Alberto Fujimori

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Alberto Ken'ya Fujimori (japansk: アルベルト・ケンヤ・フジモリ Aruberuto Ken'ya Fujimori, (født 28. juli 1938), også kendt som Ken'ya Fujimori (藤森 謙也 Fujimori Ken'ya) er en japansk-peruviansk politiker, som var præsident i Peru 28. juli 199017. november 2000. Han var den første person af østasiatisk oprindelse som har været statsleder i en latinamerikansk nation, og efter Arthur Chung som var ceremoniel præsident i Guyana, den anden østasiat som var leder af en ikke-asiatisk stat.

Fujimori fik æren for at have stabiliseret økonomien efter den omskiftelige tid under Alan García, under hans styre blev der også fred efter årevis med interne stridigheder. Han blev samtidig kritiseret for sit autoritære lederskab, specielt efter det såkaldte "auto-kup" i 1992. Mod slutningen af år 2000 drog han på et Asia-Pacific Economic Cooperation møde i Brunei, og fortsatte derfra til Japan hvor han offentligjorde at han gik af. I oktober 2005 offentliggjorde Fujimori at han ville stille som kandidat til præsidentvalget i april 2006.

Anklager og domme[redigér | redigér wikikode]

Han blev imidlertid på foranledning af peruanske myndigheder forlangt udleveret til retsforfølgelse i Peru, en anmodning Japan afviste. Han blev i 2005 anholdt i Chile og udleveret. Tilbage i Peru blev Fujimori anklaget for brud på menneskerettighederne, mord, bortførelser og anden magtmisbrug. Nøglepunkter i anklagerne var mord på 25 mennesker i 1991 og 1992, begået af dødspatruljer men angiveligt efter direkte ordre fra præsidenten. 7. april 2009 blev han idømt 25 års fængsel, en dom han appellerede til højesteret, som 28 september 2009 nedsatte straffen til seks år.[1]

Eksterne referencer[redigér | redigér wikikode]

Peruvianske Stub
Denne artikel om en peruvianske politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker