Aisha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aisha
Muhammad's widow, Aisha, battling the fourth caliph Ali in the Battle of the Camel.jpg
Aisha kæmper mod Alis hær under kamelslaget.
Personlig information
Født 605, 614Rediger på Wikidata
MekkaRediger på Wikidata
Død 13. juli 678, 677Rediger på Wikidata
MedinaRediger på Wikidata
Gravsted Al-Baqi'Rediger på Wikidata
Far Abu BakrRediger på Wikidata
Mor Umm Rummān Zaynab bint ‘ĀmirRediger på Wikidata
Søskende Abdu'l-Rahman ibn Abu Bakr,
Muhammad Ibn Abî Bakr,
Asmā' bint Abu Bakr,
Abdullah ibn Abi Bakr,
Tufail ibn Abdullah,
Umm Kulthum bint Abi BakrRediger på Wikidata
Ægtefælle Muhammed (619-632)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse VidenskabsmandRediger på Wikidata
Elever Tawus ibn KaysanRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Aisha bint Abi Bakr (Aaabisk: عائشة ʿāʾ'isha, "hende som lever", også transskriberet som A'ishah, Ayesha, 'A'isha eller 'Aisha, tyrkisk Ayşe, osmannisk tyrkisk Âişe etc.) (614-678) var den islamiske profet Muhammeds tredje og ifølge traditionen hans yndlingskone.[1] I islamiske skrifter omtales hun ofte med titlen "De troendes moder" (arabisk: أمّ المؤمنين umm-al-mu'minīn), efter beskrivelsen af Muhammeds koner som "De troendes moder" i koranen (33.6). Sammen med Muhammeds første hustru Khadija fremstår hun som en af de stærkeste kvindelige personligheder i den tidlige islam.

Aishas samliv med Muhammed[redigér | redigér wikikode]

Aisha blev født i 614[1] som datter af Abu Bakr, Muhammeds nærmeste ven, der også blev hans første efterfølger (kalif). Ægteskabskontrakten blev indgået af politiske grunde for at forsegle forbindelsen mellem Muhammed og Abu Bakrs familie, da Aisha var seks år gammel.[1] Ifølge adskillige hadither, der blev kategoriseret som "sahih" eller "ægte" af blandt andet Muhammad al-Bukhari og Muslim ibn al-Hajjaj blev de gift eller forlovet da Aisha var 6 eller 7 år. [2] [3] Hun flyttede til Muhammeds hjem da hun var 9 år, og ægteskabet blev i den forbindelse fuldbyrdet.[4] På dette tidspunkt var Muhammed 50 år gammel. Sådanne ægteskaber var almindelige i det syvende århundrede.[1] En lille minoritet blandt muslimerne, de såkaldte koranister, afviser at de relevante islamiske kilder til oplysning om Aishas alder og ægteskab - inklusiv hadith samlingerne af al-Bukhari og Muslim - er troværdige.

De historiske fortællinger, hvoraf mange er baseret på hadither, vidner om et grundlæggende lykkeligt samliv, indtil Muhammed døde i 632. Aisha levede videre som en aktiv leder i det muslimske samfund i flere årtier efter Muhammeds død. Hun var en af de vigtigste autoriteter med hensyn til Muhammeds personlige liv og er derfor en vigtig bidragyder til en tidlig udgave af en autentisk version af Koranen og sunnaen. En stor del af det tidlige grundlag for islamisk religiøs lov (sharia) stammer dermed fra Aisha.[1]

Aisha og Ali[redigér | redigér wikikode]

Hun er en kontroversiel person blandt shiamuslimer på grund af forskellige skildringer af hende i shia- og sunniudgaver af islams historie. Shiitter har generelt en mindre positiv opfattelse af Aisha end sunnitter, idet Aisha var modstander af kalif Ali. Hun var en af lederne af hæren, der kæmpede mod Ali i det berømte og blodige kamelslag ved Basra i 655. Det var første gang, to muslimske hære bekrigede hinanden. Ali vandt slaget, og Aisha blev efterfølgende sendt til Medina, hvor hun levede stilfærdigt den sidste snes år af sit liv.

Aishas betydning i dag[redigér | redigér wikikode]

For mange sunnimuslimske kvinder er Aisha blevet en vigtig rollemodel. Overleveringen om hendes handlinger har jævnligt opmuntret aktive og selvstændige kvinder til at udfordre flere patriarkalske skikke, der bruges til at retfærdiggøre manglende ligestilling en række steder i den muslimske verden. Arbejdet for muslimske kvinders ret til et aktivt samfundsliv har således et fortilfælde i den rolle, som Aisha spillede for mange århundreder siden.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c d e f Goldschmidt, A, Jr. & L. Davidson (2010): A Concise History of the Middle East, s. 36. Westview Press, USA.
  2. ^ http://cmje.usc.edu/religious-texts/hadith/bukhari/062-sbt.php#007.062.064
  3. ^ http://www.oxfordislamicstudies.com/article/opr/t243/e14?_hi=2&_pos=1
  4. ^ Tabari, Volume 9, s. 131; Tabari, Volume 7, s. 7.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]