Aisha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Aisha kæmper mod Alis hær under Kamelslaget.

Aisha bint Abu Bakr (Arabisk: عائشة ʿāʾ'isha, "hende som lever", også transkriberet som A'ishah, Ayesha, 'A'isha eller 'Aisha, tyrkisk Ayşe, Ottomanisk tyrkisk Âişe etc.) var en af den islamiske profet Muhammeds koner. På islamisk skrift refereres hun ofte til ved titlen "De troendes moder" (arabisk: أمّ المؤمنين umm-al-mu'minīn), efter beskrivelsen af Muhammeds koner som "De troendes moder" i koranen (33.6), og senere som "De trofastes moder" som i Qutb's Ma'alim fi al-Tariq (pps6). Hun var Abu Bakr's datter, da hun var 7 år lovede han Muhammed at hun skulle giftes med ham, så da hun blev 9 år blev de gift[1]. Muhammed var på dette tidspunkt 51. Aisha blev gift med Muhammed nogle måneder efter dennes første kones død.

Hun er citeret som kilde for mange hadither (traditioner omkring Muhammeds liv) med Muhammeds personlige liv som værende emne for de fleste fortællinger.

Hun er en kontroversiel karakter på grund af forskellige skildringer af hende i shia- og sunniudgaver af islams historie. Shia-islam har generelt en mindre positiv opfattelse af Aisha, idet Aisha i shiamuslimsk tradition var en fjende af Ali og nægtede ham sit kalifat, ligesom hun deltog i Kamelslaget mod Alis hær i Basra i 655.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Tabari, Volume 9, Page 131; Tabari, Volume 7, Page 7

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Islam Stub
Denne islamartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.