Social positivisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Portræt af Auguste Comte.
Portræt af Auguste Comte.

Social positivisme (også kaldet klassisk positivisme) – er en skole inden for filosofien. I 1822 formulerede Auguste Comte loven om de tre stadier, som inddeler menneskets erkendelse i tre stadier; det teologisk-fiktive-, det metafysiske-abstrakte- og det positiv-videnskabelige stadium. Heri bliver den positive videnskabelige metode defineret som det ultimative niveau for den menneskelige opfattelse af verden.

De tre stadier af menneskelig erkendelse[redigér | rediger kildetekst]

De tre stadier er som følger:[1]

Det teologisk-fiktive stadie[redigér | rediger kildetekst]

I dette stadie opfattes verdens fænomener som resultat af gudernes indgriben. Der stilles ikke spørgsmål ved noget af det, idet alt kan forklares ved reference til en guddom. I den nordiske mytologi var torden eksempelvis skabt af guden Thor, når han slog med sin hammer.

Det metafysisk-abstrakte stadie[redigér | rediger kildetekst]

Dette stadie opfatter verden som en serie af abstrakte eller metafysiske fænomener. Verden styres altså af skjulte kræfter eller hemmelige love, som ikke kan iagttages af det menneskelige intellekt. Et eksempel på dette er tyngdekraften, som af Newton bare blev opfattet som en skjult og uforståelig kraft, som han kun kunne observere og beskrive uden at dog forstå. Dette har ændret sig i moderne tid med den partikelfysiske standardmodel.

Det positivistisk-videnskabelige stadie[redigér | rediger kildetekst]

Dette stadie er det ultimative for det menneskelige intellekt ifølge Auguste Comte, og betegner en tankegang, hvori der gives slip på forestillingen om at kunne forstå meningen med verden og forestillingen om en højere magt, hvorefter der i stedet fokuseres på at forstå verdens mekanismer og forudsige fremtidige hændelser. Comte udtrykker det som “At vide for at forudse med henblik på at kunne.” Den partikelfysiske standardmodel fra forrige sektion er et godt eksempel på denne ændring.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Keld B. Jessen (redaktion), Dietrich Harbsmeier med flere, Filosofi. Fra antikken til vor tid, ISBN 87-7783-789-4