KFUM-Spejderne i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra KFUM-spejderne)
KFUM-Spejderne i Danmark
Grundlæggelse 28. september 1910
Type Non-Governmental Organization (NGO)
Formål Spejderarbejde
Hovedkontor Wagnersvej 33, 2450 København SV
Religiøs overbevisning Kristen
Antal medlemmer 25.275 pr 31/12/2023
Officielt sprog Dansk
Generalsekretær Ole Buch Rahbek
Øverste myndighed Landsmødet
Ansatte 36
Eksterne henvisninger
Hjemmeside kfumspejderne.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

KFUM-Spejderne i Danmark er Danmarks næststørste spejderkorps og havde 25.275 medlemmer ved udgangen af 2023.[1] Korpset består af både drenge og piger, der kendes på deres grønne uniformer og røde tørklæder.

Formål: KFUM-Spejderne i Danmark er et folkekirkeligt arbejde, hvis formål er at lade børn og unge møde det kristne evangelium og oplære dem til selvstændighed, medansvar, demokratisk livsholdning og mellemfolkelig forståelse i overensstemmelse med den internationale spejderbevægelses idé. KFUM-Spejderne i Danmark er tilknyttet den internationale spejderorganisation – The World Organization of The Scout Movement (WOSM).[2]

KFUM-Spejderne var oprindeligt tilknyttet det civile KFUM, men tilknytningen ophørte officielt i 1969.

KFUM-Spejderne i Danmark ejer og driver Houens Odde Spejdercenter ved Kolding[1] og Spejdercenter CPH i København.[2]

Kendetegn[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejderne har tre unikke kendetegn: Deres navn, korpsmærke og uniformen.

Navnet "KFUM-Spejderne"[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejderne i Danmark har tager deres navn fra det civile KFUM, som korpset udsprang fra. Selvom korpset ikke har haft en formel tilknytning til KFUM siden 1969, er navnet fortsat bibeholdt. KFUM er et akronym for (står for) Kristelig Forening for Unge Mænd, men i dag bliver KFUM ofte fortolket som "Kristelig Forening for Unge Mennesker".

Korpsmærket[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejdernes oprindelige korpsmærke var en lysegrøn fransk lilje ’Spejderliljen’ ovenpå en rød trekant. Bundfarven i mærket var mørkegrønt. Den franske lilje blev valgt af spejderbevægelsens stifter Robert Baden-Powell som verdensspejdermærke.[3] Liljen har spidsen opad for at symbolisere, at spejderne stræber mod noget højere. Trekanten har korpset fælles med KFUM og KFUK.

KFUM-Spejdernes nuværende korpsmærke er en stiliseret gengivelse af det oprindelige korpsmærke.[4] I det nuværende mærke er det negative rum vissengrønt, lysegrønt og rødt på en mørkegrøn baggrund. Mærket er formet som en trekant med bløde hjørner, hvilket er en reference til korpsets historiske rødder i KFUM. Symbolikken med den opadpegene lilje er bevaret i form af den midterste røde streg i korpsmærket.

Uniformen[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejdere kendes som mange andre spejdere på, at de bærer uniform og tørklæde. Spejderuniformen bruges blandt andet for at symbolisere, at spejderne er en del af et større fællesskab, der bærer en uniform magen til. Hos KFUM-Spejderne består uniformen af en mørkegrøn skjorte og et rødt tørklæde.[5]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejderne blev stiftet 28. september 1910 af maskinmester Jens Grane[6] i KFUM's bygning i Gothersgade i København (KFUM-borgen). Nogle unge mænd fra gymnastikafdelingen havde i 1909 hørt om det nye spejderbegreb fra en af KFUM's sekretærer Gunner Engberg, der i London havde købt bogen Scouting For Boys. I november samme år afholdt han et foredrag i ungdomsafdelingen, som inspirerede til at arbejde videre med at etablere spejderarbejdet som en del af KFUM.

En uge efter at spejderforeningen blev stiftet bestod den af 4 patruljer med i alt 28 drenge og efter 2 uger var de tal oppe på 6 patruljer med ca. 50 drenge.

I december 1910 blev Det Danske Spejderkorps (DDS) stiftet ud fra en række spejderpatruljer, der allerede havde fungeret uden samlet ledelse siden 1909. Jens Grane var medstifter og arbejdede på at gøre KFUMs Spejderkorps til en del af DDS. Det lykkedes i 1912 hvor KFUM-Spejderne blev indlemmet i DDS som en selvstændig division. Det varede dog kort da KFUM-Spejderne i 1916 igen blev et selvstændigt korps, efter uenigheder om forpligtelsen til at forkynde det kristne budskab for spejderne.

Den første spejderlejr blev afholdt da KFUM-Spejderne var en del af Det Danske Spejderkorps[7] i 1913 på Kalø.

I mange år var KFUM-Spejderne løst tilknyttet det civile KFUM, der blandt andet havde faste pladser i hovedbestyrelsen. Den tilknytning ophørte formelt i 1969, hvor den sidste af KFUM's bestyrelsespladser bortfaldt. Den historiske tilknytning til KFUM er fortsat bevaret i korpsets navn, den trekantede kontur af korpsets logo og i korpsets forkyndende arbejde.

Korpset bestod oprindeligt udelukkende af drenge, men i 1972 blev de første enheder med både piger og drenge godkendt. Siden blev der i flere grupper indledt et tæt samarbejde med KFUK-Spejderne. I 1982 takkede KFUK-Spejderne officielt nej til en sammenlægning og det førte samme år til at KFUM-Spejderne officielt tillod blandede enheder og grupper. Både piger og drenge er organiseret i verdensorganisationen WOSM.

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejderne bliver ledet af en frivillig hovedbestyrelse og bliver i det daglige støttet af en ansat stab af administrativt personale og konsulenter.

KFUM-Spejderne omfatter en række lokale grupper, der er samlet i distrikter, hvis opgaver blandt andet omfatter at lave arrangementer for grupperne i området.

KFUM-Spejdernes øverste myndighed er det årlige landsmøde. Her har delegerede fra landets grupper og distrikter stemmeret. På landsmødet, vælger de delegerede en hovedbestyrelse, der skal sætte retningen for KFUM-Spejdernes arbejde og træffe beslutninger frem til næste landsmøde. Hovedbestyrelsen sammensætter en række styregrupper, der hjælper med dette arbejde.[8]

Gruppernes enheder[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejderne har flere end 400 grupper spredt over hele landet.[9] Gruppen er den suveræne enhed, mens alle øvrige instanser som fx distrikt og korps er serviceorgan for grupperne. Grupperne varierer i størrelse fra små grupper med under 20 medlemmer op til de største grupper med ca. 200 medlemmer. En spejdergruppe består af en eller flere af følgende enheder, som det fremgår af nedenstående oversigt.

Enheder i KFUM-Spejderne i Danmark
fordelt på enhedens navn og alder/klassetrin.
Enhedens navn Alder/klassetrin Kilde
Familiespejder 3-6 år [10]
Bæverflok 0.-1. klasse [11]
Ulveflok 2.-3. klasse [12]
Juniortrop 4.-5. klasse [13]
Spejdertrop 6.-8. klasse [14]
Seniortrop 9. klasse - 16 år [15]
Roverklan 17 år og ældre [16]

Distrikter[redigér | rediger kildetekst]

Distriktet et serviceorgan for dets grupper. Det skal hjælpe grupperne med at lave det bedste spejderarbejde for børn og unge. Det gør det i samarbejde med korpsets ansatte udviklingskonsulenter.[17]

KFUM-Spejderne har siden 2013 været inddelt i 35 distrikter fordelt på:

  • 23 distrikter i Jylland (distrikterne Aalborg, Aggersborg, Djursland, Gudenå, Guldhorn, Hardsyssel, Ho Bugt, Hærulf, Hærvejen, Kongeå, Lovring, Lundenæs Len, Lyngens, Marselis, Midtjyske, Munkebjerg, Nordøstjyske, Nydam, Skamling, Thy, Vest-Limfjord, Vest-Vendsyssel, Østvendsyssel)
  • otte distrikter på Sjælland (distrikterne Ermelunden, Hafnia, Hjorte, Odsherred, Ole Rømer, Sct. Georg, Suså og Valdemar)
  • to distrikter på Fyn (distrikterne Danehof og Fionia)
  • et distrikt, der omfatter Lolland, Falster og Møn (Lindorm Distrikt)
  • et bornholmsk distrikt (Bornholms Distrikt).

Lov, løfte og valgsprog[redigér | rediger kildetekst]

Spejdere, ulve, bævere og familiespejdere har hver deres lov og løfte. Herudover har spejderne og ulvene også hver sit valgsprog.[2] Spejderloven er et ideal, som alle spejderne bør leve efter, så godt spejderen nu engang kan. Når løftet er afgivet, går man ikke til spejder, man er spejder.

Spejderlov, -løfte og valgsprog[redigér | rediger kildetekst]

Spejderloven:[redigér | rediger kildetekst]

’En spejder:

  • Lytter til Guds ord
  • er hjælpsom
  • respekterer andre
  • værner naturen
  • er til at stole på
  • tager medansvar
  • finder sin egen mening’

Spejderløftet:[redigér | rediger kildetekst]

’Jeg lover at gøre mit bedste for at lytte til Guds ord, holde Spejderloven og hver dag gøre noget for at glæde andre.’

Spejdervalgsproget:[redigér | rediger kildetekst]

’Vær beredt!’

Ulvelov, -løfte og valgsprog[redigér | rediger kildetekst]

Ulveloven:[redigér | rediger kildetekst]

’1. En ulv adlyder den gamle ulv.

2. En ulv giver aldrig tabt.’

Ulveløftet:[redigér | rediger kildetekst]

’Jeg lover at gøre mit bedste for at lytte til Guds ord, holde Ulveloven og hver dag gøre noget for at glæde andre.’

Ulvevalgsproget:[redigér | rediger kildetekst]

’Gør dit bedste!’

Bæverlov og -løfte[redigér | rediger kildetekst]

Bæverloven:[redigér | rediger kildetekst]

  • ’Bævere leger sammen.
  • Bævere arbejder sammen.
  • Bævere holder sammen.’

Bæverløftet:[redigér | rediger kildetekst]

’Jeg lover at gøre mit bedste for at lytte til Guds ord, holde Bæverloven og være en god ven.’

Familiespejderlov og -løfte[redigér | rediger kildetekst]

Familiespejderloven[redigér | rediger kildetekst]

’Familiespejdere leger og lærer med familien.’

Familiespejderløftet:[redigér | rediger kildetekst]

’Jeg lover at gøre mit bedste, for at lære om Gud, holde Familiespejderloven og hver dag hjælpe til i min familie.’

Korpslejre[redigér | rediger kildetekst]

KFUM-Spejderne har som udgangspunkt afholdt korpslejr hvert femte år. Der blev dog ikke afholdt korpslejr under 2. verdenskrig. KFUM-Spejdernes første korpslejr blev afholdt i 1916 i Bramsnæsvig med 126 deltagere. Den seneste korpslejr blev afholdt i Skive i 2010 under navnet SEE 20:10 (Scout Explorer Event 2010) med 16.000 deltagere.[18] Efterfølgende har KFUM-Spejderne deltaget i den fælleskorpslige 'Spejdernes Lejr'.

Nedenfor ses en liste over afholdte korpslejre (1916-2010) fordelt på årstal, sted og antal deltagere. Det ses, at korpslejrene hver gang har været placeret et nyt sted – bortset fra de to gange, hvor korpslejren blev afholdt i Sønderborg – i 1946 og 1996.[19]

KFUM-Spejdernes korpslejre
fordelt på årstal, sted, antal deltagere (oftest angivet som afrundede tal).
Årstal Sted Antal deltagere Bemærkninger
1916 Bramsnæsvig 126
1920 Skamling 1.000
1925 Treldenæs 2.200
1930 Fænø 2.379
1935 Hjortekær 2.900
1946 Sønderborg 10.100 Lejren kunne ikke afholdes i 1945 pga. krigsafslutningen
1950 Fredericia 7.000
1955 Bornholm 7.500
1960 Moesgård Strand 8.000
1965 Trelleborg 9.300
1970 Holstebro 7.000
1976 Møllelejren ved Varde 8.400 Lejren blev udskudt et år pga. Verdensjamboree i Norge i 1975
1980 Langeskov 13.400
1985 Frederikshavn 16.400
1990 Holbæk 20.700
1996 Sønderborg 20.000 Lejren blev udskudt et år pga. Verdensjamboree i Holland i 1995
2000 Randers 16.500
2005 Guldborgsund 15.000
2010 Skive 16.000
Note: Den planlagte korpslejr i 1940 ved Snoghøj blev aflyst pga. af besættelsen af Danmark.
Reference: KFUM-Spejdernes korpslejre (1916-2010).[19]

Spejdernes Lejr[redigér | rediger kildetekst]

Spejdernes Lejr er en tilbagevendende lejr, der afholdes med 4-5 års mellemrum. Den arrangeres af foreningen ’Spejderne’, der er en paraplyorganisation for KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Det Danske Spejderkorps, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. Spejdernes Lejr har indtil videre været afholdt tre gange.[20] Den første Spejdernes Lejr blev afholdt i 2012 ved Holstebro. Næste gang bliver den afholdt i Hedeland Naturpark i sommeren 2026.[21]

Nedenfor ses en liste over Spejdernes Lejre (2012 og frem) fordelt på årstal, sted og antal deltagere. Det ses, at Spejdernes Lejr for anden gang skal afholdes i Hedeland Naturpark.

Spejdernes Lejre
fordelt på årstal, sted, antal deltagere (oftest angivet som afrundede tal).
Årstal Sted Antal deltagere Bemærkninger Referencer
2012 Spejdernes Lejr 2012 ved Holstebro 37.334 Deltagere fra 40 lande [22]
2017 Spejdernes Lejr 2017 ved Sønderborg 37.000 [23]
2022 Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland Naturpark (Sjælland) 32.000 [24]
2026 Spejdernes Lejr 2026 i Hedeland Naturpark Lejren er fremrykket et år
pga. Verdensjamboree i Polen i 2027
[21]

Eksternt link[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Medlemsopgørelse 2023 (PDF), kfumspejderne.dk, hentet 25. april 2024
  2. ^ a b KFUM-Spejderne i Danmark, Vedtægter, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  3. ^ Scouts, Scouting’s History, scout.org, hentet 25. april 2024
  4. ^ Eventyrsport, KFUM-Spejderne korpsmærke, eventyrsport.dk, hentet 25. april 2024
  5. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Om uniformen, kfumspejderne.dk, hentet 24. april 2024
  6. ^ "Tal og fakta - KFUM-spejderne (archive.org)". Arkiveret fra originalen 17. januar 2023. Hentet 17. januar 2023.
  7. ^ Det Danske Spejderkorps - Wikipedia, den frie encyklopædi
  8. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Sådan er KFUM-Spejderne organiseret, kfumspejderne.dk, hentet 25. april 2024
  9. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Kom og vær med, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  10. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Velkommen til familiespejder, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  11. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Velkommen til bæverdammen, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  12. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Velkommen til ulveflokken, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  13. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Alt til dig, der er junior, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  14. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Alt til dig, der er trop, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  15. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Alt til dig, der er senior, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  16. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Alt til dig, der er rover, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  17. ^ KFUM-Spejderne i Danmark, Sådan er KFUM-Spejderne organiseret, kfumspejderne.dk, hentet 23. april 2024
  18. ^ SEE 20:10 – Korpslejr i Skive
  19. ^ a b Esbjeg Spejder Museum, KFUM Spejdernes korpslejre, www.esbjerg-spejdermuseum.dk, hentet 24. april 2024
  20. ^ Spejderne, Spejdernes Lejr, spejderne.dk, hentet 24. april 2024
  21. ^ a b Spejderne, Spejdernes Lejr 2026, spejderne.dk, hentet 24. april 2024
  22. ^ Esbjeg Spejder Museum, Fem spejderkorps – én forening, www.esbjerg-spejdermuseum.dk, hentet 24. april 2024
  23. ^ Spejderne, Tidligere udgaver af Spejdernes Lejr, spejderne.dk, hentet 24. april 2024
  24. ^ Om Spejdernes Lejr 2022 (archive.org)