Alberto Fujimori

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Alberto Fujimori

Personlig information
Født Alberto Kenya Fujimori Fujimori Rediger på Wikidata
28. juli 1938 (85 år)
Lima, Peru Rediger på Wikidata
Nationalitet Peru Peruviansk
Politisk parti Folkets Nye Parti, Alliance for Fremtiden, Cambio 90, Nueva Mayoría, Peru 2000, Sí Cumple Rediger på Wikidata
Far Naoichi Fujimori Rediger på Wikidata
Mor Mutsue Inomoto Fujimori Rediger på Wikidata
Ægtefælle Satomi Kataoka (fra 2006) Rediger på Wikidata
Børn Keiko Fujimori,
Kenji Fujimori Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Strasbourgs Universitet,
University of Wisconsin–Milwaukee,
Nationale Landbrugsuniversitet,
Alfonso Ugarte-skolen Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Landbrugsingeniør, universitetslærer, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Storkorsridder af Sankt Mikaels og Sankt Georgs Orden,
Kæde af Stjerneordenen (1998),
Storkors med diamanter af Solordenen,
Storkors af Republikken Ungarns Fortjenstordenen,
æresdoktor ved universitetet i Keio med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alberto Ken'ya Fujimori (japansk: アルベルト・ケンヤ・フジモリ Aruberuto Ken'ya Fujimori, (født 28. juli 1938), også kendt som Ken'ya Fujimori (藤森 謙也 Fujimori Ken'ya) er en japansk-peruviansk politiker, som var præsident i Peru 28. juli 199017. november 2000. Han var den første person af østasiatisk oprindelse som har været statsleder i en latinamerikansk nation, og efter Arthur Chung som var ceremoniel præsident i Guyana, den anden østasiat som var leder af en ikke-asiatisk stat.

Fujimori fik æren for at have stabiliseret økonomien efter den omskiftelige tid under Alan García, under hans styre blev der også fred efter årevis med interne stridigheder. Han blev samtidig kritiseret for sit autoritære lederskab, specielt efter det såkaldte "auto-kup" i 1992. Mod slutningen af år 2000 drog han på et Asia-Pacific Economic Cooperation møde i Brunei, og fortsatte derfra til Japan hvor han offentligjorde at han gik af. I oktober 2005 offentliggjorde Fujimori at han ville stille som kandidat til præsidentvalget i april 2006.

Anklager og domme[redigér | rediger kildetekst]

Han blev imidlertid på foranledning af peruanske myndigheder forlangt udleveret til retsforfølgelse i Peru, en anmodning Japan afviste. Han blev i 2005 anholdt i Chile og udleveret. Tilbage i Peru blev Fujimori anklaget for brud på menneskerettighederne, mord, bortførelser og anden magtmisbrug. Nøglepunkter i anklagerne var mord på 25 mennesker i 1991 og 1992, begået af dødspatruljer, men angiveligt efter direkte ordre fra præsidenten. 7. april 2009 blev han idømt 25 års fængsel, og senere blev han yderligere idømt seks års fængsel for korruption.[1] Han blev benådet af helbredsmæssige årsager i december 2017 og løsladt efter otte års fængselsafsoning fredag 5. januar 2018.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Perus ekspræsident dømt for korruption". dr.dk. Ritzau/AFP. 30. september 2009. Hentet 5. januar 2018.
  2. ^ Mandujano, Carlos (5. januar 2018). "Peru's ex-president Fujimori released after controversial pardon". france24.com.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

PeruvianskeSpire
Denne artikel om en peruvianske politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker