Islams historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Islam er opstået i Mellemøsten ligesom både jødedommen og kristendommen. Derfor er disse blevet påvirket meget af hinanden. Mange af fortællingerne fra Bibelen har en del ligheder med fortællingerne fra Koranen, heriblandt beretningen om Jordens skabelse og fortællingen om Abraham, som muslimerne dog kalder Ibrahim.

Vandene deler sig, hvor Det Ny Testamente i kristendommen bliver gældende. Inden for islam er Jesus anerkendt som profet, men ikke som Guds søn, hvilket er det centrale i kristendommen.

Nomadestammer[redigér | redigér wikikode]

Islams historie begynder for mange tusind år siden,[betvivles] hvor de forskellige nomadestammer var de eneste, der var hårdføre nok til at kunne befolke det, der senere blev Islams helligste land, Arabien. Nomaderne lærte at tæmme kameler. Når vand og mad var opbrugt et sted, rejste nomaderne med deres store dyreflokke mod et nyt og mere eller mindre frugtbart sted. Enkelte byer blev grundlagt, hvor handelsveje krydsede hinanden, eller hvor oaser sprang frem fra det ellers golde og glohede landskab.

Den største af disse byer var Mekka. De forskellige nomadestammer var konstant i krig, men i Mekka herskede der hellig fred til ære for arabernes gud, Allah. På dette tidspunkt havde araberne flere guder, som de også tilbad og ofrede til.

Muhammed[redigér | redigér wikikode]

Omkring år 570 e.kr. blev Muhammed født i Mekka. Muhammed blev forældreløs som seks-årig, og han voksede herefter op hos nogle fattige slægtninge. Som voksen blev Muhammed købmand, og af den grund rejste han meget rundt. På sine rejser mødte han både jøder og kristne. Under diskussioner med disse blev Muhammed enig med sig selv om, at der kun var én gud, Allah.

Senere i livet tilbragte Muhammed mange dage i klippehuler, hvor han bad til Allah. En dag mødte Muhammed englen Gabriel i hulen (Gabriel er også en velkendt skikkelse i den jødiske og kristne bibel). Gabriel fortalte Muhammed, at han skulle være Allahs profet.

Igennem syner og drømme talte Allah til Muhammed, og alt hvad Allah sagde, skrev Muhammed ned. Muslimernes hellige bog blev kaldt Koranen, og den betragtes af mange muslimer som en ordret gengivelse af Allahs ord til Muhammed. Muhammed prædikede i Mekka, hvor han fik mange tilhængere, men mange var også skeptikere. Efterhånden blev Muhammed forhadt, og af frygt for at blive slået ihjel kravlede Muhammed i nattens løb over Mekkas mur sammen med en god ven. De drog mod en by længere nordpå, Medina, hvor de kunne søge sikkerhed.

I Medina fik Muhammed stor succes med sin prædiken, og hen ad vejen blev han byens leder. I året 630 drog Muhammed mod Mekka med en stor hær. Han erobrede byen og rensede den for alle andre guder end Allah. Ved sin død i 632 havde Muhammed omvendt næsten alle arabiske nomadestammer til Islam, som vi kender den i dag.

Islamiske traditioner[redigér | redigér wikikode]

I Kristendommen og Jødedommen tales ofte om De ti Bud, som man skal overholde.[kilde mangler] Inden for Islam findes mange flere regler.[kilde mangler] Når en muslim skal bede, ruller han sit bedetæppe ud, så det vender mod den hellige by, Mekka.[kilde mangler] Før han beder, skal man tage ritual afvaskning, (man vasker sig) hænder, arme, næse, mund, ansigt, lidt vand på håret, ørene nakke, og fødder.) læs mere om det.. Koranen nævner intet om et forbud mod at tegne Muhammed eller andre profeter, men ifølge en tradition opstået i 1300-tallet er det ikke tilladt.[kilde mangler] På gamle tæpper, malerier m.m. er Muhammed tegnet ansigtsløs eller med noget, som dækker hovedet. Og det gør man fordi, så folk ikke tror er profeten ser sådan ud i virkeligheden. Islam er den eneste religion som fortæller liv efter død, detaljeret.[kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]