Rasmus Klump

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Rasmus Klump er en dansk tegneserie for børn, skabt af Carla (19. september 19066. december 2001) og Vilhelm Hansen (6. maj 19003. december 1992), der fortæller om de eventyr, Rasmus Klump og hans venner oplever. Rasmus Klump optræder altid i røde smækbukser med hvide polkaprikker og rejser jorden rundt på "Det gode skiv Mary", som han og vennerne byggede i det første album.

Rasmus Klump-tegneserien er udgivet i mere end 20 lande siden 1951, og antallet af solgte hæfter har passeret 20 mio. eksemplarer. Rasmus Klump hedder Bruin på engelsk, Rasmus Nalle på svensk og Petzi på fransk, tysk, italiensk og portugisisk. Rasmus Klump er oprindeligt opkaldt efter Carla og Vilhelms underbos hund, der hed Klump.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Rasmus Klump begyndte som en tegneseriestribe den 17. november 1951 i Berlingske Aftenavis. Den blev hurtigt udbredt til udenlandske aviser, hvor den blev solgt i over 30 millioner eksemplarer. Da populariteten steg, udkom det første album i 1952 ("Rasmus Klump bygger skib") og efterfølgende mange flere. I 1997 og 2000 blev en Tv-serie optaget over serien.

Det første udkast Vilhelm Hansen lavede til Berlingske Aftenavis var historien baseret på en skildpadde, illustrationen af hvilken siden blev solgt til Toms Chokoladefabrik, hvor den blev til Toms kendte chokoladeskildpadde. Senere fik den dog lov til at være med i historien som Pildskadden.

I 1998 stiftede Carla Hansen i samarbejde med PIB Copenhagen Rasmus Klump Prisen. Rasmus Klump Prisen uddeles til en person, institution, organisation eller virksomhed, som gennem sit virke og optræden har levet op til filosofien i Rasmus Klump-historierne, og derved har været et godt eksempel for andre danskere. Blandt modtagerne er H.K.H. Kronprins Frederik (Pingo), fodboldspiller Michael Laudrup og Danske Hospitalsklovne.

Rasmus Klump fyldte 50 år den 17. november 2001 og kom i den anledning på frimærke med en værdi af fire kroner. Frimærket udkom den 16. januar 2002.

I 2007 solgte PIB rettighederne til serien til Egmont-koncernen, der også ejer forlaget Carlsen, som udgiver serien.

Personerne[redigér | redigér wikikode]

 • Rasmus Klump (bjørn), seriens omdrejningspunkt og kreativ til at bygge ting, mest af træ
 • Pingo (pingvin), verdens bedste styrmand
 • Skæg (sæl), den garvede sømand som gerne fortæller om "dengang vi la' nede i Biscayen" (uden dog at komme meget videre)
 • Pelle (pelikan), det omvandrende depot - der er som regel noget i næbposen, som de kan bruge
 • Knalle (struds), skibslægen der altid har en glubende appetit
 • Mor (Mary) (bjørn), uddeler tørre bukser og tykke pandekager med syltetøj
 • Pildskadden (skildpadde), over 100 år gammel (album 1 – originaltryk, side 33) og snakker pildskaddesprog.
 • Frømand (frø), hedder egentlig "Jabiduttiperslikkenberg" (album 4 side 22) og er navngivet af Pildskadden på pildskaddesprog. Frømand bliver "født" af Pildskadden i albummet "Rasmus Klump på skattejagt".
 • Gøjen (papegøje), bliver udruget af Pildskadden og Frømand i albummet "Rasmus Klump som dykker" (side 19)
 • Dengse (bjørn), lillebror til Rasmus Klump i Album Nr. 22
 • Pluk (sæl), Skægs fætter på Nordpolen. Pluk har en skruetatovering på brystet (ikke et anker som Skæg) og en anden pibe.

Samlet kaldes Pildskadden, Gøjen og Frømand også for Gavstrikkerne eller de små, og de optræder som bipersoner med små sjove indslag i baggrunden af hovedhandlingen. De er kendt for at være gode kortspillere, der som regel slår deres modstandere stort, men er selv blevet blanket af nogle enkelte gange.

Derudover optræder et stort antal bipersoner, ofte afhængig af lokationen (eksempelvis Julemanden på Nordpolen), Rasmus Klump's bedstefar eller forskellige personer der passer i handlingen.

Pandekagehus[redigér | redigér wikikode]

Der er en restaurantkæde, "Rasmus Klump Familierestaurant[1]", opkaldt efter Rasmus Klump.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]