Natura 2000-område nr. 90 Sneum Å og Holsted Å

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Område nr. 90 Sneum Å og Holsted Å
Geografi
Region Region Syddanmark
Kommune(r) Varde Kommune, Esbjerg Kommune
Areal ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 90 Sneum Å og Holsted Å består af habitatområdet H79, der er på 514 hektar og ligger i en smeltevandsdal mellem Esbjerg Bakkeø og Holsted Bakkeø. Natura 2000-området er beliggende i Vejen-, i Varde- og Esbjerg Kommuner og er en del af vandopland Vadehavet[1].

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Sneum Å og Holsted Å er hovedvandløbene i et vidt forgrenet vandsystem der løber ud i Vadehavet. Der er i perioden 2005-2012 i forbindelse med snæbelprojektet, gennemført foranstaltninger der forbedrer fiskenes vandremuligheder i å-systemet, bl.a. er der fjernet stemmeværker og gennemført genslyngning af en del af Sneum Å. I ådalene findes en lang række mose- og engområder. Rigkær og kildevæld er registreret flere steder langs åerne, nogle steder med artsrige og værdifulde forekomster. Nogle af moseområderne er dog så tilgroede, at den karakteristiske lavtvoksende urtevegetation er i kraftig tilbagegang.

Naturbeskyttelse[redigér | rediger kildetekst]

Cirka 400 ha af området er er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3. Et lille stykke af åen syd for Endrup er fredet [2] Den nedre del af Sneum Å er en del af område nr. 89 Vadehavet og Nationalpark Vadehavet;

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]