Parfume

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 20:38 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
"Duftevand" omkring 1896-97.

Parfume er en blanding af æteriske olier, aromastoffer og et opløsningsmiddel, som anvendes til at udbrede dufte. Ordet parfume stammer fra latin per fumum som betyder gennem røg.

Parfume er fremstillet og anvendt siden oldtidens Mesopotamien og Egypten. Processen blev udviklet og raffineret af romerne og araberne.

Arkæologer fandt i 2003 det, der nok er verdens ældste parfume i PyrgosCypern. Parfumerme er mere end 4.000 år gammel og blev opdaget i en parfumerefabrik. Der blev fundet mindst 60 destillationsapparater, fade, tragter og parfumeflasker i den 300 m² store fabrik. I gamle dage brugte folk urter og krydderier som anis, fyrretræ, koriander, bergamot, mandel og persille.[1]

Kendskabet til parfume kom til Europa i det 14. århundrede sammen med islam. Den første moderne parfume var en blanding af duftolier og alkohol. Den blev fremstillet i 1370 i Ungarn og blev kaldt "ungarsk vand".

Klassiske dufte

Kilder

  1. ^ John Roach (29. marts 2007). "Oldest Perfumes Found on "Aphrodite's Island"". National Geographic News. Hentet 15. juli 2009. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |accessdate= og |date= (hjælp)
Wikimedia Commons har medier relateret til: