Astrakan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Astrakan
А́страхань; Tatarisk sprog: Ästerxan
{{{mindrebillede1type}}} {{{mindrebillede2type}}}
[[Fil:{{{mindrebillede1}}}|115px|center]]
Astrakhan Trinity cathedral.jpg
Treenighedskatedralen i Astrakan opført 1576-1603
Overblik
Land: Rusland Rusland
Motto: {{{motto}}}
:
{{{adminenhedtype1}}}: {{{adminenhed1}}}
Oblast: Astrakhan oblast
{{{adminenhedtype3}}}: {{{adminenhed3}}}
Grundlagt: {{{år}}}
Postnr.: {{{postnr}}}
Demografi
Indbyggertal: 520.339 (2010)
 - Areal: 500 km²
 - Befolkningstæthed: 1041 pr. km²
{{{indbygtype2}}}: {{{indbyg2}}} ({{{indbyg2år}}})
 - Areal: {{{indbyg2areal}}} km²
 - Befolkningstæthed: {{{indbyg2tæthed}}} pr. km²
{{{indbygtype3}}}: {{{indbyg3}}} ({{{indbyg3år}}})
 - Areal: {{{indbyg3areal}}} km²
 - Befolkningstæthed: {{{indbyg3tæthed}}} pr. km²
Tidszone: GMT
Højde m.o.h.: m
Hjemmeside: {{{webside}}}
Oversigtskort
Astrakhan (Rusland)
Astrakhan
Astrakhan
Astrakhans beliggenhed

46°20′0″N, 48°1′0″E

Koordinater: 46° 20′ 0″ N, 48° 1′ 0″ Ø

Astrakans byvåben

Astrakan el. Astrakhan (russisk: Астрахань) er en større by, beliggende ved Volgaflodens delta ved det Kaspiske Hav. Byen er hovedstad for Astrakhan oblast, og befolkningstallet er på 520.339(2010). Landområdet rundt om byen er meget frugtbart. Byens centrale kvarterer, der stammer fra sovjettiden, består mest af betonhøjhuse. Tæt på centrum, er flere ældre bebyggelser med træhuse blevet bevaret. Byens centrum huser derudover et Kreml.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Vinteren er forholdvis kort med en gennemsnitstemperatur for januar på – 5 grader Celsius. Sommeren er lang og varm, hvor gennemsnitstemperaturen i juli er +25 grader Celsius. Årets gennemsnitstemperatur er lige over +10 grader Celsius. Området er tørt ( 222 mm pr. år), faktisk med nedbør på en tredjedel af, hvad der er i Danmark.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byens nævnes i skriftlige kilder første gang i 1200-tallet som Xacitarxan. Ruinerne af denne gamle bebyggelse er i moderne tid blevet genfundet 12 km opstrøms fra vore dages Astrakan. 1556 erobrede Ivan den Grusomme området, og han byggede herefter et fort på en høj bakke med god sigt over Volga. 1569 blev byen belejret af en osmannisk hær, men den holdt stand og tyrkerne måtte opgive. Et år senere opgav Sultanen alle sine krav på byen, og hele Volgafloden var nu underlagt den russiske indflydelsessfære. I 1600-tallet blev Astrakan Ruslands port mod orien-ten, og handelsmænd fra bl.a. Armenien og Persien bosatte sig i den og gav byen en multinational karaktér.

I sytten måneder i 16701671 blev Astrakhan kontrolleret af Stenka Razin og hans kosakker under et oprørsforsøg. I 1705 udbrød endnu et oprør mod zaren i byen (Bulavin opstanden) da en kosakhær var i byen. I 1711 blev Astrakan gjort til hovedstad i et guvernement af Peter den Store, der også grundlagde et stort værft i begyndelsen af 1700-tallet. Han benyttede desuden byen som base under krigene mod Persien, den blev bl.a. plyndret af perserne i 1719. Katharina den Store gav senere i århundredet byen en række vigtige industrielle privilegier.

Astrakans kreml blev opført mellem 1580'erne og 1620'erne af materiale, der blev taget fra Den Gyldne Hordes gamle hovedstad Sarai Berke. Byens to store katedraler blev indviet kort efter hinanden i 1700 og 1710, arkitekterne stammede fra Yaroslavl; kirkernes ydre besidder mange elementer, der stammer fra traditionel russisk kirkearkitektur, mens deres indre er udført helt i barok stil.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

I Astrakan findes den berømte Uspenski katedral, flere kirker, et galleri med en omfangsrig samling af russisk kunst, Khlebnikov Museum samt ikke mindst Astrakans Kreml. I byen finder man mange eksempler på byggeri fra forskellige perioder – renæssance, klassicisme, orientalsk, russisk og ortodoks. Der findes købmandsgårde og en børs.

I Volga-deltaet, som er Ramsarområde der er nomineret til UNESCO World Cultural and Natural Heritage List, findes en rig fauna (pelikaner, hejrer, oddere, skildpadder, stør, hvidhalede havørne m.v. samt mange trækfugle) og rig flora på 278 forskellige arter heraf 44 arter vandplanter f.eks. åkander, vandkastanjer samt de berømte lotusblomster (Nelumbo nucifera Gaertn), der står i fuldt flor i august. I deltaet findes naturbeskyttelsesområder og mulighed for bådudflugter.

Personer[redigér | redigér wikikode]

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]