Kiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kiel (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kiel)
Kiel
Luftfoto af Kiel
Luftfoto af Kiel
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Kiel
Kiel (Tyskland)
Kiel
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Kreisfri by
Underinddeling af byer 18 bydele
Overborgmester Torsten Albig (SPD)
Statistiske data
Areal 118,6 km²
Højde 5 m
Indbyggere 237.579  (31/12/2008)
 - Tæthed 2.003 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade KI
Postnr. 24103–24159
Tlf.-forvalg 0431
Hjemmeside www.kiel.de

Koordinater: 54° 19′ 31″ N, 10° 8′ 26″ Ø

Kiel er en havneby i Nordtyskland med 237.579 indbyggere (2008). Det er hovedstaden i delstaten Slesvig-Holsten. Byen var længe den tyske hovedmarinebase.

Kiel ligger ved Kielerfjorden, en del af Østersøen. Sejler man lige ud af fjorden, kommer man til Langeland og Ærø. Den næste større by i området er Hamborg, cirka 100 km mod syd. Den danske grænse ligger cirka 80 km mod nord. Ejderen har sit udspring i nærheden af Kiel. Selv om udspringet ligger tæt på Østersøen, bevæger floden sig den lange vej til Vesterhavet. For over tusind år siden dannede stedet en sprogtrekantdansk i nord, tysk (saksisk) i vest og slavisk i øst, før tysk bredte sig ud mod nord og øst.

Marinebasen var hovedårsagen til Kiels hurtige vækst til storby fra 1865. En anden betydelig faktor var Kielerkanalen. Sejlsportsfolk kender Kiel for den årlige Kieler Woche, verdens største sejlsportsbegivenhed. Sejlsportskonkurrencerne ved sommer-OL i 1936 og 1972 foregik også i Kiel. I dag lærer ethvert skolebarn i Kiel at sejle.

Færger i Kiels havn. I forgrunden Color Lines færge til Oslo og til højre i baggrunden Stena Lines færge til Göteborg. Den store skib til venstre er luksuslineren Aida Blue.

Færger sejler dagligt fra Kiel til Göteborg, Oslo og Litauen. Allerede i 1844 fik Kiel med Christian VIII. Østersø Jernbane en jernbaneforbindelse som én af de første byer i Tyskland. I dag er der fire jernbanestrækninger: til Hamborg (og resten af Tyskland), Lübeck, Husum og Flensborg.

I 1918 begyndte novemberrevolutionen som et matrosoprør i den kejserlige marine i Kiel. Det var begyndelsen til oprettelse af Weimarrepublikken. Under 2. verdenskrig blev Kiel stærkt ødelagt på grund af sine værfter. I dag er værfterne stadig en vigtig økonomisk faktor, og man bygger især ubåde.

Udsigt over Kielfjorden, Tysklands sejlerparadis. De to kraner på værftet HDW betragtes som byens vartegn.

Nicolaikirche fra 1200-tallet er genopbygget efter at være blevet svært beskadiget under 2. verdenskrig.

Et tidligere franciskanerkloster fra 1200-tallet er kun delvis bevaret.

Museet Kunsthalle zu Kiel rummer især tysk kunst, men har mange danske og norske værker, bl.a. af Jens Juel, C.W. Eckersberg, Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard.

Christian-Albrechts-Universitetet blev grundlagt 1665 som det andet universitet i den dansk-norsk-slesvig-holstenske helstat. I dag læser her 20.000 studerende. I Tyskland er universitetet berømt for havbiologi og skandinaviske sprog (nordisk). Instituttet for Verdensøkonomi er en yderligere specialitet.

THW Kiel er én af Tysklands betydeligste håndboldklubber. Følgelig er sporten meget populær blandt kielerne.

Ostseehalle (Østersøhallen) byder plads til 13.000 tilskuere. Hallen er også et kongres- og koncertsted. Holstenstraße var den anden gågade i Tyskland. På Rådhuspladsen findes også Operahuset. Kiellinie er havnepromenaden med delstatens regeringshuse og et akvarium med gratis adgang til et sælbassin. Den nordlige ende af promenaden er Düsternbrook med sin yachthavn, den gamle Olympiahavn. Den nye Olympiahavn ligger nord fra kanalen i Schilksee. Alle ovennævnte steder er beliggende på vestbredden. Det traditionelle arbejderkvarter Gaarden ligger på østbredden. Her findes også Tysklands største værft HDW. Dets to store kraner betragtes som byens vartegn.

På Kielerfjorden sejler personfærger, fordi der ikke er fast forbindelse over eller under fjorden. Faktisk er der en tunnel, men den fungerer kun som forsyningstunnel for elektricitet. Der er også en bro ved havnespidsen Hörn, men kun for fodgængere og cyklister. Hörnbrücke er en særlig attraktion, fordi det er en trefoldet klap- og togbro. Den forbinder Norgekajen med hovedbanegården, og på broen har man den bedste udsigt over havnen.

Opfinderen Rudolf Hell boede i Kiel. Mens mange folk mener, at telefax og billedscannere kommer fra Japan, så kommer de dog fra Kiel (1956 og 1963). Den digitale fotosats i 1965 var en yderligere revolution.

Kiels rådhus

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]