Bueskydning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. mar. 2015, 10:40 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Robot: Konverterer nøgne referencer, ved hjælp af ref navne for at undgå dubletter, se FAQ; kosmetiske ændringer)
Mål for bueskydning på Middelaldercentret.

Bueskydning er en aktivitet, der går ud på at ramme et mål ved at skyde pile af sted ved hjælp af en bue.

Historie

Bueskydning var oprindeligt en jagtform og en vigtig del af oldtidens og middelalderens kampformer. Som krigsform blev bueskydning afløst af geværet i løbet af middelalderen. Bueskydning anvendes stadigvæk ved jagt.

I Danmark er der krav om jagttegn i forbindelse med jagt med bue. Bueskydning kan også praktiseres som sport, hvor der udover sikkerhedsmæssige foranstaltninger, ikke er krav om jagttegn.

Bueskydning som sport

Den inderste pil giver 10 point, kaldet X-10. Den yderste ni point. Den næst-yderste gule cirkel giver også 10 point, men hvis der er pointlighed tæller man hvem der har flest X-10'ere.

Bueskydning stiller store krav såvel fysisk som mentalt: Buen spændes med et træk på 20–25 kg (junior og senior skytter), ligesom finmotorikken og den mentale styrke også er altafgørende for resultatet. En enkelt millimeters afvigelse betyder, at pilen ikke rammer målet efter hensigten.

Buetyper

Der findes forskellige buetyper:

Moderne buetyper

Recurvebuen

Uddybende Uddybende artikel: Recurvebue

Recurvebuen, også kaldet den olympiske bue. Den består af en håndsektion i træ eller metal, hvorpå der er monteret to bueben, som har en fremadrettet bue (recurve) i enderne. Buen er normalt udstyret med sigte og stabilisator. Der findes også recurvebuer i eet stykke, som ikke kan deles.

Compoundbuen

Uddybende Uddybende artikel: Compoundbue

Compoundbuen, som er den teknisk mest avancerede. Den består af en håndsektion med to bueben. Men for enden af disse ben er der monteret ovale hjul, hvor strengen går rundt om, således at man opnår en synergi-effekt. Det betyder i praksis, at modsat langbuen og recurvebuen, så ligger buens trækvægt i starten af trækket, hvorefter trækvægten reduceres i takt med, at strengen trækkes ud. Denne buetype leverer et meget kraftigt skud i forhold til trækvægt. Compoundbuen er monteret med sigte, evt. med forstørrelse, og stabilisator.

Barbuen

Barbuen er en vestlig bue uden sigte og stabilisator.

Traditionelle buetyper

Fladbuen

Uddybende Uddybende artikel: Fladbue
En faldbue fremstillet efter Holmegårdsbuerne.

Fladbuer kendes tilbage til stenalderen og er flade buer med et håndtag i midten, der er fremstillet i ét stykke træ. I 1944 fandt man to velbevarede faldbuer fremstillet i elmetræ i Holmegårds mose på Sjælland. Buerne er omkring 9.000 år.[1][2]

Langbuen

Uddybende Uddybende artikel: Langbue

Langbuen er en simpel buetype, der er fremstillet i træ. Det er denne type, som sagnfiguren Robin Hood anvender. Den er ofte fremstillet i taks eller ask. Langbuen har været hyppigt anvendt i middelalderen, hvor særligt England havde succes med at bruge dem, særligt i slag mod Frankrig i Slaget ved Crécy (1346), Slaget ved Poitiers (1356) og Slaget ved Agincourt (1415).

Japansk langbue

Uddybende Uddybende artikel: Yumi

Den japanske langbue, kaldet Yumi, er den bue, som samuraierne brugte. Det en asymmestriske recurvebue, hvor grebet sidder 1/3 del oppe på buen. Den konstrueres af laminater af træ og bambus, der måler fra 2,22 meter og op til 2,45 meter. I dag bruges buen hovedsageligt til udøvelsen af den japanske kampsport kaldet kyudo, og til forskellige former for bueskydning til hest kaldet yabusame og kasagake

Hornbuen

Hornbuer benævnes også "Oprindelige recurvebuer" det er kompositbuer som brugtes (og bruges) af mange af de asiatiske foleslag, mest berømte er tyrkiske, koranske, mongolske og kinesiske hornbuer. Oprindelige folk fra træ fattig egne som inuitter og nogle amerikanske indianer stammer vides også at have brugt hornbuer.Det er som oftest meget kraftige buer, med laminater af horn, dyresener og træ.

Stålbuen

Især kendt fra Indien, og senere også brugt af Perserne og Ottomanerne

Bueskydning i olympisk sammenhæng

Bueskytter lægger an til skud.

Bueskydning var en olympisk sportsgren fra 1900 frem til 1920. Herefter blev sporten taget af programmet, da udøvelsen ikke havde internationalt anerkendte regler. Sporten kom tilbage på det olympiske program fra 1972, og i 1988 blev den udvidet med hold-konkurrence som disciplin.

Organisationer

På internationalt plan styres bueskydningssporten af FITA – Fédération Internationale de Tir à l'Arc.

I Danmark organiseres sportsbueskydning af DBSF. Buejagt organiseres i Danmark af FADB. Japansk bueskydning - Kyudo organiseres i Danmark af DKF.

Eksterne henvisninger

Noter