Akira Toriyama

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Akira Toriyama.

Akria Toriyama (鳥山明 Toriyama Akira, født 5. april 1955 i Kiyosu, Aichi Prefecture i Japan) er en japansk mangategner. Han er mest kendt for sine tegneserier Dr. Slump og Dragon Ball. Allerede som barn var han meget optaget af både tegneserier og tegnefilm.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Efter han afsluttede sin skolegang begyndte Toriyama at arbejde som grafiker på et reklamebureau hvor han fik udnyttet sit talent og udviklet sig som serietegner. Få år senere gav det store tegneseriemagasin Shonen Jump ham en stor chance: Han blev ansat som tegner, og i december 1978 fik han udgivet sine første tegneserier. Magasinets læsere kunne lide Toriyamas tegninger så godt at han fik tegnet sin egen store fortsættelsesserie, Dr. Slump. Serien startede i januar 1980 og fortsatte frem til 1984. Dr. Slump blev senere udgivet i en række bøger og som tegnefilm.

Toriyamas største succes indtil videre, er uden tvivl tegneserien Dragon Ball. Serien kørte 11 år i Shonen Jump og er senere udkommet i 42 bind og bearbejdet som tv-serie, biograffilm, videofilm og et stort antal spil af alle genrer. Serien har også fået en række andre diverse produkter med alt fra actionfigurer til softice. I tegnerens hjemland hyldes han som en af tidernes mest succesrige kunstnere. I 1993 besøgte mere end 3,5 millioner personer en Toriyama-udstilling som blev vist i en række japanske byer. Han er også den eneste japanske tegneseriekunstner som er beæret med at få sine værker udstillet på Nationalmuseet for Moderne Kunst i Tokyo.

Sammen med medarbejderne i sit tegnestudie, har Toriyama lavet efterfølgerne Dragon Ball Z, Dragon Ball GT og Dragon Ball Super. De har også lavet en fortsættelse på Dr. Slump i tillæg til mange andre kortere tegneserier. Toriyama har også medvirket i den grafiske udformning af computerspil som Dragon Quest og Tobal.

Til trods for sin enorme succes er Akira Toriyama en ganske sky og tilbageholden mand. Han trives bedre med at bo på landet end i en hektisk storby, og stiller sjældent op til interviews. Når han skal koble af, bruger han tiden på modelbygning, computerspil og lange motorcykelture.

Ligesom som den gamle filminstruktør Alfred Hitchcock medvirkede i små biroller i sine film, dukker Akira Toriyama op nu og da i sine tegneserier. Han er da forklædt som en robot. Han optrådte allerede i sin første tegneseriebog.

Udover manga har han arbejdet med at designe tv-spil. Mest kendt er nok hans design af samtlige spil i RPG-serien Dragon Quest eller det omtalte RPG-spil Chrono Trigger. Han hjalp for nylig til med at designe spillet Blue Dragon til Xbox 360.

Hans seneste arbejde er en lille miniserie ved navn, Cross Epoch, som han lavede sammen med One Piece’s skaber Eiichiro Oda.

Udvalgt arbejde[redigér | redigér wikikode]

Manga[redigér | redigér wikikode]

Anime[redigér | redigér wikikode]

  • Dragon Ball
  • Dragon Ball Z
  • Dragon Ball GT
  • Dragon Ball Super
  • Dr. Slump

Tv-spil[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Manga

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Akira Toriyama kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.