Thomas Helmig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencycklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Thomas Helmig
Thomas Helmig (Musician).jpg
Thomas Helmig ved Skovdalen i Aalborg
Information
Født 15. oktober 1964 (49 år)
Egå, Danmark
Genre(r) Poprock, soul, blues
Aktive år 1980−nu
Pladeselskab Genlyd, Sony Music
Associerede acts Elevatordrengene
Thomas Helmig Brothers
Hjemmeside thomashelmig.dk
Inspireret af Bob Dylan, Marvin Gaye, Donny Hathaway, Ray Charles, Kim Larsen, Paul Auster[1]

Thomas Helmig (født 15. oktober 1964 i Egå) er en dansk sanger, sangskriver, musiker og producer. Han debuterede med albummet Thomas i 1985 og har senest udgivet KH Helmig i 2013. Med sine 15 studiealbum og fem opsamlingsalbum har Helmig solgt mere end en 1,5 millioner albums, og er den kunstner der har modtaget flest priser ved Danish Music Awards gennem tiden.[2][3]

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Thomas Helmig voksede op i en søskendeflok på fire i et lægehjem i Aarhus-forstaden Egå.

Den musikalske løbebane tog sin begyndelse i forbindelse med forældrenes skilsmisse. Skilsmissen skabte uro og utryghed for den lille Thomas, og han søgte ro ved klaveret. Allerede i en alder af 6 år var han derfor autodidakt pianist. Allerede i 4. klasse dannede Helmig sit første band, 'Heavy Oil', sammen med nogle venner. Hans store forbillede var Gasolin. Som 13-årig beherskede han, udover klaveret, guitar og slagtøj. – Han fik derefter en fast plads som trommeslager i ungdomsbandet 'High Power Satisfaction', som mest spillede i den lokale ungdomsklub. Kort tid efter sin indtræden i 'High Power Satisfaction' som hidtil mest havde spillet kopier af blandt andre´Stones´,´ Creedence Clearwater Revival´, ´Shu-Bi-Dua´ og ´Gasolin´ begyndte Thomas at levere både tekster og musik til bandet.

Efter at være færdig med 9. klasse, fra Sølystskolen i Egå begyndte han på gymnasiet. Men han besluttede sig for at forlade gymnasiet allerede i 1.g for at hellige sig musikken. Den beslutning havde forældrene fuld forståelse for. Han tog i stedet til USA som udvekslingsstudent gennem YFU på en high school, hvor han opdagede Motown-musikken og fandt sammen med nogle soul-musikere i Detroit. Da han kom hjem deltog han i "Kaksi Kuggas Band" i 1981, som spillede rundt omkring i Aarhus.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Det aarhusianske musikmiljø var på dette tidspunkt, først i 1980'erne, centreret omkring musikstederne Motown og Vestergade 58. Her kom Helmig, og her lærte han musikerne i funk-bandet "Elevatordrengene" at kende, og og i 1983 blev han forsanger i bandet. De turnerede landet rundt i de følgende to år med stor succes. Helmig debuterede som solist på støttesinglen "Afrika" i 1985. Det var her at pladeselskabet Genlyd (der ejedes af Gnags) opdagede ham. Kort tid efter udkom debutpladen, som slet og ret hed Thomas. Den blev en stor succes. Især balladerne "Læg Dig Her Ved Siden Af Mig" og "Langt Ude" fik danskerne til at spærre ørerne op. Den 21-årige sanger fik ros for sit indfølte og varme udtryk. Allerede næste år, 1986, kom efterfølgeren, 2, som indspilles af Thomas Helmig Band, som Thomas havde dannet med folk, som tidligere var med i Elevatordrengene – blandt andet trommeslageren Claes Anthonsen og guitaristen Palle Torp.

I 1987 udkom det mere rockede album Kære Maskine, og medierne begyndte at kritisere ham for alt, fra hår til tekstunivers. Pladen Vejen Væk udkom i 1988, denne gang uden navnet "...Brothers". Albummets i overvejende grad bitre sange var inspireret af Helmigs nyligt overståede skilsmisse fra Søs Fenger. Blandt andet rummer albummet monsterhittene "Nu hvor du har brændt mig af" og "Det er mig der står herude og banker på". Førstnævnte blev kritiseret voldsomt, men den er ikke desto mindre Helmigs mest populære sang til dato. Vejen Væk solgte 160.000 eksemplarer. Helmig medvirkede samme år i julesangen "Når sneen falder", sunget i duet med Søs Fenger, og singlen "Den jeg elsker, elsker jeg", som blev indsunget til ære for AIDS-Fondet. Den skulle senere vise sig at blive endnu en klassiker.

I 1990 blev der ved en Grøn Koncert kastet tomater på scenen efter Helmig, hvilket i medierne blev beskrevet som "overfald" og "vold". Helmig selv mente imidlertid blot der var tale om et par fulde mennesker, der kedede sig.

I 1990 udkom Løvens Hjerte, der blev dømt til at være en fiasko af medierne, fordi den ikke solgte 160.000 eksemplarer som forrige album. På Løvens Hjerte vendte han igen tilbage til sine rødder i klassisk soul a la Marvin Gaye. Han blev samme år medejer af pladeselskabet Genlyd, som i 1992 blev solgt til det internationale selskab BMG. Samme år udsendte Helmig sit første engelsksprogede album, Rhythm. Lyden var præget af guitar med soul, og et enkelt nummer havde besøg af Cut'N'Move's rapper MC Zipp på nummeret "Good Time Rewind". Helmig valgte også at lave et cover af Bob Dylans "Memphis Blues Again" på albummet. Rhythm var den første plade, der blev udgivet i udlandet, dog med titlen Thomas Helmig i udlandet, ligesom denne udgave indeholdt en engelsk version af "Giv mig din mund" fra Løvens Hjerte.

I 1993 udkom albummet Say When, der blev indspillet i Los Angeles og produceret af Jai Winding. Albummet høstede 3 grammyer ved årets prisuddeling. 1994 blev året, hvor Helmig fik sit helt store comeback med albummet Stupid Man. Titelnummeret og "Gotta Get Away From You" blev landeplager, og albummet solgte 250.000 eksemplarer – et uhørt tal i dansk musikliv. Han høstede 6 grammyer ved årets prisuddeling. Også dette album udkom i udlandet, uden dog at blive nogen videre succes.

I 1995 skrev og indspillede han 15 nye sange, men skrottede det hele og rejste til USA, hvor han samarbejdede med produceren Timothy Christian Riley (Tony Toni Toné). I 1996 udkom albummet Groovy Day. Albummet, der blev indspillet i USA, indeholdt stadig en del soul-inspireret musik, men blev oven på succesen med Stupid Man, mindre godt modtaget. I 1997 udgav han sit første opsamlingsalbum, Årene Går – de største af de første, som indeholdt de største danske hits. Dog indeholdt albummet også 2 nyere sange, som var de første dansksprogede sange, han havde udgivet siden 1990.

Thomas Helmigs satsning på et internationalt gennembrud i 1990'erne lykkedes ikke. Men til gengæld var han atter meget populær i Danmark, hvilket ud over de høje salgstal afspejledes I foråret 1999 udkom albummet Dream, som blev et hit hos publikum. I 2000 fejrede Helmig 15-års-jubilæum som musiker og udsendte sit andet opsamlingsalbum, Wanted, denne gang med de engelsksprogede hits.

I 2001 udkom IsItYouIsItMe, hvor Helmig igen-igen vendte tilbage til soul'en, men albummet blev ikke ikke videre godt modtaget blandt anmeldere og fans. I 2004 vendte han dog tilbage til singer-songwriter-stilen med albummet El Camino.

I 2004 blev Thomas Helmig udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør og spillede for fulde huse på årets El Camino-tour, som blandt andet indeholdt fem koncerter på det københavnske spillested Vega.

Renée Toft Simonsen udgav i 2005 en børnebog med tilhørende CD-rom, som Thomas Helmig producerede musikken til.

Efter at have sunget på engelsk siden 1990, udgav Helmig i november 2006 det dansksprogede album Helmig Herfra, hvor Helmig til dels vendte tilbage til sin karakteristiske 80'er-lyd. Albummet blev sablet ned af anmelderne for at have banale tekster, men fansene kvitterede for at han var tilbage på dansk og pladen fik dobbelt platin og har solgt 100.000 eksemplarer. Thomas Helmig var nomineret i fire kategorier til Danish Music Awards 2007.

Thomas Helmig udgav sit 14. studiealbum, Tommy Boy, den 2. november 2009. Albummet er produceret i samarbejde med producer og keyboardspiller Søren Runge, der i mange år har været en fast bestanddel af Helmigs liveband. Umiddelbart før udgivelsen udkom singlen "100 dage", en duet med sangerinden Medina. Singlen blev i februar 2010 certificeret platin af IFPI,[4] mens albummet opnåede dobbelt-platin i marts samme år, for 60.000 solgte eksemplarer.[5]

I anledningen af, at det er 25 år siden Thomas Helmig albumdebuterede, udkom bokssættet Past Forward den 1. november 2010. Det indeholder 60 sange fordelt på tre CD'er, samt en live DVD med en koncertoptagelse fra Den Fynske Landsby i Odense, der blev optaget den 20. august 2010.[6] Albummet debuterede som nummer et på den danske album-hitliste, og Helmig har således haft nummer-ét-albums i fire årtier, fra 1980'erne til 2010'erne.[7]

I 2011 medvirkede Helmig på Laust Sonne-nummeret "Disco Heart". Sangen blev til efter Laust Sonne mødte Thomas Helmig i byen, hvor de blev enige om at lave et nummer sammen.[8]

Ved Danish Music Awards 2012 modtog Thomas Helmig Æresprisen.[9]

Den 1. november udkom Helmig's femtende studiealbum, KH Helmig.[2]

Thomas Helmig har ud over sin solokarriere også skrevet og produceret sange for andre, blandt andet Søs Fenger, Hanne Boel, Peter A.G. Nielsen, Sanne Salomonsen, Ray Dee Ohh, Cut'N'Move, TV-2, Moonjam og Malurt.[1]

Thomas Helmig er i øvrigt den kunstner i Danmark, der er i besiddelse af flest Danish Music Awards-statuetter, og der kan deriblandt bl.a. nævnes for årets sanger, årets hit og årets album.[6]

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Thomas Helmig blev i 1987, under stor mediebevågenhed, gift med sangeren Søs Fenger. I 1988 blev han skilt fra Fenger. Thomas Helmig blev i 1995 gift med fotomodellen Heidi Andersen, som han fik datteren Ida Marie med, men ægteskabet gik i stykker, og parret skiltes i 1997.[10]

I 2000 blev Thomas Helmig gift for tredje gang med psykolog og forfatter Renée Toft Simonsen, som har en fortid som fotomodel. De har sammen sønnen Hugo.[11] Familien valgte i august 2005 at flytte til Malaga i det sydspanske Andalusien. I sommeren 2006 flyttede parret tilbage til Aarhus-bydelen Risskov. Den 9. september 2013 meddelte parret at de skulle skilles efter 17 år som par (heraf gift i 13 år).[12][2] I den forbindelse udtalte parret i en fælles pressemeddelelse at de ville "forblive hinandens bedste venner resten af vores dage".[12]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Studiealbum[redigér | redigér wikikode]

Opsamlingsalbum[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. 1,0 1,1 "Fakta om Thomas Helmig'". Berlingske. 15. oktober 2004. http://www.b.dk/kultur/fakta-om-thomas-helmig. Hentet 30. november 2013. 
 2. 2,0 2,1 2,2 Schollert, Peter (23. oktober 2013). ""Jeg er en løftebryder over for mig selv"". Jyllands-Posten. http://jyllands-posten.dk/kultur/ECE6136397/jeg-er-en-loeftebryder-over-for-mig-selv/. Hentet 30. november 2013. 
 3. "'Jeg havde mareridt om Thomas Helmig'". Berlingske. 22. marts 2010. http://www.b.dk/personlig-udvikling/jeg-havde-mareridt-om-thomas-helmig. Hentet 25. oktober 2013. 
 4. "IFPI Danmark - Guld og platin 2010". IFPI. http://ifpi.dk/index.php?pk_menu=284. Hentet 12. december 2010. 
 5. "Hitlisten.NU - Album Top 40". IFPI. 12. marts 2010. http://www.hitlisterne.dk/default.asp?w=9&y=2010&list=a40. Hentet 12. december 2010. 
 6. 6,0 6,1 "60 numre fejrer Helmig". ritzau. Berlingske Tidende. 27. oktober 2010. http://www.berlingske.dk/musik/60-numre-fejrer-helmig. Hentet 12. december 2010. 
 7. Treo, Thomas (12. november 2010). "Ekstra Bladet - Danskerne køber dansk". Ekstra Bladet. http://ekstrabladet.dk/musik/dkmusiknyt/article1439067.ece. Hentet 12. december 2010. 
 8. Skovgaard, Steen (12. december 2011). "Helmig og Sonne har hjerter af det pureste disco...". Radio 100. http://radio100.dk/artikler/helmig-og-sonne-har-hjerter-af-det-pureste-disco.13801.html. Hentet 16. januar 2012. 
 9. "Prisregn over Rasmus Seebach og Malk de Koijn". IFPI Danmark. 13. november 2012. http://www.ifpi.dk/?q=content/prisregn-over-rasmus-seebach-og-malk-de-koijn. Hentet 15. december 2012. 
 10. Torben Rask Laursen, Flemming Mønster (9. oktober 2007). "Thomas Helmigs datter anholdt". Ekstra Bladet. http://ekstrabladet.dk/flash/dkkendte/article278756.ece. 
 11. Jan Körner (10. august 2000). "Thomas og Renée skal giftes". BT. http://www.bt.dk/nyheder/thomas-og-renee-skal-giftes. 
 12. 12,0 12,1 "Renée Toft og Thomas Helmig skal skilles". ritzau. Jyllands-Posten. 9. september 2013. http://jyllands-posten.dk/aarhus/ECE5932934/renee-toft-og-thomas-helmig-skal-skilles/. Hentet 30. november 2013. 

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]