Registreret partnerskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
     Ingen information Homoseksualitet er lovligt      Kønsneutralt ægteskab      Andre typer partnerskab (eller papirløst samliv)      Udenlandske ægteskaber anerkendes      Ingen anerkendelse af homoseksuelle par Homoseksualitet er ulovligt      Lille straf      Stor straf      Fængsel på livstid      Dødsstraf
     Kønsneutralt ægteskab      Registreret partnerskab eller lignende      Papirløst samliv      Området under politisk behandling      Ikke anerkendt      Forfatningen definerer ægteskab som værende mellem en mand og en kvinde.

Registreret partnerskab er en dansk betegnelse for en ægteskabslignende institution i en række lande og delstater. Det kan indgås af to personer af samme køn og i nogle lande også af personer af forskelligt køn. Det indgås hovedsageligt af homoseksuelle par, og medmindre andet fremgår af konteksten vil "registreret partnerskab" herunder henvise til sådanne partnerskaber.

Registreret partnerskab blev indført for at give homoseksuelle nogle af de samme rettigheder og beskyttelser som ægteviede uden at lægge sig for kraftigt ud med de dele af befolkningen som er modstandere af regulære homoseksuelle ægteskaber.

I de senere år er der i flere lande sket en gradvis fjernelse af de juridiske forskelle på registreret partnerskab og ægteskab, således at den vigtigste tilbageværende forskel er navnet. Andre lande har indført kønsneutralt ægteskab, så der ikke længere er forskel.

Registreret partnerskab i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Danmark var det første land i verden til at tillade registreret partnerskab, da Folketinget vedtog Lov om registreret partnerskab 26. maj 1989.[1] Loven trådte i kraft 1. oktober samme år, hvor Eigil og Axel Axgil for øjnene af verdenspressen indgik registreret partnerskab på Københavns Rådhus som de første i verden.

Pr. 1. januar 2012 var der 4.101 registrerede par.[2]

Partnerskabsloven gav samme rettigheder og forpligtelser som et ægteskab med følgende undtagelser:

  • De almindelige regler om adoption og forældremyndighed gjaldt ikke for registrerede partnere. Denne begrænsning blev senere revideret i flere omgange og ophævet i 2010.
  • Lovbestemmelser der indeholder særlige regler for enten mænd eller kvinder, gælder ikke for personer i registreret partnerskab.
  • Bestemmelser i internationale traktater om personer i ægteskab gælder ikke for personer i registreret partnerskab, medmindre de øvrige deltagende lande tilslutter sig dette.

Registreret partnerskab kunne indgås på samme vis som en borgerlig vielse. Det var ikke muligt at indgå registreret partnerskab ved kirkelig vielse, hverken i Folkekirken eller i andre trossamfund. Par der havde indgået registreret partnerskab, kunne dog opnå en kirkelig velsignelse i Folkekirken, og i seks stifter vedtog man i 2005 et ritual med tilspørgelse og håndspålæggelse, der minder om et vielsesritual.

Et registreret partnerskab kan opløses ved skilsmisse efter stort set samme regler som et ægteskab.

Den 7. juni 2012 vedtog Folketinget en ny lov, der giver homoseksuelle ret til at blive gift på traditionel vis. Loven trådte i kraft 15. juni samme år. Dermed sluttede Danmark sig til rækken af lande med kønsneutrale ægteskaber. Registreret partnerskab blev samtidig afskaffet, men partnerskaber indgået før loven trådte i kraft er fortsat gyldige og kan omdannes til et ægteskab.[3]

Uden for Danmark[redigér | redigér wikikode]

USA[redigér | redigér wikikode]

Registreret partnerskab anerkendes ikke i national lovgivning, men det findes i forskellige former i visse delstater. Fælles for disse gælder at de ikke er omfattet af de rettigheder og pligter der følger af national lovgivning for ægteskaber.

Den første delstat der indførte registreret partnerskab med rettigheder næsten svarende til ægteskab, var Vermont i 2000 som følge af en afgørelse ved delstatens højesteret. I dag findes registreret parnerskab i forskellige former i staterne, Colorado, Illinois, Nevada, Oregon og Wisconsin.

Desuden er ægteskab for homoseksuelle tilladt i delstaterne Californien, Connecticut, Delaware, Hawaii, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Rhode Island, Utah, Vermont og Washington samt i District of Columbia. Fra d. 1. juni 2014 er ægteskab for homoseksuelle også tilladt i Illinois.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]