Bueskydning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den inderste pil giver 10 point,kaldet X-10. Den yderste ni point. Den næst-yderste gule cirkel giver også 10 point, men hvis der er pointlighed tæller man hvem der har flest X-10'ere.

Bueskydning er en aktivitet, der går ud på at ramme et mål ved at skyde pile af sted ved hjælp af en bue.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bueskydning var oprindeligt en jagtform og en vigtig del af oldtidens og middelalderens kampformer. Som krigsform blev bueskydning afløst af geværet i løbet af middelalderen. Bueskydning anvendes stadigvæk ved jagt.

I Danmark er der krav om jagttegn i forbindelse med jagt med bue. Bueskydning kan også praktiseres som sport, hvor der udover sikkerhedsmæssige foranstaltninger, ikke er krav om jagttegn.

Bueskydning som sport[redigér | redigér wikikode]

Bueskydning stiller store krav såvel fysisk som mentalt: Buen spændes med et træk på 20–25 kg (junior og senior skytter), ligesom finmotorikken og den mentale styrke også er altafgørende for resultatet. En enkelt millimeters afvigelse betyder, at pilen ikke rammer målet efter hensigten.

Buetyper[redigér | redigér wikikode]

Der findes forskellige buetyper:

Moderne buetyper[redigér | redigér wikikode]

Recurvebuen[redigér | redigér wikikode]

Recurvebuen, også kaldet den olympiske bue. Den består af en håndsektion i træ eller metal, hvorpå der er monteret to bueben, som har en fremadrettet bue (recurve) i enderne. Buen er normalt udstyret med sigte og stabilisator. Der findes også recurvebuer i eet stykke, som ikke kan deles.

Compoundbuen[redigér | redigér wikikode]

Compoundbuen, som er den teknisk mest avancerede. Den består af en håndsektion med to bueben. Men for enden af disse ben er der monteret ovale hjul, hvor strengen går rundt om, således at man opnår en synergi-effekt. Det betyder i praksis, at modsat langbuen og recurvebuen, så ligger buens trækvægt i starten af trækket, hvorefter trækvægten reduceres i takt med, at strengen trækkes ud. Denne buetype leverer et meget kraftigt skud i forhold til trækvægt. Compoundbuen er monteret med sigte, evt. med forstørrelse, og stabilisator.

Barbuen[redigér | redigér wikikode]

Barbuen er en vestlig bue uden sigte og stabilisator

Traditionelle buetyper[redigér | redigér wikikode]

Langbuen[redigér | redigér wikikode]

Langbuen, som er den bue som filmfiguren Robin Hood anvendte. Den består i sin simpleste form af en pind med påsat snor.

Japansk langbue[redigér | redigér wikikode]

Den japanske langbue (jap. "Yumi") er den bue, som samuraierne brugte. Det en asymestriske recurvebue, hvor grebet sidder 1/3 del oppe på buen. Den konstrueres af laminater af træ og bambus, der måler fra 2,22 meter og op til 2,45 meter. I dag bruges buen hovedsageligt til udøvelsen af den japanske kampsport kaldet kyudo, og til forskellige former for bueskydning til hest kaldet yabusame og kasagake

Hornbuen[redigér | redigér wikikode]

Hornbuer benævnes også "Oprindelige recurvebuer" det er kompositbuer som brugtes (og bruges) af mange af de asiatiske foleslag, mest berømte er tyrkiske, koranske, mongolske og kinesiske hornbuer. Oprindelige folk fra træ fattig egne som inuitter og nogle amerikanske indianer stammer vides også at have brugt hornbuer.Det er som oftest meget kraftige buer, med laminater af horn, dyresener og træ.

Stålbuen[redigér | redigér wikikode]

Især kendt fra Indien, og senere også brugt af Perserne og Ottomanerne

Bueskydning i olympisk sammenhæng[redigér | redigér wikikode]

Bueskydning var en olympisk sportsgren fra 1900 frem til 1920. Herefter blev sporten taget af programmet, da udøvelsen ikke havde internationalt anerkendte regler. Sporten kom tilbage på det olympiske program fra 1972, og i 1988 blev den udvidet med hold-konkurrence som disciplin.

Organisationer[redigér | redigér wikikode]

Sportsbueskydning organiseres i Danmark af DBSF, Dansk Bueskytte Forbund På internationalt plan styres bueskydningssporten af FITA – Fédération Internationale de Tir à l'Arc.

Buejagt organiseres i Danmark af FADB Foreningen af Danske Buejægere

Japansk bueskydning - Kyudo organiseres i Danmark af DKF Dansk Kyudoforbund

Galleri[redigér | redigér wikikode]