Rødsand Havmøllepark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vindmøllerne set fra stranden syd for Nysted
Lolland med Rødsand I og II
Vindmøllerne set fra luften
Vindmøllerne set fra Handermelle

Rødsand Havmøllepark også kaldet Rødsand I eller Nysted Havmøllepark er en vindmøllepark opført i 2003. Det var dengang verdens største havmøllepark. Parken består af 8 rækker med 9 møller ordnet i et parallelogram , de nærmeste placeret ca. 10 km fra land. Hver mølle kan yde 2,3 MW, og den samlede effekt er 165,6 MW, og Nysted var dengang verdens største havmøllepark. Selve mølletårnet er 69 meter højt, og møllevingerne er 41 meter lange. Vingespidsen når på sit højeste punkt op i 110 meters højde. De 72 møller producerer årligt strøm nok til at kunne forsyne 145.000 parcelhuse. Havmølleparken ejes af et konsortium bestående af DONG Energy (80 %) og E.ON Sverige (20 %). Transformerstationen og kablet ind til land ejes af SEAS-NVE Transmission.

Rødsand II[redigér | redigér wikikode]

En udbygning 3 km. vest for Rødsand I, Rødsand II, blev vedtaget af et flertal i Folketinget i 2004. Den nye park på 35 km² er planlagt at bestå af 90 møller på hver 2,3 MW, hvilket inklusive nogle test-møller giver en kapacitet på 215 MW, og den kommer, når den er færdig, til årligt at forsyne 200.000 husstande med elektricitet. Det svarer til to procent af det samlede danske elforbrug. D. 2. juni 2010 kunne selskabet meddele at 45 møller var opsat og i drift og at man var 3 måneder forud for tidskemaet.

EON og Dong vandt oprindelig koncessionen med en pris på 49,9 øre pr. kWh, men mente ikke at de kunne få økonomien til at hænge sammen (begrundelsen var stærkt forhøjede materialepriser) og sprang fra 20. december 2007, hvorefter havvindmølleparken blev genudbudt i februar 2008. Energiministeriet har i april 2008 tildelt E.ON Sverige koncessionen til en afregningspris 13 øre højere, nemlig 62,9 øre pr. kWh. Projektet blev gennemført med 90 møller, som blev indviet den 12. okt. 2010 af miljøminister Lykke Friis.

Miljø[redigér | redigér wikikode]

I forbindelse med projektets gennemførelse er der foretaget en række miljøundersøgelser af livet i området. Kolonien af spættede sæler på Rødsand, arten og mængden af fisk i området, vegetationen og indflydelsen på fuglelivet herunder trækfuglenes ruter er forsøgt kortlagt. Undersøgelserne er ikke færdige, men en del af resultaterne kan ses i de nedenfor anførte Internetlink.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Nysted og omegn

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 54° 35′ 55,39″ N, 11° 44′ 22,48″ Ø