Frilandsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Frilandsmuseet
Frilandsmuseet, 2014-03-15, symmetrisk.jpg
Hovedindgangen til Frilandsmuseet fra Kongevejen
Etableret 1897
Adresse Kongevejen 100, 2800 Lyngby
Type Kulturhistorie
Hjemmeside FrilandsmuseetNationalmuseets hjemmeside

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet. Museet ligger nord for København ved Kongevejen i Lyngby i Nordsjælland. Det åbnede i 1901 som en bygningsafdeling af Dansk Folkemuseum, og i 1920 kom det under Nationalmuseet.

I 2009 havde museet 300.000 besøgende, hvilket var besøgsrekord.[1] I 2010 besøgte 318.000 mennesker museet.

Bygninger fra hele landet[redigér | redigér wikikode]

Rundtur med hestevogn er en populær aktivitet på museet.
Uddybende Uddybende artikel: Frilandsmuseets bygninger

Museet rummer landbobygninger fra forskellige egne af Danmark, Færøerne og de tidligere danske landsdele Skåne, Halland, Blekinge og Sydslesvig. Bygningerne er indrettet, som da de var beboet af bønder, landhåndværkere eller godsets folk og viser danskernes dagligdag gennem historien med alkover, værktøj, træsko og pyntegenstande. Det giver et nuanceret billede af danskernes hverdag i perioden 1650-1940. På markerne græsser dyr af gamle, danske racer: lam, gedekid, gæs, ænder, heste og køer.

Haver og arbejdende værksteder[redigér | redigér wikikode]

Stubmølle fra Karlstrup.

Museet har 25 historiske haver med blomster, frugttræer og nytteplanter, der viser forskellige tiders skik og brug.

  • I den klassiske bondehave forenes det pæne og det nyttige. Havernes planter og blomster blev brugt til farvning, medicin eller krydderi, og haven var delt op i flere afdelinger med hver sin funktion: frugthave, kålgård, urtehave og brændehave.
  • I den romantiske bondehave var grønne lysthuse af lind eller bøg, og frugttræerne stod i prydhavens plæne, mens bedene blev brugt til kartofler eller grønsager i stedet for blomster.
  • Herregårdens park stammer fra klunketiden med kærligheden for det overlæssede og fremmedartede. Haven rummer en parklignende prydhave med eksotiske blomster og træer og en stor køkkenhave med grønsager, blomster og frugt til både herskab og tjenestefolk.

Museet er ved at genskabe en stationsby fra industrialiseringens barndom, som viser et maskinsnedkeri, et smedeværksted og en station. Brugsen sælger datidens varer med alt lige fra spiritus, sytilbehør, legetøj, isenkram og nips til kolonialvarer og grovere landbrugsvarer.

Møller[redigér | redigér wikikode]

Vandmølle fra Småland.

Blandt museets bygninger er tre vindmøller. En ældre mølle er en stubmølle fra Karlstrup, opført omkring 1662, fornyet i 1763 og flyttet til Frilandsmuseet i 1921. Møllen har to "etager" og kan drejes af én mand, som trækker i "bagtrappen". Stubmøllen kan ses fra Kongevejen. Møllen kan køre, og det er muligt visse dage at komme op i den.

En nyere mølle er Fuglevad vindmølle – en gallerihollænder, der er opført på stedet i 1832. Den tredje er en lille vindmølle i forbindelse med en gård fra Læsø.

Frilandsmuseet har også flere vandmøller: En underfaldsmølle med bindingsværk fra Pedersker på Bornholm, en skvatmølle fra SandøFærøerne og én fra Småland og endelig Møllergården fra EllestedFyn. Møllerne passes af Frilandsmuseets Møllerlaug.

I sæsonen er der blandt andet teaterforestillinger, haveture, gamle lege og salg fra brugsen i stationsbyen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Theis Otzen (3. december 2009). "Frilandsmuseet sætter besøgsrekord". det grønne område. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 55° 47′ 08,44″ N, 12° 29′ 23,73″ Ø