Søvnparalyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencycklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Søvnparalyse også kaldet hypnagogia er en tilstand, nogle mennesker oplever, hvor man sover og er vågen på samme tid. Man er således vågen, men lammet. Tilstanden forekommer, når man er ved at falde i søvn eller ved at vågne op.

Hvad der sker[redigér | redigér wikikode]

Vores nervesystem i rygraden fungerer som en motorvej for nerver til alt i kroppen, bortset fra de dele der er direkte forbundet med hjernen, for eksempel øjne og ører. Nervesystemet har en slags "slukknap" så man ikke bevæger sig og handler efter, hvad man drømmer, når man sover, så når vi falder i søvn, deaktiveres rygraden. Fejlen opstår så ved, at rygraden ikke bliver aktiveret, når man vågner, eller bliver deaktiveret for tidligt, inden man falder i søvn. Det gør altså, at man ligger og ikke kan bevæge sig eller tale, kun se og høre. Denne tilstand vil for det meste kun vare få sekunder, men kan i slemme tilfælde vare flere minutter. Men det skal dog siges, at evnen til at opfatte tid er stærkt svækket i denne tilstand, og man vil for det meste føle, at der er gået længere tid, end der faktisk er. Personer, der har været så heldige at kigge på et ur samtidig med, at de oplever søvnparalyse, bliver forbløffede over hvor lidt tid, der faktisk går.

De fleste finder oplevelser som disse ret skræmmende, specielt hvis de ikke ved noget om fænomenet i forvejen. For nogle kan det at blive bevidst om, og øge dybden af, vejrtrækningen afhjælpe tilstanden mens man er i den.

Uhyggelige oplevelser[redigér | redigér wikikode]

The Nightmare af Henry Fuseli (1781) menes at være malet i troen på de overnaturlige fænomener om natten. Her ser man en natlig dæmonisk invasion, mens offeret er lammet.

Nogle oplever også, at drømmedelen i hjernen stadig arbejder, mens de er lammede. Det kan føre til endnu mere skræmmende oplevelser. Folk har oplevet, at de er vågnet og har kunnet høre skridt eller banken, mens andre folk decideret oplever, at der står en person eller en skikkelse i værelset, som så ikke er der rigtigt. Men fordi man faktisk er vågen, føles det meget realistisk. En kendt oplevelse er drømmen om den gamle kvinde, der står i værelset, når man vågner. Hun går så henimod én og sætter sig på ens bryst og forsøger at kvæle én. Dette hænger tit sammen med, hvis man normalt sover på siden, men nu sover på ryggen. Så hiver tyngdekraften i brystet, og det kan påvirke drømmene, hvis man ikke er vant til det. I gamle dage troede man faktisk, at disse hændelser var virkelige, og det skabte myter om, at hvis man ikke opførte sig ordentligt, ville der komme en kvinde eller en trold og straffe én om natten. Oplevelsen med den gamle kvinde går under navnet "A visit from the old hag", besøget af den gamle skøge eller "The witch riding your back", heksen der rider på din ryg. Man mener også, at dette er svaret på, hvorfor nogle påstår, de har haft besøg af rumvæsener og er blevet bortført. Man hører tit historier om, hvordan folk pludselig vågner og er lammede, og at der er rumvæsener i deres soveværelse. Politiet har også fået opkald om mennesker, der er vågnet, og at der så har stået en fremmed person i rummet. Det kan nemlig føles så realistisk, at folk, der ikke kender til søvnparalyse, rent faktisk er sikre på, at den skikkelse, de har set, har været der i virkeligheden. De natlige besøg bliver også tit forvekslet med spøgelser eller ånder, og man kan finde mange spirituelle internetsider, der diskuterer om fænomenet skyldes ånder eller bare, som videnskaben påstår det, et neurologisk kaos.

Årsager til fænomenet[redigér | redigér wikikode]

Meget tyder på, at folk der lider af narkolepsi har større risiko for at opleve søvnparalyse. Man vurderer dog alligevel, at alle mennesker vil opleve søvnparalyse mindst én eller to gange i løbet af deres liv. Dette kan blive fremprovokeret af følgende.

  • En dårlig liggestilling (f.eks. ligge på ryggen)
  • Øget stress
  • Pludselige ændringer i ens liv (f.eks. ny bolig eller anderledes støj, end man er vant til)

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]