Aimé Jacquet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Aimé Jacquet
Aimé Jacquet
Personlige data
Fulde navn    Aimé Jacquet
Fødselsdato    27. november 1941 (73 år)
Fødested    Frankrig Sail-sous-Couzan, Frankrig
Position    Midtbanespiller
Klubinformation
Nuværende    Pensioneret
Seniorhold1
Årrække Klub Kmp (Mål)*
1960-1973
1973-1976
Saint-Étienne
Lyon
176 (25)
26 (2)
Landshold²
1968 Frankrig Frankrig 2 (0)
Træner for
1976-1980
1980-1989
1990-1991
1991-1992
1993-1998
Lyon
Bordeaux
Montpellier
Nancy
Frankrig Frankrig

1 Klubber som senior med optrædener og scoringer.
2 Nationale landsholdoptrædener og scoringer.
* Antal kampe spillet (Antal mål scoret).

Aimé Jacquet (født 27. november 1941 i Sail-sous-Couzan, Frankrig) er en tidligere fransk fodboldspiller og senere træner, der fra 1993 til 1998 var træner for Frankrigs landshold, som han også selv spillede for som aktiv. Han gjorde som træner holdet til verdensmestre i 1998 på hjemmebane i Frankrig.

Aktive karriere[redigér | redigér wikikode]

Jacquets karriere som spiller strakte sig fra 1960 til 1976, og i langt hovedparten af tiden, fra 1960 til 1973, spillede han for AS Saint-Étienne, der i perioden var en af de absolutte magtfaktorer i fransk fodbold. Han nåede med klubben at vinde ikke mindre end fem franske mesterskaber og tre pokaltitler.

Efter sin succesfulde tid i klubben afsluttede han sin karriere med tre sæsoner hos rivalerne Olympique Lyon. Jacquet nåede at spille to kampe for Frankrigs landshold, begge faldt i 1968.

Trænerkarriere[redigér | redigér wikikode]

Klubtræner[redigér | redigér wikikode]

Jacquets første klub som træner var den samme som sin sidste som aktiv, nemlig Olympique Lyon, som han overtog ansvaret for samtidig med at han stoppede sin aktive karriere. Han var træner for klubben frem til 1980 hvor han skiftede til Girondins Bordeaux. I Bordeaux-klubben opnåede Jacquet stor succes på trænerposten, og førte holdet til tre mesterskabet og to pokaltitler.

Efter succesen i Bordeaux var Jacquet kortvarigt træner for henholdsvis Montpellier HSC og AS Nancy, inden han i 1992 blev assisterende landstræner for det franske landshold.

Landstræner for Frankrig[redigér | redigér wikikode]

Jacquet skulle dog hurtigt blive tildelt pladsen som cheftræner for landsholdet, for da cheftræner Gérard Houllier ikke formåede at kvalificere holdet til VM i 1994 i USA, blev denne afsat, og det franske fodboldforbund valgte at udpege Jacquet som afløseren.

Jacquet fik straks det franske hold tilbage på rette spor, og kvalificerede dem til EM i 1996 i England, hvor holdet nåede semifinalen. Her måtte man dog se sig besejret af Tjekkiet efter straffesparkskonkurrence, men selvtilliden var tilbage i den franske trup inden VM på hjemmebane to år senere.

Verdensmester[redigér | redigér wikikode]

Som værtsland skulle Frankrig ikke kvalificere sig til VM i 1998, og det var derfor en relativt uprøvet trup Jacquet sendte på banen til de indledende gruppekampe, der alle blev vundet over henholdsvis Sydafrika, Saudi-Arabien og Danmark. Da det gjaldt knock-out fasen blev holdet presset, og tvunget ud i først forlænget spilletid i 1/8-finalen mod Paraguay, og efterfølgende straffesparkskonkurrence i kvartfinalen mod Italien. Det lykkedes dog franskmændene under Jacquets ledelse at vinde begge kampe.

I semifinalen besejrede Frankrig Kroatien trods igen at have været presset, og stod nu overfor nationens vigtigste kamp, VM-finalen mod de regerende mestre Brasilien, på Stade de France i Paris. Med en 3-0 sejr sikrede holdet sig sin første VM-titel, og gjorde dermed Jacquet til en af de mest succesfulde landstrænere i Frankrigs historie.

Samme aften som VM-trofæet var i hus annoncerede Jacquet at han trak sig tilbage som landstræner. Han blev afløst af Roger Lemerre, der to år senere gjorde holdet til europamestre i Belgien og Holland.

Titler som spiller[redigér | redigér wikikode]

Ligue 1

Coupe de France

Titler som træner[redigér | redigér wikikode]

Ligue 1

Coupe de France

VM i fodbold

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]