Gretelise Holm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Gretelise Holm (født 22. marts 1946 i Tønder) er en dansk journalist, forfatter og samfundsdebattør, særligt engageret i ligestillingsspørgsmål. Gretelise Holm er født i 1946 i Tønder, men voksede op omkring Kolding. Hun startede i 1. klasse på Vester Nebel Skole, hvorfra turen gik videre til Bramdrupdam Skole, Harte Skole, Søndervangsskolen i Kolding og Vejstrup Skole, hvor hun i 1960 gik ud af 7. klasse. I 1963 tog hun præliminæreksamen fra Kolding Private Realskole, og få uger senere blev hun – som 17-årig – journalistelev på Kolding Folkeblad (1963-65).

Gretelise Holm var i en lang årrække dagbladsjournalist ved først Berlingske Tidende og senere Politiken i København, indtil hun i 1983 blev lektor og prorektor ved Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Samtidig var hun ekstern lektor i offentlig information på Aarhus Universitet. I begyndelsen af 1990'erne var hun redaktør på "Kvinden og Samfundet", der er verdens ældste eksisterende kvindeblad og udgives af Dansk Kvindesamfund.

Sammen med sin mand, dr. med Knut Wallevik, der arbejdede som rådgiver for Danida, var Gretelise Holm i årene 1993-98 bosat i Zimbabwe i det sydlige Afrika. Tiden i Zimbabwe har inspireret både hendes journalistiske og skønlitterære arbejde, ikke mindst finder man tydelige spor i hendes første kriminalroman ”Mercedes-Benz syndromet” (1998) handler om afrikanske kvinders rettigheder og forhold.

Gretelise Holm har gennem årene skrevet mere end 30 bøger, først fag- og debatbøger og derefter børne- og ungdomsromaner. I 1998 debuterede hun som voksen-romanforfatter med spændingsromanen Mercedes Benz Syndromet, som hun i 2000 modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris for. I 2002 udkom Paranoia, som var det første bind i krimi-serien om Karin Sommer. Der er foreløbig udkommet fire bind i Sommer-serien, og to af dem har været nomineret til Glasnøglen (Årets bedste skandinaviske krimi).

Karin Sommer-serien er også udkommet i Tyskland, Holland, Norge, Sverige og Tjekkiet.

Gretelise Holm har to døtre samt tre børnebørn. Hun dels bosat i København, dels på Sydsjælland i nærheden af Præstø.

Holm modtog i 1980 PH-prisen for sin sociale journalistik på Politiken, og i 1990 Ingrid Jespersens store legat for sit arbejde med køn og ligestilling.

Blandt de bøger, hun har skrevet, kan nævnes:


Reference[redigér | redigér wikikode]

Holm, Gretelise

Saxo.com

Litteratursiden

Forfatterweb