Ali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ali (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Ali)
ʿAlī
Muhammed velsigner Ali

ʿAlī ibn Abū Tālib ((arabisk: علي بن أبي طالب persisk: علی پسر ابو طالب) var Muhammeds svigersøn og fætter og indtager en fremtrædende stilling inden for islam. Han er ifølge sunni-islam den 4. "retledte" kalif efter Abū Bakr, ʿUmar og ʿUthmān. shiaer mener, at han er den første af de tolv ufejlbarlige imamer, som ifølge shia er Muhammeds retmæssige efterfølgere som leder af muslimerne. Ifølge shia havde Muhammed selv forudsagt, at de rette efterfølgere var "tolv personer fra Quraysh-stammen". Shiiter mener, at imām ʿAlī var den første mand, som troede på Muhammeds åbenbaringer fra Gud. Imām ʿAlī var på det tidspunkt ni år.

Oplysninger om ʿAlī[redigér | redigér wikikode]

Navn: ʿAlī ibn Abū Tālib ibn Abd al-Mottaleb.

Han blev hyppigst kaldt Amīr al-Mu'minīn, Asadullāh al-Ghāleb, Ya'sob al-Deen, Walī Allah al-A'adham, al-Murtadā, Haydar, al-Karrār.

Også kaldt Abū Turāb, Abū al-Hasan, Aba Zaynab, Abū al-Hasanayn, Aba'l-Sebtayn.

Fader: Umrān Abd Munaf, kunyah, Abū Tālib og sheik, leder af Albat'haa.

Moder: Fātima bint Asad ibn Hashim ibn Abd Munaf.

Født: Fredag den 13. Rajab efter ʿAm il-Fīl på 30 år.

Fødested: Mekka i det nuværende Saudi Arabien.

Levealder: 63 år.

ʿAlī udøvede sit kald som imam i 29 år fra 632 til 661. Han blev kalif efter ʿUthmān ibn Affān. Hans ledelse af det islamiske imperium varede i fire år og 9 måneder (656-661).

Ægtefæller: ʿAlīs første kone var Fātima al-Zahrā (profeten Mohammeds datter). Hun blev mellem 18 og 24 år gammel. Imam ʿAlī blev også gift med Umm al-Banīn og Fātima bint Wahab, men giftede sig ikke med andre i Fātimas levetid.

Børn: De mest kendte er sønnerne og datteren med hans første kone (Fātima al-Zahrā): Hasan, Husayn, Zaynab og Umm Kulthum. Derudover havde han blandt andre Abbas og Ibn al-Hanafiyyah

Dødsfald: Mandag eller søndag den 21. i ramadan-måneden.

Imam ʿAlī blev myrdet med et forgiftet sværd. Det skete mens han var i færd med at bede morgenbønnen i masjid al-Kūfa-moskéen. Morderen var ʿAbd al-Rahmān ibn al-Muljam al-Murādī, en lejemorder som var blevet betalt for mordet for at bane vejen for et umayyadisk kalifat.

Begravelsessted: Imam ʿAlī-moskéen i Najaf i nuværende Irak.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]