Afrikaans

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Afrikaans (sprog))
Spring til navigation Spring til søgning
Afrikaans
(Afrikaans
Udtale: ɐfriˈkɑːns
Talt i: Sydafrika, Namibia
Talere i alt: Mellem fem og 6,49 millioner
Sprogstamme: Indoeuropæisk
 Germansk
  Vestgermansk
   Nederfrankisk
    Afrikaans 
Officiel status
Officielt sprog i: Sydafrika Sydafrika
Anerkendt minoritetssprog i Namibia Namibia
Reguleret af: Afrikaanse Taalkommissie
Sprogkoder
ISO 639-1: af
ISO 639-2: afr
ISO 639-3: afr 
Området markeret i mørkeblå viser koncentrerede afrikaans-talende samfund

Afrikaans eller (meget sjældent) boersprog[kilde mangler] (fordi det oprindeligt blev talt af boerne) er et vestgermansk sprog, udviklet fra det nederlandske sprog, der blev talt af bønder i 1600-tallets Nederland. Det har optaget låneord fra bl.a. engelsk, fransk, tysk, samt malajisk og andre afrikanske sprog, dog er anslået mindst 90% af ordforrådet[kilde mangler] stadig af nederlandsk oprindelse.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Sproget tales i store dele af det sydlige Afrika, ikke alene af efterkommerne af de nederlandske kolonister (afrikaanerne), men især også af de såkaldte 'farvede' (af blandet race), samt sorte afrikanere. Det anslås, at sproget tales af 16 millioner personer, enten som modersmål eller sekundært tillært sprog. Afrikaans er modersmålet for ca. 60% af de hvide Sydafrikanere[kilde mangler] og ca. 90% af de farvede[kilde mangler], i alt af ca. 6 mio. hovedsageligt i de to vestlige Kapprovinser i Sydafrika og de to sydlige provinser i Namibia. Afrikaans er et af Sydafrikas officielle sprog.

Ordforråd[redigér | redigér wikikode]

Det afrikaanse ordforråd minder stærkt om det nederlandske. Nederlandstalende kan med ringe besvær læse afrikaans og vice versa. Afrikaans har samtidigt bevaret et antal 17- og 18-hundredtals nederlandske ord, som ikke længere er gængse på moderne nederlandsk.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]