Hasle (Bornholm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 28. apr. 2015, 18:40 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (fjern dobbel-koordinater)
Hasle
Købstadsvåben Røgeri

Hasle Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Bornholms Regionskommune
Sogn Hasle Sogn
Grundlagt 1200-tallet
Postnr. 3790 Hasle
Demografi
Hasle by 1.638[1] (2023)
Kommunen 39.602[1] (2023)
 - Areal 588,53 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside hasle.dk
Oversigtskort
Hasle ligger i Bornholm
Hasle
Hasle
Hasles beliggenhed

For alternative betydninger, se Hasle. (Se også artikler, som begynder med Hasle)

Hasle ligger ca. 11 km nord for RønneBornholms vestkyst. Byen har 1.638 indbyggere (2023)[1] og ligger i Hasle Sogn.

Historie

Hasle er Bornholms næstmindste købstad og havde i det 19. århundrede ikke mere handel end et stort fiskerleje. Byen havde ingen naturlig havn, som man ellers ser ved fiskerlejerne på nordkysten. Hasle tilhører Nørre Herred (Bornholm), som er under Bornholms Vestre Provsti under Københavns Stift.

Byens grundlag er da landbrug og råstofudvinding. I begyndelsen af det 19. århundrede forsøgtes kulgravning, der dog ikke viste sig rentabel. Heller ikke en et glasbrug, knyttet til kullejerne gav overskud. Det gjorde derimod en lerproduktion. Denne produktion blev en af Danmarks største: Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik. Produktionen, som ophørte helt i 1997, var Bornholms største arbejdsplads i 1950erne med 1.200 ansatte. I dag hedder "Hasle Klinker" Hasle Refractories.

Landbrugsjorden er sandet, og Hasle blev især kendt for sine rodfrugt, der blev solgt i Rønne. Gulerodsgade midt i Hasle minder om kvalitetsprodukterne. Det modsatte kunne siges om Hasles brændevin, der var berygtet. Produktionen blev forbedret betragteligt og er flyttet til Nexø.

Hasle har aldrig rigtig været centrum for den Bornholmske kapital. Hasle var sågar ved at miste sit købstads privilegium. Derfor findes en bornholmske remse om ting, man skal undgå for at kunne leve et ordentligt liv: Småsyjp, klatgjæjl og hâslabo ska enj vâra saj for: småsnapse, klatgæld og hasleboer skal man undgå.

Havnen

Som nævnt havde Hasle ikke nogen rigtig havn, før man i 1830'erne opdagede en stor forekomst af kul, der gik ud under havbunden. Da kulforekomsten var gravet væk, havde man begyndelsen til den havn, Hasle har i dag.

I år 2000 blev det besluttet at bygge feriehuse på havnen. De danner nu rammen om en marina med mange besøgende både om sommeren.

Området omkring Hasle

Syd for byen ligger Hasle Lystskov og skovstranden med den iøjnefaldende Kultippen, der er resultat af kulbrydning, bl.a. fra det sted, der nu udgør Rubinsøen. På vejen til Rønne ligger Sorthat-Muleby. Nord for Hasle i retning af Allinge-Sandvig og Hammershus ligger Helligpeder og Jons Kapel

Kendte født i Hasle

Attraktioner

  • Karetmagergården
  • Hasle Silderøgeri.
  • Grønbechs Gård, der ligger midt i byen, er et udstillingssted for bornholmsk kunst og kunsthåndværk.
  • Sildefesten.
  • Hasle kirke der er fra 1400 tallet.
  • Hasle havn med fiskermiljø og den ny marina.
  • Rubinsøen er en stor kunstig sø der blev skabt i årene 1942-1948, hvor der blev brudt mere end 30.000 tons brunkul til at forsyne primært erhvervslivet med brændsel.

Byens turistbureau har til huse i det gamle rådhus over for Brugsen.

Sport

På trods af byens lille størrelse har man alligevel haft en idrætsforening der blev etableret i 1905, foreningens navn er Hasle IF.

Se også

  • Bogstavet  på bornholmsk

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Galleri