One Piece

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
One Piece
ワンピース
(Wan Pīsu)
GenreAction, Adventure, Komedie-drama
Manga
ForfatterEiichiro Oda
UdgiverJapan Shueisha
Engelsk udgiverUSA Canada Viz Media
Storbritannien Gollancz Manga
Australien New Zealand Madman Entertainment
Dansk udgiverDanmark Carlsen
DemografiShōnen
MagasinJapan Weekly Shōnen Jump
USA Canada Shonen Jump
Original udgivelse19. juli 1997 – igangværende
Bind106 (59 i Danmark)
Tv-anime
InstruktørKonosuke Uda, Munehisa Sakai
StudieToei Animation
LicensgiverJapan Avex
USA Funimation Entertainment
NetværkJapan Fuji TV
Engelsk netværkStorbritannien Toonami, CN Too, Adult Swim
Canada YTV
USA Cartoon Network
Australien New Zealand Cartoon Network, Network Ten, TV2
Original udsendelse20. oktober 1999 – igangværende
Afsnit1083 (15. november 2023)
Film
  • One Piece: The Movie (2000)
  • Clockwork Island Adventure (2001)
  • Chopper's Kingdom on the Island of Strange Animals (2002)
  • Dead End Adventure (2003)
  • Curse of the Sacred Sword (2004)
  • Baron Omatsuri and the Secret Island (2005)
  • The Giant Mechanical Soldier of Karakuri Castle (2006)
  • The Desert Princess and the Pirates: Adventures in Alabasta (2007)
  • Episode of Chopper: Bloom in the Winter, Miracle Sakura (2008)
  • Strong World (2009)

One Piece (ワンピース Wan Pīsu) er en manga og anime skrevet og tegnet af japanske Eiichiro Oda. Den handler om Monkey D. Luffy, der gerne vil være sørøverkongen og finde sørøverskatten One Piece.

Sammen med sine trofaste venner Roronoa Zoro, Nami, Usopp, Sanji, Tony Tony Chopper, Nico Robin , Franky og Brook sejler han igennem " The Grand Line" som er et hav som ligger omkring ækvator i one piece verdenen. for det er der, at den berygtede skat One Piece blev gemt af dens tidligere ejer og tidligere sørøverkonge Gol. D. Roger.

Plot[redigér | rediger kildetekst]

Serien begynder med, at en dreng ved navn Monkey D. Luffy bliver inspireret af sin barndomshelt, Shanks den Røde, til at drage ud på en rejse for at finde skatten One Piece. På vejen grundlægger og anfører han en pirat gruppe kaldet Stråhat-piraterne. På grund af Luffys lidt for entusiastiske og overdrevne interesse i hvem han rekrutterer er hans mandskab et af de mest blandede, for ikke at sige, bizarre mandskaber i verdenen. Hans mandskab består af en sværdkæmper ved navn Roranoa Zoro, navigatøren og tyven Nami, skytten Usopp, kokken Sanji, rensdyr lægen Tony Tony Chopper, arkæologen Nico Robin, androide skibstømreren Franky, skelet musikeren Brook og rorsmanden Jinbe.

Hver af besætnings medlemmerne har mindst et talent som de behersker utroligt perfekt. og hver medlem er, mere eller mindre, en formidabel hvis ikke ligefrem frygtindgydende kriger i deres egen ret. Mens de alle sammen har utrolig styrke på en eller anden måde, er tre af dem, Kaptajnen, Sværdkrigeren, og Kokken, så utroligt forbavsende overmenneskeligt stærke at resten af besætningen har navngivet dem "Monster Trioen".

Banden møder mange forskellige modstandere såsom forbryderorganisationen Baroque, den selverklærede Gud Enel, De Syv Krigshærer (syv ekstremt stærke statsautoriserede pirater) og marinen. Marinen står under Verdensregeringen, som søger at skabe retfærdighed ved at gøre en ende på piraternes storhedstid. Selv om Stråhat-piraterne er historiens hovedpersoner, fokuserer en del af plottet dog også på magtbalancen mellem Verdensregeringen og piraterne – især De Fire Kejsere (Yonkou), som er verdens fire stærkeste pirater.

Da verden går ind i en ny æra i takt med, at Luffys adoptivbror Portgas D. Ace og verdens stærkeste pirat Whitebeard dør, beslutter Stråhat-piraterne sig for at blive meget stærkere for at kunne klare sig i kampen mod de støt voksende farer. De træner på hver sin ø, men to år senere mødes de igen på Sabaody-øerne ved Grand Lines midte, hvorfra de vil rejse til Den Nye Verden, hvor One Piece befinder sig.

Loguetown[redigér | rediger kildetekst]

Loguetown er en fiktiv havneby. Loguetown ligger lige nord for Calm Belt og nordøst for Reverse Mountains indgang. Byen er kendt for at være piratkongen Gold Roger's fødeby og samtidig det sted, hvor han blev henrettet for 22 år siden. Det var under denne henrettelse, at han fortalte om sin skat, One Piece, og startede en sørøverepoke.

Loguetown er også en vigtig by på Stråhattenes rejse. Det var her, Zoro købte to sværd Det ene gik desværre i stykker i "Einers Loby", men han fik et nyt på "Thriller Bark", Usopp fandt sine karakteristiske skibriller, og vi mødte Buggy igen. Vi stifter i Loguetown også bekendtskab med marinekaptajnen Smoker og hans underordnede, marineløjtnanten Tashgi, og begge er/bliver fuldt opsatte på at fange Stråhattene, især Luffy og Zoro.

Manga[redigér | rediger kildetekst]

Den har siden 1997 i Japan udkommet ugentligt i Weekly Shonen Jump, og er i dag stadig populær. I anledning af One Piece's ti års jubilæum, har forfatteren Eiichiro Oda sammen med forfatteren af Dragon Ball, Akira Toriyama, lavet en fælles tegneserie på 19 sider, hvor personerne fra hver tegneserie er samlet.

I Japan er der indtil videre udgivet 92 bind af One Piece og 945 kapitler (pr. 18. juni 2019), og det ser ikke ud til, at den ender foreløbigt, da det er en af de mest populære shonen mangaer i Japan. Bindene med 9-11 kapitler pr. bog udkommer hver tredje måned. One Piece udgives også i USA, Australien, og adskillige lande i Europa og Asien.

I Danmark blev One Piece udgivet af forlaget Carlsen, der også står for mange andre mangaserier. One Piece begyndte i 2003 med at udkomme en gang månedligt i bind. Da den danske udgave var ved at indhente den japanske besluttede man, at udgive den en gang hver anden måned i stedet for hver måned. Bagerst i senere udgaver står der dog, at One Piece fremover udgives hver 3. måned, dvs. at der i år 2007 kun udkom 4 bind. I dag er der udkommet 59 bind i serien, og der udkommer ikke flere, da forlaget Carlsen har været nødsaget til at lukke serien på grund af manglende interesse fra læsere[1].

Anime[redigér | rediger kildetekst]

Siden 1999 er One Piece blevet lavet som en anime-serie og har kørt siden. Per 2024 er over 1000 afsnit blevet sendt. Serien bliver produceret af Toei Animation og sendes på Fuji TV. Der er lavet adskillelige spillefilm samt TV-specials. Anime-serien er sendt i mange lande og dubbet på mange sprog, men serien er aldrig blevet sendt i Danmark. Streaming-rettighederne til at streame One Piece i Danmark blev dog opkøbt af Crunchyroll i 2020,[2] hvor man har kunne se serien på japansk med engelske undertekster.

I december 2023, under Jump Festa 24 blev det annonceret, at Wit Studio ville lave en ny udgave af One Piece for Netflix under navnet The One Piece.[3] Annonceringen fik en blandet modtagelse blandt fans, hvor nogle fans var skeptiske, især da Toei Animations One Piece stadig var igangværende, så var andre fans entusiastiske over den nye udgave, da dan eksisterende serie ofte kritiseres for dårlig animation og et tempo, der er en del langsommere end manga-udgaven.

Film[redigér | rediger kildetekst]

# Engelsk titel Japansk title Japansk udgivelse
1 One Piece: The Movie One Piece (ワンピース Wan Pīsu) 4. marts 2000
For mange år siden, plyndrede en legendarisk pirat ved navn Woonan en tredjedel af hele verdens guld og gemte den efterfølgende på en mystisk ø. Luffy og de andre Stråhatte fortsætte deres rejse gennem Grand Line, hvor de bliver berøvet af en banditbande. Anført af deres kaptajn, El Drago, drager disse pirater mod Woonans berømte ø. Mens Stråhattene forsøger at få deres stjålne skat tilbage, må de nu også finde den forsvundne ø.
2 Clockwork Island Adventure Eventyret på spiraløen (ねじまき島の冒険 Nejimaki-jima no Bōken) 3. marts 2001
3 Chopper's Kingdom on the Island of Strange Animals Choppers kongerige på den mærkværdige dyreø (珍獣島のチョッパー王国 Chinjū-jima no Choppā Ōkoku) 2. marts 2002
4 Dead End Adventure Dead end-eventyret (デッドエンドの冒険 Deddo Endo no Bōken) 1. marts 2003
5 The Cursed Holy Sword Det hellige sværds forbandelse (呪われた聖剣 Norowareta Seiken) 6. marts 2004
6 Baron Omatsuri and the Secret Island Baron Omatsuri og den hemmelige ø (オマツリ男爵と秘密の島 Omatsuri Danshaku to Himitsu no Shima) 5. marts 2005
7 The Giant Mechanical Soldier of Karakuri Castle Kæmpemecha-soldaten fra Karakuri-slottet (カラクリ城のメカ巨兵 Karakuri-jō no Meka Kyohei) 4. marts 2006
8 Episode of Arabasta: The Desert Princess and the Pirates Episode of Alabasta: Ørkenprinsessen og piraterne (エピソードオブアラバスタ 砂漠の王女と海賊たち Episōdo obu Arabasuta Sabaku no Ōjo to Kaizoku-tachi) 3. marts 2007
9 Episode of Chopper: Bloom in the Winter, Miracle Sakura Episode of Chopper+: De mirakuløse kirsebærblomster, som blomstrer om vinteren (エピソード オブ チョッパー+ 冬に咲く、奇跡の桜 Episōdo obu Choppā Purasu: Fuyu ni Saku, Kiseki no Sakura) 1. marts 2008
10 Strong World ONE PIECE FILM STRONG WORLD (ONE PIECE FILM STRONG WORLD Wan Pīsu Firumu: Sutorongu Wārudo) 12. december 2009
11 Straw Hat Chase ONE PIECE 3D: Stråhatte-jagten (ONE PIECE 3D 麦わらチェイス Wān Pīsu Surī-Dī Mugiwara Cheisu) 19. marts 2011
12 Z ONE PIECE FILM Z (ONE PIECE FILM Z Wan Pīsu Firumu Zetto) 15. december 2012
13 Gold ONE PIECE FILM GOLD (ONE PIECE FILM GOLD Wan Pīsu Firumu Gōrudo) 23. juli 2016
14 Stampede ONE PIECE STAMPEDE (ONE PIECE STAMPEDE Wan Pīsu Sutanpīdo) 9. august 2019
15 Red ONE PIECE FILM RED (ONE PIECE FILM RED Wan Pīsu Firumu Reddo) 6. august 2022

TV Specials[redigér | rediger kildetekst]

1. Luffy’s Fall! The Unexplored Region – Grand Adventure in the Ocean’s Navel (ワンピース TVスペシャル 海のヘソの大冒険篇) D.20.december 2000

2. Open Upon the Great Sea! A Father's Huge, HUGE Dream! 2003

3. Protect! The Last Great Performance!(守れ!最後の大舞台) D.14.december 2003

4. The Detective Memoirs of Boss Strawhat Luffy! D.2005

5. The Return of Boss Luffy! A Dream, a Reality, or a Lottery Riot? ( ルフィ親分再び!夢か現(うつつ)か富くじ騒動)D.24.december 2006

The Great Mochimaki Race in the Castle! Conspiracy of the Red Nose! (お城で餅まき大レース!赤い鼻の陰謀)D.7.januar 2007

I oktober 2006 blev der efter 5 episoder vist en lille ekstra historie, baseret på fem specielle 3-siders manga, Eiichiro har lavet. De kaldes Omake, og oversættes som Stråhat Teater.

1. Chopperman Chopper er superhelt, Usopp er den onde professor, Sanji, Robin og Zoro er hans hjælpere, Nami er Chopperman's sekretær og Luffy er Usopp's hemmelige våben, som Chopperman dog tager, og Nami sælger.

2. Report Time En reporter interviewer Stråhattene. Det skal forestille at foregå lige efter, at de har fået Det flyvende Lam.

3. Obahan Time Stråhattene er midaldrende damer.

4. Jinginai Time Stråhattene er temperamentsfulde mafiabosser og underordnede, der skyder på hinanden.

5. Monster Time Stråhattene er monstre, der skændes om, hvem der er mest sjælden.

4kids-udgaven[redigér | rediger kildetekst]

Den oprindelige engelske dub af One Piece er blevet hårdt kritiseret af fans, da 4Kids, der havde licenseret serien til det amerikanske marked, havde lavet drastiske ændringer i form af censur, redigering, og sletning af scener. Bl.a. er sværd og våben skiftet ud med vandpistoler, blod er fjernet, og forskellige afsnit er klippet sammen, samt hele arcs, der blev skippet, sådan at 140 afsnit blev kogt ned til 104, hvorefter 4Kids ikke dubbede flere afsnit. Yderligere er der redigeret i persongalleriet, således at Sanjis cigaretter er blevet skiftet ud med slikkepinde, navne blev ændret, Luffy bekæmper fjenderne anderledes, kvinders kavalergang er fjernet, blandt andet.[4]

De kraftige ændringer i serien er karakteristisk for amerikansk lokalisering af anime på daværende tidspunkt, ligesom det sås i serier som Pokémon, hvor kulturelle referencer ofte blev lavet om, og Yu-Gi-Oh, hvor vold og våben blev tonet ned eller fjernet, og hvor karakterer ikke døde, men blev sendt til "skyggeriget" i stedet. Dog er 4Kids' udgave af One Piece et af de mere ekstreme eksempler, da ændringerne har været mere omfattende, forstyrrende og barnlige. Disse ændringer forekom grundet mentaliteten, at animation kun er for børn, og at den amerikanske standard for, hvad der er acceptabelt at vise børn er noget strengere, end den er i Japan.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

One Piece spil[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]