Spring til indhold

Namibia

Koordinater: 23°S 17°Ø / 23°S 17°Ø / -23; 17
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Republikken Namibia

Republic of Namibia (engelsk)
Namibias nationalvåben
Nationalvåben
Motto"Unity, Liberty, Justice"
(engelsk: Enhed, Frihed, Retfærdighed)
Namibias placering
Hovedstad
og største by
Windhoek
22°34′S 17°5′Ø / 22.567°S 17.083°Ø / -22.567; 17.083
Officielle sprogEngelsk
Anerkendte regionale sprogAfrikaans
Tysk
Oshiwambo
Demonymnamibier
RegeringsformRepublik
Nangolo Mbumba
Saara Kuugongelwa-Amadhila
Uafhængighed
• fra Sydafrika
21. marts 1990
Areal
• Total
825.418 km2  (nr. 34
• Vand (%)
ubetydeligt
Befolkning
• Anslået 2009
2.171.000[1] (nr. 142)
• Folketælling 2008
2.088.669
• Tæthed
2,6/km2  (nr. 235)
BNP (KKP)Anslået 2008
• Total
13,653 mia. USD[2]
• Pr. indbygger
6.611 USD[2]
BNP (nominelt)Anslået 2008
• Total
8,835 mia. USD[2]
• Pr. indbygger
4.278 USD[2]
Gini (2003)70,7[3] (høj) (nr. 1)
HDI (2007)Stigning 0,650 (medium) (nr. 125)
ValutaNamibisk dollar (NAD)
TidszoneUTC+2 (CAT)
Kører ivenstre side af vejen
Kendings-
bogstaver (bil)
NAM
Luftfartøjs-
registreringskode
V5
Internetdomæne.na
Telefonkode+264
ISO 3166-kodeNA, NAM, 516

Namibia er et land, der ligger i den sydligste del af Afrika. Det har grænse med Angola, Zambia, Botswana og Sydafrika.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Namibias historie

Namibia var tidligere kendt som Tysk Sydvestafrika og var en af de tyske kolonier på det afrikanske kontinent. Efter at tyske kolonister var kommet til Namibia i slutningen af 1800-tallet, var gnidningerne mellem tyskerne og specielt Hererofolket eskaleret, og den tyske udnyttelse af hereroerne, et nomadefolk med store kvægflokke, som vandrede rundt mellem Angola og det nuværende Namibia for at finde græsningsarealer, resulterede i 1904 i, at hereroerne gjorde voldeligt oprør. De første par dage af oprøret blev mere end 150 tyskere dræbt. Typisk for oprøret var, at hereroerne gik uden om hollændere, briter og missionærhuse. De gik kun specifikt efter tyskere. Efter at tyskerne havde fået en mindre hær sendt hjemme fra Tyskland, begyndte de at trænge hereroerne tilbage. De ca. 6000 soldater var under ledelse af den hårde generalløjtnant von Trotha. Ved "slaget ved Waterberg" i 1905 blev de resterende stammekrigere og deres familier omringet af de ca. 2000 tyske kommandosoldater, som deltog i slaget. Selv om der var et størrelsesforhold mellem de to hære på 3:1 til hereroernes fordel, lykkedes det tyskerne at presse dem ud i ørkenen bag plateauet. Von Trotha lagde ved starten af slaget en jernring om plateauet, men undlod at lukke ringen, så der var en flugtmulighed ud i ørkenen. Da hereroerne var flygtet, blev tyske tropper sendt ud for at forgifte vandhuller og dræbe de overlevende, der måtte være tilbage. Den hårde tørstende rejse gennem ørkenen udryddede næsten hererofolket, som til sidst nåede ind på britisk territorium, hvor de fik asyl mod ikke at fortsætte kampen.

I 1985 klassificerede en FN-kommision om beskyttelsen af menneskerettigheder i den såkaldte Whitaker Report efterspillet på hererooprøret som et forsøg på at udrydde herero- og namaquafolkene fra Sydvestafrika, og derfor som et af de tidligste forsøg på folkedrab i det 20. århundrede. Den tyske regering anerkende og undskyldte for begivenhederne i 2004 [4]

Sydafrika besatte Tysk Sydvestafrika under 1. verdenskrig. Efter 2. verdenskrig annekteredes territoriet af Sydafrika. I 1966 begyndte SWAPO-guerillaen en selvstændighedskrig for området, men Sydafrika anerkendte ikke selvstændigheden før 1988, da FN havde fremlagt en fredsplan for hele regionen. Formelt blev Namibia selvstændigt den 21. marts 1990, hvorefter man afholdt demokratiske valg.

Landet har således en tysksproget minoritet på cirka 1% af befolkningen.[5]

Politik[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Namibias politik

Det namibiske statsoverhovede er præsidenten, som vælges for en periode af fem år. Regeringschefen er statsministeren, der (sammen med regeringen) udnævnes af præsidenten.

Namibias tokammerparlament består af nationalrådet (26 repræsentanter, 2 fra hver af regionerne, som bliver valgt for en periode af 6 år) og nationalforsamlingen med 78 repræsentanter (valgt for 5 år), 6 af disse er valgt af præsidenten og har ikke stemmeret.

Nationalforsamlingen er den lovgivende magt, med nationalrådet i en mere rådgivende stilling.

Grundloven fra 1990 indholder som en af de første afsnit angående miljøbeskyttelse.

Den dømmende magt er højesteret, hvis medlemmer bliver valgt af præsidenten efter anbefaling fra den juridiske kommission.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Namibias topografi.

Administrativ inddeling[redigér | rediger kildetekst]

Namibias regioner
Uddybende Uddybende artikel: Namibias regioner

Namibia er delt ind i 13 regioner:

Regionene er:

 1. Caprivi-striben
 2. Erongo
 3. Hardap
 4. Karas
 5. Okavango
 6. Khomas
 7. Kunene
 8. Ohangwena
 9. Omaheke
 10. Omusati
 11. Oshana
 12. Oshikoto
 13. Otjozondjupa

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Namibias økonomi
Kort over Namibia

Namibias økonomi baserer sig på udvinding af mineraler til eksport. Minedriften står for 20 % af BNP. Namibia er verdens femtestørste producent af uran. Namibia er også verdensførende i diamantudvinding. Desuden udvindes store mængder bly, zink, sølv og wolfram.

Den største næringsvej er jordbrug (omtrent halvdelen af befolkningen). Selv om Namibia har et BNP, som er fem gange højere end de fattigste lande i Afrika, lever de fleste af Namibias indbyggere i fattigdom på grund af stor arbejdsløshed, en skæv fordeling af indtægterne og de mange indtægter, som går til udlændinge. Turismen er i stigning, som led i den almindelige stigning til oversøiske turistdestinationer. Ikke mindst tyske turister besøger landet, pga den korte, men højprofilære tyske koloniperiode. Den namibiske økonomi er knyttet tæt sammen med den sydafrikanske.

Nama-kvinde

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Namibias demografi

Størstedelen af befolkningen er sort, Ovambo-stammen er den største og udgør ca. halvdelen af befolkningen. Det er større grupper af San- og Nama-folk, hvis udseende er meget forskellige fra, hvad der sædvanligvis opfattes som "sort". Den hvide befolkning i landet (ca. 6 %) er hovedsagelig af tysk oprindelse.

Mens administrationssproget er engelsk, taler størstedelen af befolkningen enten afrikaans (cirka 10% af hele befolkningen) eller tysk (cirka 1% af befolkningen).[5] En række indfødte sprog er også i brug, selv om de i modsætning til de førstnævnte ikke har officiel status. Kristendommen er den største religion. De fleste namibiere er protestanter.

Namibia har verdens næstmindste befolkningstæthed 2,6 pr. km².

Infrastruktur[redigér | rediger kildetekst]

Namibia har et nationalt flyselskab kaldet Air Namibia.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Namibias kultur
Fra Kalahari-ørkenen

Namibia er har ikke en ensartet befolkning. Et af Namibias folkeslag, himbaerne, udskiller sig mest ved, at kvinderne indsmører sig i gedefedt, som er opblandet med en rød jordart. Derfor fremstår kvinderne helt røde. De gifte kvinder bærer på hovedet nogle gedeører som symbol på deres status.

I Ovamboland er klædedragten en helt anden – her har kvinderne ladet sig inspirere af deres europæiske besættere. Kvinderne bærer farvestrålende, mønstrede stoffer, som er draperet rundt om dem, og på hovedet bærer de en form for hat, der er udspidset til hver side. Derudover findes der også buskmænd i det sydlige af Namibia i Kalahari-ørkenen. Dette folk er blandt klodens laveste og har et helt specielt sprog med kliklyde.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1" (.PDF). 2008 revision. FN. Hentet 12. marts 2009. {{cite journal}}: Cite journal kræver |journal= (hjælp)
 2. ^ a b c d "Namibia". International Monetary Fund. Hentet 1. oktober 2009.
 3. ^ "CIA – The World Factbook – Namibia". Arkiveret fra originalen 23. april 2020. Hentet 21. december 2009.
 4. ^ "Germany admits Namibia genocide". BBC News. 2004-08-14. Arkiveret fra originalen 11. december 2008. Hentet 2008-04-23.
 5. ^ a b file:///C:/Users/Peter%20Schellen/Downloads/Documentation%20of%20%202011%20Census%20metadata.pdf

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

23°S 17°Ø / 23°S 17°Ø / -23; 17