Te

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Traditionel japansk tepotte af støbejern, en såkaldt tetsubin.

Te er en opkvikkende drik, et udtræk med varmt vand af tebuskens blade. Te indeholder koffein og theophyllin. Koffeinen i te kaldtes tidligere tein.

Tesorter[redigér | redigér wikikode]

Te fra tebuskens blade bruges til fremstilling af fire slags te:

  • Hvid te er de helt friske skud på tebusken, som plukkes tidligt på foråret, før tebusken begynder at blomstre.
  • Grøn te er den te som dannes ved tørring af friskplukkede teblade.
  • Sort te er grøn te, der er knust og oxideret af luften. Ved oxidationen opnår tebladene den karakteristiske sorte farve.
  • Oolong te er en let oxideret grøn te, en slags mellemting mellem grøn te og sort te.

Iste er te, som serveres afkølet. Den efterlignes kunstigt.

Teproduktion[redigér | redigér wikikode]

Første tørring[redigér | redigér wikikode]

Ved den første tørring fordeles tebladene på en rist, hvor de henligger i et halvt til et helt døgn for at fjerne fugt, og for at reducere vandindholdet med 60-70%. Tørringstiden afhænger af bladenes vandindhold, og hvilken region de kommer fra.

Rulning[redigér | redigér wikikode]

Efter den første tørring ødelægges bladene for at frigive enzymer fra cellerne. Dette sker ved at rulle bladene så de går i stykker. Nutildags hakkes bladene eller skæres ud i ensartede stykker.

Oxidation[redigér | redigér wikikode]

De enzymer, der frigives ved rulningsprocessen, begynder at oxidere tebladene i samme øjeblik, de kommer i kontakt med luftens ilt. Under denne proces skifter bladene farve fra grøn over gyldenbrun til sort. Sort te er oxideret fuldstændigt, mens oolong te kun er oxideret 30-60%.

Oxidationsprocessen kaldtes ofte fejlagtigt for fermentering.

Anden tørring[redigér | redigér wikikode]

Oxidationen stoppes ved endnu en tørringsprocess, som foregår ved opvarmning.

Tebrygning[redigér | redigér wikikode]

Den traditionsrige måde at brygge te på er ved at bruge en tekande. Teen lægges i et filter hvorpå man kommer varmt vand.

Temmperatur-afhængig ved brygning[redigér | redigér wikikode]

Den bedste temperatur for brygning te afhænger af typen.

Type Vand temp. Trække tid Antal genbrug
Hvid te 65 til 70°C 1–2 minutter 3
Gul te 70 til 75°C 1–2 minutter 3
Grøn te 75 til 80°C 1–2 minutter 4-6
Oolong te 80 til 85°C 2–3 minutter 4-6
Sort te 99°C 2–3 minutter 2-3

Andre former for te[redigér | redigér wikikode]

Ordet te benyttes også om udtræk fra andre planter end tebusken som:

  • Urtete, som er udtræk af urter eksempelvis kamille, mynte eller hyben.
  • Rooiboste, som er udtræk af blade fra det sydafrikanske rooibostræ.
  • Kombucha, som er en drik lavet ved gæring af en færdigbrygget sort eller grøn te.
  • Mate, der er tørrede blade af christtorn.

Teens danske historie[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Broom icon.svg Spekulativ artikel
Bemærk at denne artikel er præget af spekulationer og bør omskrives, så fakta er understøttet af verificerbare kilder.


Teens indførelse i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Man mener, at teen er kommet til Danmark fra Holland, og at dens indførelse og udbredelse er sket mellem 1600tallet og 1700tallet. Der er dog ingen konkret datering, der kan fortælle os, hvornår teen mere præcist blev indført i landet. De ældste tepotter, man har fundet i Danmark, stammer fra år 1665, hvilket også stemmer overens med den øvrige europæiske udbredelse af den asiatiske drik. Inden vi lærte den asiatiske te at kende, der i dag anses som den eneste ægte teform, havde vi dog tradition for at tilberede lokale urter med varmt vand. Dermed har vi kendt en egen kultur for ”tedrikning” (for eksempel i form af kamillete), allerede inden vi blev bekendt med den asiatiske te.

Handel mellem Asien og Europa[redigér | redigér wikikode]

I 1674 sejlede det første skib ud fra den danske koloni Tranquebar og mod Kina. Ikke længe efter dette blev det første dansk-kinesiske handelskontor etableret. Det tager dog nogle år, inden handelen mellem Kina og de europæiske lande, heriblandt Danmark, virkeligt sættes i struktur. I 1732 bliver Asiatisk Kompagni oprettet som en erstatning for Ostindisk Kompagni, og det kommer til at betyde en langt mere systematiseret tilgang til handelen med Kina, som ikke mindst får betydning for teindustrien.

Der kommer nu langt større mængder te til Danmark (og Europa) end tidligere. Dengang havde de såkaldte Hong Kong-handlere på det nærmeste patent på handelen mellem Kina og udenlandske købmænd, og der var derfor hårde handelsvilkår. Te var en fin vare, som man betalte dyrt for.

Teen vinder indpas som kultiveret drik[redigér | redigér wikikode]

Op igennem 1700tallet vandt teen virkeligt indpas i Danmark som en fin og kultiveret drik, man drak i stedet for alkohol, der ofte fik folk til at glemme deres manerer. Den dansk norske forfatter Holberg er kendt for at prise teens dyder, som en ikke-alkoholisk drik, der tillader borgerskabets fruer at gøre ti visitter på en dag uden at vende berusede hjem. Tehandelen blomstrede i den sidste halvdel af 1700tallet særligt i Københavns gamle bydele, hvor små havepavilloner begyndte at dukke op rundt omkring som svar på efterspørgslen efter et dejligt sted at nyde sin te.

I 1835 stiftedes et af Danmarks ældste tehuse, A.C. Perch's Thehandel af Niels Brock Perch, der opkaldte butikken efter sin tredjeældste søn. Denne tehandel holder stadig til i Kronprinsensgade 5, præcis som den gjorde dengang midt i 1800tallet, og her har man desuden holdt fast ved en gammel skik, nemlig at tiltale kunderne med De-formen. Siden da er mange tehuse dukket op, og vi har jo i særdeleshed længe kendt til store, britiske producenter som Lipton og Twinings.

Teen forbliver populær[redigér | redigér wikikode]

I det 20. århundrede fik teen dog hård konkurrence af kaffen, der blev stadig mere populær at drikke. Caféer etableredes overalt i den københavnske bybillede, og nye typer kaffe som caffe latte blev populære som alternativ til den spirituelle og lidt 'langsomme' drik, teen blev opfattet som.

I dag er teen særligt populær, fordi den forbindes med ro og en højere grad af åndelighed end for eksempel kaffen. I en travl tid har teen formået at forblive relevant, og udbuddet af tetyper er samtidigt eksploderet, således at vi i dag forbinder te med alt fra lakridsrod til yasminte. Teen er desuden forblevet populær i nærliggende lande som England, hvor traditionen for Afternoon Tea kommer fra. [1]

Eksempler på temærker[redigér | redigér wikikode]

Lipton, startet i England af Thomas Lipton, og ejes nu af det engelske/hollandske Unilever. Lipton producerer primært brev-te.

Twinings, startet i England i 1706, og skulle eftersigende være det første temærke der producerede Earl Grey. Den engelske premierminister Charles Grey gav nemlig opskriften på Earl Grey til Twinings, og bad dem lave teen for ham.

Pickwick, startet i Holland. Pickwick laver brev-te.

Kusmi Tea, startet i Skt. Petersborg, Rusland i 1867, og er berømt for dets originale russiske teblandinger med citrus og krydderier. Kusmi Tea var i sin tid leverandør af teer til den russiske tsar. Prince Vladimir er en af firmaets mest berømte russiske teblandinger, og består af sort te fra Kina smagssat med citrus, vanille og krydderier.

A.C. Perch's Thehandel, københavnsk baseret tehandel grundlagt i 1835 af forretningsmanden Niels Brock Perch. Forhandler både løs te og brev-te. Kongelig hofleverandør siden 2002.

Te eller The?[redigér | redigér wikikode]

Staves det te eller the? Svaret er te jfr. Dansk Sprognævn:

"Stavemåden te har været den eneste korrekte siden den første officielle retskrivningsordbog udkom i 1872.

Ordet te kom ind i dansk i sidste halvdel af 1600-tallet gennem det hollandske thee. Til at begynde med blev det i dansk stavet thee eller the, men siden 1872 har det altså officielt været uden h.

Man ser dog ikke så sjældent endda stavemåden the, måske fordi den fremmede stavemåde får teen som vare til at virke finere eller mere eksotisk. Men i virkeligheden er stavemåden the lige så forældet som fx theater, throne, rhabarber, thema og uhr, der jo i dag alle skrives uden h." [2]

A. C. Perch's Thehus skriver stadigvæk the med "h", som de blandt andet også gør i Frankrig. I England skriver man aldrig the, men tea.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Denne artikel var den mest læste på dansk Wikipedia i 2012

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.