Akira Toriyama

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Akira Toriyama

Personlig information
Født 5. april 1955 (68 år) Rediger på Wikidata
Nagoya, Japan Rediger på Wikidata
Nationalitet Japan Japansk
Bopæl Kiyosu Rediger på Wikidata
Ægtefælle Yoshimi Katō (fra 1982) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Karakterdesigner, mangaka, filminstruktør, manuskriptforfatter, spillekunstner, forfatter, tv-tilrettelægger, illustrator, art director Rediger på Wikidata
Fagområde Manga og animation Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Bird Studio[1], Shueisha Rediger på Wikidata
Kendte værker Blue Dragon, Dr. Slump, Dragon Ball Super, Dragon Ball, Dragon Quest med flere Rediger på Wikidata
Genre Fantasy Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Premi al millor autor viu de manga del Saló del Manga de Barcelona[2] (2011),
Chevalier des Arts et des Lettres‎ (2019),
Shogakukan Manga Award (1981) Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Akria Toriyama (鳥山明 Toriyama Akira, født 5. april 1955 i Kiyosu, Aichi Prefecture i Japan) er en japansk mangategner. Han er mest kendt for sine tegneserier Dr. Slump og Dragon Ball. Allerede som barn var han meget optaget af både tegneserier og tegnefilm.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Efter han afsluttede sin skolegang begyndte Toriyama at arbejde som grafiker på et reklamebureau hvor han fik udnyttet sit talent og udviklet sig som serietegner. Få år senere gav det store tegneseriemagasin Shonen Jump ham en stor chance: Han blev ansat som tegner, og i december 1978 fik han udgivet sine første tegneserier. Magasinets læsere kunne lide Toriyamas tegninger så godt at han fik tegnet sin egen store fortsættelsesserie, Dr. Slump. Serien startede i januar 1980 og fortsatte frem til 1984. Dr. Slump blev senere udgivet i en række bøger og som tegnefilm.

Toriyamas største succes indtil videre, er uden tvivl tegneserien Dragon Ball. Serien kørte 11 år i Shonen Jump og er senere udkommet i 42 bind og bearbejdet som tv-serie, biograffilm, videofilm og et stort antal spil af alle genrer. Serien har også fået en række andre diverse produkter med alt fra actionfigurer til softice. I tegnerens hjemland hyldes han som en af tidernes mest succesrige kunstnere. I 1993 besøgte mere end 3,5 millioner personer en Toriyama-udstilling som blev vist i en række japanske byer. Han er også den eneste japanske tegneseriekunstner som er beæret med at få sine værker udstillet på Nationalmuseet for Moderne Kunst i Tokyo.

Sammen med medarbejderne i sit tegnestudie, har Toriyama lavet efterfølgerne Dragon Ball Z, Dragon Ball GT og Dragon Ball Super. De har også lavet en fortsættelse på Dr. Slump i tillæg til mange andre kortere tegneserier. Toriyama har også medvirket i den grafiske udformning af computerspil som Dragon Quest og Tobal.

Til trods for sin enorme succes er Akira Toriyama en ganske sky og tilbageholden mand. Han trives bedre med at bo på landet end i en hektisk storby, og stiller sjældent op til interviews. Når han skal koble af, bruger han tiden på modelbygning, computerspil og lange motorcykelture.

Ligesom som den gamle filminstruktør Alfred Hitchcock medvirkede i små biroller i sine film, dukker Akira Toriyama op nu og da i sine tegneserier. Han er da forklædt som en robot. Han optrådte allerede i sin første tegneseriebog.

Udover manga har han arbejdet med at designe tv-spil. Mest kendt er nok hans design af samtlige spil i RPG-serien Dragon Quest eller det omtalte RPG-spil Chrono Trigger. Han hjalp for nylig til med at designe spillet Blue Dragon til Xbox 360.

Hans seneste arbejde er en lille miniserie ved navn, Cross Epoch, som han lavede sammen med One Piece’s skaber Eiichiro Oda.

Udvalgt arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Manga[redigér | rediger kildetekst]

Anime[redigér | rediger kildetekst]

  • Dragon Ball
  • Dragon Ball Z
  • Dragon Ball GT
  • Dragon Ball Super
  • Dr. Slump

Tv-spil[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Manga

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.