David Cameron

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencycklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
The Right Honourable
David Cameron

MP
David Cameron ved World Economic Forum Annual Meeting 2010
Premierminister i det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland
Nuværende
Overtaget embede 
11. maj 2010
Monark Dronning Elizabeth II
Foregående Gordon Brown
Medlem af Parlamentet
Nuværende
Overtaget embede 
7. juni 2001
Valgkreds Witney
Personlige detaljer
Født David William Donald Cameron
9. oktober 1966 (48 år)
London, England
Nationalitet Konservative
Ægtefælle(r) Samantha Sheffield (1996-i dag)
Børn Ivan Reginald Ian (2002-2009)
Nancy Gwen (født 2004)
Arthur Elwen (født 2006)
Hjem 10 Downing Street, London (officielt)
Witney (privat)
Alma mater Brasenose College, Oxford
Beskæftigelse Politiker, Premierminister
Religion Church of England
Signatur David Camerons signatur
Hjemmeside http://www.davidcameronmp.com/

David William Donald Cameron (født 9. oktober 1966 i London) er premierminister for Storbritannien for det Konservative Parti. Han blev formand for partiet i 2005 og har ændret dets program og logo.

Cameron læste filosofi, politik og økonomiOxford i England med 'first class honours'. Han var medlem af Conservative Research Department og rådgiver for finansminister Norman Lamont og partiformand Michael Howard. Han var direktør i firmaet Carlton Communications i syv år.

I 2001 blev han valgt som medlem af Underhuset i valgkredsen Witney i Oxfordshire. Han blev hurtigt populær i partiet og sat i spidsen for den interne politik-koordinering under valgkampen i 2005.[Kilde mangler]

Samme år blev han formand for det Konservative Parti. Kort efter viste en meningsmåling for første gang i ti år et konservativt forspring til Tony Blairs Labour-parti. Da Gordon Brown blev formand for Labour og premierminister, overtog Labour kortvarigt føringen, men under Camerons ledelse har partiet ligget bedst i målingerne – en føring der ved valget den 6. maj 2010 blev omsat til en valgsejr – dog uden absolut flertal. [Kilde mangler]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Familie[redigér | redigér wikikode]

Cameron er opvokset i Pearsemore i nærheden af Newbury i Berkshire. Hans forældre er økonomen Ian Donald Cameron og Mary Fleur Mount, datter af sir William Malcolm Mount, 2. baronet. Hans far er født på Blairmore House i nærheden af Huntly i Skotland, bygget af Davids farfar. Camerons morfar, Alex Geddes, som havde tjent en formue på korn i Chicago, vendte tilbage til Skotland i 1880'erne. David Camerons familie er fra Inverness-området i det skotske højland.

Davids oldefar Arthur Francis Levita (sir Cecil Levitas bror) ledede børsmæglerfirmaet Panmure Gordon. Hans tipoldefar, Sir Ewen Cameron, londonformand for Hong Kong og Shanghai Banken, spillede en vigtig rolle i forhandlingner ledet af Rothschild med den japanske bankier (senere premierminister) Takahashi Korekiyo om salget af krigsaktier under den Russisk-japanske krig. Han ledede også Rådet for Foreign Bondholders og Committee for Chinese Bondholders, som blev oprettet i november 1935 af direktøren for Bank of England, Montagu Norman. Hans farfar, Ewen Donald, og far, Ian Donald, arbejdede for Panmure Gordon, og hans far var direktør for John D Wood.

David Cameron stammer i direkte linje fra prins William Henry (senere kong Vilhelm 4. af Storbritannien) og hans samleverske gennem 20 år, Dorothy Jordan.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Heatherdown Preparatory School[redigér | redigér wikikode]

I syvårsalderen gik Cameron på Heatherdown Preparatory School i Winkfield i Berkshire. Skolen lukkede i begyndelsen af 1980'ere. Avisen The Mail skrev den 18. marts 2007, at Cameron 11 årig blev inviteret på en tur til USA for at fejre en børnefødselsdag. Fru Gordon Getty holdt fødselsdag for sin søn Peter, barnebarn af oliemilliardæren John Paul Getty, og fire andre elever fra hans klasse.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: