Herbert Spencer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Herbert Spencer

Herbert Spencer (27. april, 18208. december, 1903) var en engelsk filosof, sociolog og liberalistisk politisk teoretiker. Han var en højt anset videnskabsmand og filosof i sin samtid, men er i dag bedst kendt for sin indflydelse i på udviklingen af socialdarwinismen, en teori der påførte det evolutionsteoretiske princip om "survival of the fittest" (et term fremsagt af Spencer) på samfundsteori. Han bidrog til en bred vifte af fagområder, bl.a. etik, biologi, psykologi, politik, metafysik og religion. Spencer opfattes i dag som en af sociologiens fædre og kritiseres for at være et næsten perfekt eksempel på scientisme.

Indflydelse[redigér | redigér wikikode]

Politik[redigér | redigér wikikode]

I sine politiske skrifter, f.eks. i The Man Versus the State, var Spencer fortaler for en radikal klassisk liberal filosofi.

Biologi[redigér | redigér wikikode]

Det var Spencer, og ikke Darwin, som skabte idéen om survival of the fittest, ligesom han bidrog til at udbrede evolutionsbegrebet. Et begreb han skabte i sin organismeanalogi, som han opstillede om samfundet som en sammenhængende hele og biologiske organismer. Inspireret af samtidens biologiske teorier forsøgte han på lignede vis at opstille en model for samfundet, hvorigennem man kunne analyserer de forskellige udviklingstadier et samfund gennemgår, fra det lavere, usammensatte til det mere komplex og differentierende. Helt konkret så han overlevelseskampen ("survival of the fittest") som udviklingens drivkraft.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Engelske links:

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Storbritannien Stub
Denne biografi om en brite er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi