Özlem Saglanmak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Özlem Saglanmak
Personlig information
Født 25. november 1980 (41 år)
Nørrebro, Danmark Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark
Tyrkiet Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Den Danske Scenekunstskole Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Filmskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Robert (2021)
Årets Reumert – Årets Talentpris (2009) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Özlem Saglanmak (født 25. november 1980[1]Nørrebro[2]) er en dansk skuespiller, der oprindelig blev kendt, da hun lagde stemme til dukkefiguren den 12-årige Ali i voksen-julekalenderen Yallahrup Færgeby fra 2007. Hun har medvirket i en lang række danske teaterforestillinger, film og TV-serier.

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Özlem Saglanmak blev født på Nørrebro i København af forældre, der indvandrede fra Tyrkiet i begyndelsen af 1970'erne.[1]

I 2006 afsluttede hun sin skuespilleruddannelse på Statens Teaterskole[3] og har spillet i diverse teaterforestillinger, bl.a. teaterudgaven af Midt om Natten,[4] Ulrich Seidls Fader VorHusets Teater (2006)[1], Mungo Revy # 01 (2006)[5], Nordøst også på Husets Teater (2007),[6] og Julemanden.bizTaastrup Teater (2007).[7] I 2012 spillede hun med i Børn er dummeTeater Grob.[8] Derudover har hun medvirket i en række film og TV-serier fra Helle Ryslinges film Halalabad Blues i 2002 og Natasha Arthys film Fighter fra 2007, hvor Saglanmak ses som Jasmin til TV-serien Greyzone i 2018.[1]

Julekalenderen Yallahrup Færgeby skabte en del debat, bl.a. pga. sproget, som Saglanmaks rolle Ali brugte. Saglanmak blev inddraget i debatten, og hun forklarede: "Man skal ikke bevæge sig særlig langt væk, før der er et andet sprog og en anden virkelighed. Jeg er overbevist om, at der er unge mennesker, der bruger denne her jargon som i serien"[9] Hun er selv vokset op på Nørrebro.[3] I 2019 medvirkede hun i tv-serien bedrag, som Sahar, der flirtede og studerede på CBS med Esben Smed, som havde hovedrollen i serien.

Udmærkelser[redigér | rediger kildetekst]

I 2008 var Saglanmak ambassadør for Det europæiske år for interkulturelt dialog blandt andet sammen med forfatteren af Yallahrup Færgeby, Nanna Westh.[10] Som en af ti scenekunstnere modtog hun en talentpris ved Årets Reumert 2009.[11] I 2017 var hun en af de tre nominerede til Årets Reumert som årets kvindelige ensemblerolle for sin optræden i forestillingen Sort vandBetty Nansen Teatret.[2][12]

Saglanmak modtog i 2021 en Robert-pris som årets kvindelige birolle for sit spil i filmen Shorta.[13]

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Film[redigér | rediger kildetekst]

TV-serier[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne danske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Özlem Saglanmak kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.