Zakat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 6. maj 2014, 19:18 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)

Zakat (zakât) er en af islams fem søjler og er en slags skat der betales af de troende muslimer. Betalingen af zakat er obligatorisk for muslimerne.

Der findes to former for zakat:

  • zakat ul mal – som indebærer at man skal betale 2,5% af sin samlede formue.
  • zakat ul fitr – som indebærer at familiens overhoved i forbindelse med ramadanen skal betale en sum penge, der svarer til cirka 50 kroner per husstandsmedlem.

Zakat ul mal skal betales hvert år, under forudsætning af at en persons indkomst har overskredet en vis minimumsgrænse der kaldes nisab. Nisab svarer til omkring 10 000 kroner. En muslim kan desuden vælge at betale mere end de obligatoriske 2,5%, som et frivilligt bidrag der kaldes for sadaqah.

Det arabiske ord zakat betyder renselse og vækst. I dens spirituel mening er zakat bl.a. en renselse af sjælen, en velsindelse og dermed vækst.

al-Fitr betyder bryden, der referer til bryden af fasten efter ramadan måneden. I den første dag efter ramadan måneden afholdes Eid ul fitr [brydens fest], som er en af de to årlige muslimske festligheder. Zakat ul fitr skal være betalte før festens bøn i denne dag (salat ul Eid), således at de fattige har pengene i hånden til dagen.

ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
ØkonomiSpire
Denne artikel om økonomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.