Voksen-julekalender

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En voksen-julekalender er en tv-serie bestående af 24 afsnit, der sendes fra 1.-24. december, og som er specielt rettet mod voksne seere.

Formen blev introduceret af TV 2 i 1990, efter at Børnenes U-landskalenderDR, som er målrettet mod børn, havde været en succes gennem næsten 30 år. Det første eksempel var den satiriske Jul i den gamle trædemølle med Søs Egelind, Peter Schrøder, Kirsten Lehfeldt og Poul Glargaard, skrevet af Lars Knutzon og Carin Andersen, og den blev en succes.

I de følgende år fortsatte TV 2 med at lave nye voksen-julekalendere, der normalt var kendetegnet ved en humor med ordspil og oneliners, som man kender fra sit-com-genren. Et lidt anderledes bud på en voksen-julekalender var The Julekalender med De Nattergale, der med deres miks af engelsk og dansk samt jysk samt mindre dele tysk producerede nyskabende sproglige konstruktioner.

I 2003 sendte DR for første gang en voksen-julekalender med Anders Matthesens Jul på Vesterbro.

Tv-julekalendere er generelt kostbare at producere, da der jo skal laves 24 afsnit, hvert af minimum et kvarters længde. Derfor vælger stationerne også med jævne mellemrum at genudsende de serier, der har haft størst succes.

Det var planlagt at i 2009 skulle voksen-julekalenderen H*A*S*H (en parodi på M*A*S*H) vises, men den var ikke sjov nok[kilde mangler].

voksen-julekalendere gennem tiden[redigér | redigér wikikode]

År TV2 Beskrivelse DR2 Beskrivelse
1990 Jul i den gamle trædemølle Kalenderen handler om Flemming og Berit og deres forgæves forsøg på at få økonomien, julen og livet til at hænge sammen
1991 The Julekalender Serien handler om de tre nisser Fritz, Hansi og Günther, som har fået til opgave at finde nøglen til 'the playdåse', der er trænger til at blive trukket op. Formår de ikke dette, vil overnissen Gammel Nok, hvis livskraft findes i denne spilledåse, udånde.
1993 Andersens julehemmelighed Julekalenderen handler om Julemand 39, som ikke har gjort sit job ordentligt. Derfor skal han op til julemandseksamen igen. Hvis han dumper, bliver han degraderet til nisse. Hans eksamensopgave bliver, at skulle få en familie, der ikke længere holder jul, til at holde jul.
1994 The Julekalender Genudsendelse fra 1991
1995 Juletestamentet De tre brødre Martin, Hubert og Svend har mistet deres far og mødes den 1. december i en hytte, der ligger langt fra lands lov og ret, for at høre deres fars testamente. Arven vil kun blive udbetalt, hvis de tilbringer de 24 dage op til jul sammen i denne hytte, hvilket går hen og bliver en kamp uden lige med masser af intriger, da brødrene ikke kan fordrage hinanden.
1996 Jul i den gamle trædemølle Genudsendelse fra 1990
1997 Gufol Mysteriet Station 2's eksistens er truet. Hvis ikke betjentene finder og opklarer en stor og betydningsfuld sag inden d. 24. december, bliver stationen lukket.
1998 Andersens julehemmelighed Genudsendelse fra 1993
1999 Juletestamentet Genudsendelse fra 1995
2001 The Julekalender og CWC - Canal Wild Card Genudsendelse fra 1991 - Den lokale TV-station "Kanal firkanten" har vundet en konkurrence, som kulturministeren har udskrevet blandt alle lokal TV-stationer i Danmark, om et TV Wild Card, der giver TV-stationen rettighederne til at sende direkte fjernsyn hver dag i december måned til hele landet. De begynder derfor sendingen pr. 1. december under navnet "Canal Wild Card", som de forkorter "CWC". Jul i Hjemmeværnet Den regelrette Poul-Erik står i spidsen for Frederiksvad i Hjemmeværnskompagni, da maskerede mænd toner frem på skærmen med trusler mod den gode danske jul. Ingen tager truslen alvorligt, undtagen Poul-Erik, vennen Torben, bogormen Flemming og muskelbundtet Knalle.
2003 CWC-World Finn Nissen og Regnar Worm er nu kommet i rigtige showomgivelser, med et live band og stort publikum, som de ofte gør brug af ved afstemninger om små og store spørgsmål. Jul på Vesterbro Julen har bragt velsignet bud - bare ikke til Stewart Stardust. Nogen har saboteret motoren på hans pølsevogn, og det er på det værst tænkelige tidspunkt. Danny er nemlig lige blevet prøveløsladt, og socialforvalteren Arne kræver, at nogen kan forsørge ham - ellers ryger han tilbage i spjældet
2004 Station 7-9-13 Genudsendelse af Gufol-mysteriet fra 1997 Jul i den gamle kolbøttefabrik genudsendelse af Jul på Vesterbro fra 2003, samt klip fra Team Easy On
2005 CWC-World Genudsendelse fra 2003 Omars jul DR2's adventskalender undersøger, om en nu statsløs julemand kan nå at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark inden d. 24. december
2006 Jul i verdensrummet Serien udspiller sig på den fiktive rumstation Christian d. 4 (CHR-04) drevet af DASA (Danish Astro Science Administration). Serien starter da elektrikeren Mark Henriksen vinder en uges ophold på rumstationen.
2007 Yallahrup Færgeby Yallahrup Færgeby er i sit visuelle udtryk en parodi på DR1s klassiske dukkejulekalender Jullerup Færgeby fra 1974 - men sat ind i en ny og tidssvarende kontekst, der blandt andet afspejler nutidens multikulturelle Danmark
2008 The Julekalender Genudsendelse fra 1991
2009 Jul i den gamle trædemølle Genudsendelse fra 1990 Jul på Vesterbro Genudsendelse fra 2003
2010 The Julekalender Genudsendelse fra 1991
2011 The Julekalender Genudsendelse fra 1991 Hjælp, det er jul! En julekalender der omhandler hvor svært det er at holde et ægteskab ved lige, når konen er juleglad, og manden hader alt ved julen.
2012 The Julekalender Genudsendelse fra 1991 Jul i kommunen
2013 The Julekalender Genudsenselse fra 1991
2014
2015
2016 Andersens Julehemmelighed Genudsendelse fra 1993 Rytteriets Jul