gulvkampsteknikker. Den enkelte teknik afgøres af angriberes intention. Teknikkerne er meget enkle, hvilket vil sige bevægelses-økonomiske og velgennemtænkte.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historisk har Wing Tsun sin baggrund i Yip Mans Wing Chun.[kilde mangler] Leung Ting grundlagde Wing Tsun som en selvstændig gren efter Yip Mans død. Senere tillagde Keith Kernspecht princippet om direkthed og derved sprang ud som en selvstændig gren fra Leung Ting, dog under samme navn Wing Tsun. En anden nævneværdig udviklet gren fra Kernspecht, er Dai-sifu Victor Gutierrez "Wing Revolution", som kan siges at være en "add-on" til det mere traditionelle system.

Familietræ for Wing Tsun[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres.

Ng Mui(五梅)

 • Yim Wing Chun (嚴詠春)
  • Leung Bok Chau (梁博儔)
   • Leung Lan Kwai (梁蘭桂)l
    • Wong Wah Bo (黃華寶) & Leung Yee Tei (梁二娣)

Udbredelse og popularitet[redigér | redigér wikikode]

Wing Chun har spredt sig til over 64 lande.[1] Den mest udbredte skole er Leung Tings Wing Tsun.

En retningslinje er, at hvis skolen er medlem af EWTO, kan underviserens og skolens kvalitet verificeres. Wing Tsun-grenen er den eneste, der tilbyder en instruktøruddannelse,[kilde mangler] hvor man efter fuldført uddannelse kan danne sin egen skole med godkendelse fra EWTO. Uddannelsen tager to år.

Grene[redigér | redigér wikikode]

Leung Tings gren har yderligere tre anerkendte grene.

 1. Stormester Keith Kernspechts EWTO, er teknisk en blødere, men mere direkte form af Leung Tings Wing Tsun. Kernspecht udviklede også "Blitz defense", hvilket er ment til at være en hurtig måde at lære at forsvare sig selv på.
 2. Dai-Sifu Victor Gutierrez udviklede "Wing Revolution"[2] , som en slags "add-on" til Kernspechts EWTO system.
 3. Dai-Sifu Emin Boztepe dannede sin egen organisation, der forlyder at være mere fokuseret på reel kamp til brug i for eksempel MMA.

Se også[redigér | redigér wikikode]


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Iraq-patrol.jpgDenne artikel om et emne der relaterer til en personudførbar aktivitet kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Kilder[redigér | redigér wikikode]