Jomfrufødsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jesu liv og lære
Jesu liv
Jesu sidste uge
Jesu lære


Jomfrufødsel er betegnelsen for det kristne dogme at Jesus blev undfaget og født af en jomfru og er den udbredte opfattelse i al traditionel kristendom. Denne forståelse henter sit belæg i Matthæusevangeliet og Lukasevangeliet, der begge fortæller, at Maria blev gravid med Jesus uden at have været sammen med en mand. I modsætningen til mange andre religioner skal jomfrufødslen forstås i strikteste forstand uden nogen naturlig eller overnaturlig farfunktion. At Helligånden skulle komme over hende (overskygge hende) hentyder ikke til nogen seksuelt akt men til en gerning parallelt til skabelsen og frelseshistorien. Det skal altså forstås som et under, det sker med Maria.

Mariae bebudelse. Malet af Fra Giovanni da Fiesole i 1433-1434.

Den kristne opfattelse[redigér | redigér wikikode]

I den mest almindelige kristne trosbekendelse, den apostolske trosbekendelse, bekendes det at Jesus var født af Jomfru Maria, og det udtrykker hvordan Jesus' fødsel var et unikt mirakel og en understregning af, at han var den ventede og lovede Messias fra Det Gamle Testamente. Jomfrufødslen er også et vidnesbyrd om inkarnationslæren, at det var Gud selv der blev menneske i Jesus, men i ligeså høj grad et vidnesbyrd om Jesu menneskelighed, at Jesus er af Adam slægt.

Muslimsk opfattelse[redigér | redigér wikikode]

I muslimsk tro blev Jesus ligeledes født af en jomfru, men her er det ikke et tegn på guddommelighed, men blot at Gud kan vælge at skabe et menneske ud af hvad han vil (Adam uden bistand fra andre mennesker, Eva fra en mand, alle andre menneske fra både mand og kvinde og Jesus fra en kvinde).

Partenogenese[redigér | redigér wikikode]

Partenogenese (det græske ord for jomfrufødsel) er sædvanligvis betegnelsen for et usædvanligt naturfænomen, der finder sted blandt visse dyr (f.eks. lus) og planter under ekstreme tilfælde og er forplantning uden en han – altså en naturlig jomfrufødsel.

Se også[redigér | redigér wikikode]