Hans Kirk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hans Kirks barndomshjem i Hadsund

Hans Rudolf Kirk (11. januar 1898 i Hadsund16. juni 1962 i Brådebæk ved Hørsholm) var en dansk forfatter, kommunist og medarbejder ved bladet Land og Folk.

Kirk var lægesøn og tilbragte som barn sine ferier hos faderens fattige, indremissionske fiskerfamilie i Harboøre og moderens grundtvigske storbondefamilie i Thy. Spændingen mellem disse to miljøer belystes i debutromanen Fiskerne fra 1928, som blev godt modtaget af kritikken. Forinden var han i 1923 blevet cand. jur., men han helligede sig forfattergerningen.

Helt fra gymnasietiden i Sorø var han marxistisk inspireret, og det præger hele forfatterskabet. Fiskerne blev fulgt op med Daglejerne og De ny Tider, som skildrer overgangen fra bonde- til industrisamfund og husmændenes og daglejernes nye tilværelse som organiserede lønarbejdere. Hans Kirk tilsluttede sig Danmarks Kommunistiske Parti i 1931 og blev i 1941 arresteret af dansk politi og indsat i Horserødlejren. Herfra lykkedes det ham at flygte i 1943, og han undgik således deportation til tysk koncentrationslejr.

Efter krigen var Kirk medarbejder ved det kommunistiske dagblad Land og Folk, men skrev dog stadig bøger. I 1950 udkom Vredens Søn, hvor han betragter Jesu liv i datidens sociale og politiske lys, men samtidig kan romanen ses som en parallel til besættelsestiden i Danmark, hvor Kirk hudfletter både tyskerne og de danske politikere og myndigheder.

I 1953 kom erindringsromanen Skyggespil.

Blandt Kirks priser kan nævnes Det anckerske Legat (1945) og Herman Bangs Mindelegat (1960).

Begravet på Ordrup Kirkegård.

Udvalgte bøger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]