Till Lindemann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Till Lindemann
Till Lindemann.jpg
Lindemann i 2010
Information
Fødenavn Till Lindemann
Født 4. januar 1963 (51 år)
Leipzig, Sachsen, DDR
Oprindelse Østberlin, DDR
Genre(r) Neue Deutsche Härte, industrial metal, heavy metal
Beskæftigelse Musiker, digter
Instrument(er) Vokal, trommer, guitar, bas, keyboard
Aktive år 1983-nu
Pladeselskab Motor Music, Republic Records, Universal Music Group
Associerede acts Rammstein, First Arsch, Feeling B, Apocalyptica

Till Lindemann (født 4. januar 1963) er en tysk musiker, skuespiller og digter som er forsangeren for det Neue Deutsche Härte band Rammstein.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Till Lindemann blev født i Leipzig, Østtyskland, men han voksede op i landsbyen Wendisch-Rambow nær Schwerin (i Østtyskland). Hans far var børnedigter Werner Lindemann og hans mor, Brigitte "Gitta" Hildegard Lindemann, var en journalist og forfatter, indtil hun gik på pension. Lindemann har en søster, der er seks år yngre. I en alder af 11 gik han på en sportsskole på Empor Rostock Sport Club og fra 1977 til 1980 var han på kostskole. Hans forældre levede separat på grund af karrieremæssige årsager efter 1975.

I 1978 deltog Lindemann i det europæiske Junior Swimming Championships i Firenze. Han blev udvalgt til Sommer-OL 1980 i Moskva, men måtte melde afbud kort tid efter på grund af en skade. Ifølge Lindemann, "Jeg har aldrig kunne lide sporten eller skolen faktisk, det var meget intenst. Men som et barn, modsætter du ikke imod." Lindemann arbejdede senere som tømrerlæring, galleri tekniker og tørv væver.

Personligt liv[redigér | redigér wikikode]

I 1985 fik Lindemann sin første datter Nele. Lindemann og Neles mor blev gift, men skilt og Lindemann opfostrede sin datter Nele alene. Lindemann siger: "Jeg plejede at spille trommer i et punk band, og vi havde vores studie i det hus, hvor jeg boede. Syv år, havde jeg været en far for min datter". Men efter musiksucces tog Lindemanns ekskone over, da Lindemann ofte var væk med bandet i seks måneder om året. Lindemann har også en anden datter, Marie Louise, med Anja Köseling. Lindemann er ateist.[1]

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Lindemann på en Rammstein koncert under sangen "Rammstein" - hvor han svingede to flammekaster med arbejdshandsker på.
Uddybende Uddybende artikel: Rammstein

Lindemann begyndte at spille trommer for First Arsch, som udgav et album med titlen Saddle Up og spillede en sang ("Lied von der unruhevollen Jugend") med et punk band kaldet Feeling B (som var det tidligere Rammstein band medlemmer Paul Landers, Christoph Schneider og Christian Lorenz). I 1990'erne begyndte Lindemann at skrive sangtekster. I 1994 indgik trioen og vandt en konkurrence i Berlin, der tillod dem at optage en fire sang demo professionelt. Lindemann flyttede efterfølgende til Berlin.

I november 2002 blev Lindemanns poesibog Messer offentliggjort. Den består af 54 digte udarbejdet af Gert Hof, der er forfatter til bogen Rammstein, som var bandets pyrodesigner for de sidste syv år.[2]

I januar 2012 blev Lindemann sammen med Flake, interviewet af heavy metal antropologen Sam Dunn ved VH1 Classic serien Metal Evolution, omkring emnet shock rock.[3]

Scene persona[redigér | redigér wikikode]

Lindemann har et kraftigt tilstedeværelse på scenen og rungende bas stemme. En af hans signatur manerer er delvist squat og banke næven på hans lår til rytmen af riff, denne bevægelse er kendt af Rammstein fans som "Till-Hammer". Hans vokal er let genkendelige på grund af hans tendens til at rulle (alle) sine rs og knurre hans achs.

En anden egenskab er hans originalitet i sine præstationer, såsom at sætte ild i videoen til sangen "Rammstein" og hans uforståelige obskøne løjer i '98 Family Values Tour, da han optrådte med "Bück Dich". Lindemann er også en kvalificeret scenefyrværker, men efter en ulykke på den grønne bydel Treptow arena i Berlin den 27. september 1996, hvor en brændende fase prop faldt ned i publikum, begyndte Rammstein at ansætte et professionelt pyroteknisk personale, som Lindemann også har trænet med. Christoph Schneider har efterfølgende udtalt, "Lindemann bliver brændt hele tiden, men han kan lide smerten".

Lindemann har også engageret sig i andre masochistiske handlinger på scenen. Under opførelsen af "Sehnsucht", hvor han slår køller mod sit hoved med en mikrofon, og skære hovedet åbent og der spilder blod over det hele samt i opførelsen af "Bestrafe Mich" (straffe mig) hvor han slår sig selv med en nihalet kat. Begge optrædenerne kan ses på Live aus Berlin DVD'en.[4]

Som gæste kunstner[redigér | redigér wikikode]

  • Lindemann optrådte som gæste trommeslager på albummet Hea Hoa Hoa Hea Hea Hoa af Feeling B for sangen Lied von der unruhevollen Jugend, der er i russisk sprog. Sangen blev spillet til en Rammstein koncert i Sankt Petersborg den 19. november 2001 under Mutter-touren.
  • Lindemann leveret vokal til nummeret Helden (en coverversion af Bowies Heroes) på Apocalyptica albummet Worlds Collide.
  • Lindemann synger også med på sangen "Wut Will Nicht Sterben" af Puhdys.
  • Lindemann og Richard Z. Kruspe dækkede Aria sangen Shtil og udgav det som Schtiel.
  • Lindemann har også optrådt på Knorkators musikvideo Du nich.

Referencer[redigér | redigér wikikode]