Huldremosekvinden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning på Nationalmuseet har fundet ud af nyt; se diskussionssiden.
Clockimportant.svg
Huldremosekvinden

Huldremosekvinden er et moselig fundet i Huldremosen mellem Ramten og StenvadDjursland 15. maj 1879 i forbindelse med tørvegravning. Liget stammer fra et tidspunkt mellem 160 f.Kr. og 340 e.Kr., sandsynligvis cirka 55 e.Kr., og var iført et skindslag af fåreskind og et skørt vævet af naturfarvet uld. Før hun blev anbragt i mosen var hendes højre arm blevet skåret næsten af. Huldremosekvinden udstilles i dag på Nationalmuseet.

Liget blev fundet af arbejdsmand Niels Hansen, der gravede tørv for skolelærer J.V. Nissen i Ramten. I en meters dybde stødte han på liget og kom i den forbindelse til at hugge ligets højre hånd af. Nissen, der var arkæologisk interesseret, fik arbejdet stoppet og holdt de næste to dage vagt ved liget, indtil herredsfogeden og distriktslægen fra Grenå ankom i selskab med apotekeren og en politibetjent. Liget blev herefter transporteret til en lade, hvor tøjet blev taget af liget, så det kunne blive vasket. I forbindelse med denne rengøring faldt skalpen af liget, mens tøjet klarede en vaskning og efterfølgende luftørring uden at tage skade.

Distriktslæge Steenberg sendte en indberetning til Det Kgl. Museum for Nordiske Oldsager og lovede at tøjet ville blive sendt til museet, når det var blevet tørt, men liget blev lagt i en kiste og begravet på kirkegården ved Ørum Kirke. Efter at have ligget der to nætter blev liget dog gravet op igen, da museet havde telegrafet, at man også ville have liget. Efter en tid på Grenaa Amtssygehus' lighus blev liget sejlet til København med dampskibet Thy 4. juni.

Huldremosekvinden havde i mange år aldrig være udstillet, men i forbindelse med den nye, permanente oldtidsudstilling, Danmarks Oldtid, der åbnede i 2008, blev Huldremosekvinden permanent udstillet.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie

Koordinater: 56° 26′ 51″ N, 10° 37′ 46″ Ø