Siegfried Lenz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Siegfried Lenz i 2004
Siegfried Lenz

Siegfried Lenz (født 17. marts 1926 i Lyck, Masurien i Østpreussen) er en tysk forfatter. Lenz var søn af en tolder, og efter afsluttende eksamen i 1943 blev han indkaldt som 17 årig til militærtjeneste i marineen. Han var i 18 måneder sammen med 1300 andre marinesoldat på krydseren Admiral Scheer, hvor han blandt andet var vidne til evakueringen af civile fra Østpreussen og russernes sænkning af lazaretskibet Wilhelm Gustloff.

Den 9. april 1945 blev Admiral Scheer i Kiel sænket af englænderne og han benyttede episoden til at desertere til Danmark, hvor han indtil krigens slutning gemte sig i Næstved. Efter fredsslutningen i 1945 blev han for en tid interneret af englænderne i Slesvig-Holsten som krigsfange. På grund af sine gode engelskundskaber, blev han hurtigt brugt som tolk.

Derefter læste han filosofi, engelsk sprog og litteratur på universitetet i Hamborg. Under studierne arbejdede han som praktikant på avisen Die Welt, hvor han senere blev fatsansat redaktør. Her blev han også kendt med sin senere hustru Liselotte (død 5. februar 2006). De giftede sig i 1949.

Siden 1951 har levet som forfatter i Hamborg. Siegfried Lenz havde i 26 år sommerhus i Lebøl på Als. Han har stærke forbindelser til Danmark og både læser og taler dansk. Lenz var medlem af Gruppe 47. Flere af hans romaner er skrevet på Als, blandt andet Tysktime, Forhistorien, Exerserpladsen og Sønderjysk kaffebord.

Lenz debuterede i 1951 med de humoristiske fortællinger fra sin østpreussiske hjemegn "Es waren Habichte in der Luft", Der var høge i luften. Han er særlig kendt for sine romaner og noveller med mere alvorlige temaer fra den tyske historie og nutidens Tyskland. Hans internationale gennembrud kom med romanen Tysktime i 1968. Romanen handler om en kritisk maler, som i Hitlertiden får forbud mod at male. Modellen var maleren Emil Nolde.

Lenz har skrevet tolv romaner og flere noveller, essays og flere hørespil. Flere andre af hans værker er oversat til dansk. 2006 udgav han romanen "Et minuts stilhed", der handler om gymnasieeleven Christian, der er forelsket i sin engelsklærerinde Stella.

Hans bøger er oversat til 30 sprog og gennem sine menneskeskildringer giver han omverdenen et mere nuanceret billede af det moderne Tyskland og tyskerne, end det nazismen tegnede.

Lenz engagerede sig også i det nye Tyskland som flittig debattør og var blandt andet en varm fortaler for Willy Brandts østpolitik.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]