Boere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Boer)
Gå til: navigation, søg
En boer-familie i 1886.
Foto: Joseph Rauscher

Boere (nederlandsk for "bønder", udtales som 'burre') er et historisk navn for den afrikanske etniske gruppe kaldet afrikaanere i det sydlige Afrika, der er efterkommere af nederlandske kolonister, som hovedsagelig var bønder. Afrikaanerne taler afrikaans.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Efter, at hollænderne i 1652 havde grundlagt Kapstaden, bosatte der sig efterhånden flere og flere kolonister i den sydvestlige del af Kaplandet, hvortil 1687 kom et mindre antal fordrevne franske hugenotter. Senere udbredte de sig lidt efter lidt ind i landet, især gennem de bevæbnede treks, som påbegyndtes allerede under det hollandske herredømme. Det var dog først, da englænderne var blevet herrer i landet (1795 og definitivt 1814), at vandringerne tog større fart, og navnlig skete der i slutningen af 1830-erne på grund af misfornøjelse med den engelske koloniforvaltning en formelig udvandring fra Kaplandet til det nordlige Natal, Oranje og Transvaal. De udvandrede sluttede sig sammen til to større republikker, Oranjefristaten og Den Sydafrikanske Republik (Transvaal), der i lang tid var uafhængige af England, men som efter den store boerkrig 1899-1902 måtte anerkende det engelske herredømme. Enkelte mindre Boer-Republikker (Gosen, Stellaland og andre) havde kun en kort Levetid. Efter krigen varetoges de nationale boer-interesser især af to politiske partier "Afrikaanderbond" og "Zuidafrikaansche Taalbond". Uden for de engelske besiddelser fandtes enkelte boere i Tysk Sydvestafrika og de portugisiske kolonier.

Boerne var gennemgående høje og kraftige skikkelser, fortræffelige ryttere og skytter. Deres levemåde var meget jævn og simpel, og trods den republikanske regeringsform var tænkemåden yderst konservativ. Familielivet var nærmest patriarkalsk og præget af en streng religiøsitet, Oplysningen stod gennemgående lavt, og på den ydre renlighed anvendtes der ikke meget. De mest bemidlede drev vinavl, de såkaldte "kornboers" levede af agerbrug og var også ganske velhavende, men den store mængde var nærmest fattig og levede overvejende af kvægavl.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Folkeslag Stub
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.