Guyana

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel er om landet der tidligere hed Britisk Guyana. For det tidligere Nederlandsk Guyana se Surinam. For den franske region se Fransk Guyana.
Den Co-operative Republik Guyana
Co-operative Republic of Guyana
MottoOne People, One Nation, One Destiny
Dansk: Ét folk, én nation, én skæbne
Guyana (orthographic projection).svg
Hovedstad
og største by
Georgetown
6°48′N 58°10′V / 6.800°N 58.167°V / 6.800; -58.167
Officielle sprog Engelsk
Regeringsform Republik
David Granger
Moses Nagamootoo
Uafhængighed
-  • Anerkendt
Fra Storbritannien
26. maj 1966
Areal
- Total
214.970 km2  (nr. 82)
Vand (%)
8,4%
Indbyggertal
- Anslået 2005
765.283 (nr. 156)
3,6/km2  (nr. 184)
BNP (nominelt) Anslået 2005
- Total
0,78 mia. USD (nr. 161)
- Pr. indbygger
3.800 USD (nr. 112)
Valuta Guyansk dollar (GYD)
Tidszone (UTC-4)
- Sommer (DST)
 (UTC-4)
Kendings-
bogstaver (bil)
GUY
Luftfartøjs-
registreringskode
8R
Internetdomæne .gy
Telefonkode +592
ISO 3166-kode GY, GUY, 328

Guyana, officielt Den Kooperative Republik Guyana (engelsk: Co-operative Republic of Guyana), er et land i det nordlige Sydamerika.[1] Regionalt anses Guyana dog for at være et caribisk land, eftersom det har stærke kulturelle, historiske og politiske forbindelser til andre anglo-caribiske lande. Guyana er således også medlem af Caribbean Community (CARICOM). Det grænser op til Atlanterhavet i nord, Brasilien i syd og sydvest, Surinam i øst og Venezuela i vest. Guyana er med sine 215.000 km2 det 4. mindste land i Sydamerika næstefter Uruguay, Surinam og Fransk Guyana.

Regionen kendt som Las Guyanas består af et stort grundfjeldsskjold, der ligger nord for Amazonfloden og øst for Orinocofloden. Det er kendt som "de mange vandes land" og var oprindeligt befolket af adskillige indfødte stammer, før det blev koloniseret af Nederlandene. Det nuværende Guyana kom under britisk overherredømme i slutningen af det 18. århundrede. Britisk Guyana havde en plantagebaseret økonomi indtil 1950'erne. Landet rev sig løs i 1966 og blev officielt en republik inden for Commonwealth of Nations i 1970. Den britiske arv afspejles i Guyanas politiske administration og sammensatte befolkning, der bl.a. består af indere, afrikanere og indfødte folkegrupper.

Guyana er det eneste land i Sydamerika, hvor engelsk er det officielle sprog. Størstedelen af befolkningen taler dog et kreolsk-guyanesisk sprog, der baserer sig på engelsk. Guyana er et af få caribiske lande, der ikke hører under Vestindien. CARICOM's hovedkvarter ligger i Guyanas hovedstad og største by, Georgetown. I 2008 var Guyana med til at stifte UNASUR

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guyanas historie

Guyana blev en hollandsk koloni i 1600-tallet, men overgik til i britisk overhøjhed i 1815 og fik navnet Britisk Guyana. Da slaveriet blev forbudt, flyttede størstedelen af de tidligere slaver til byerne, og man blev nødt til at importere arbejdskraft til sukkerplantagerne fra Indien. Guyana blev selvstændig i 1966, og blev styret af socialistiske regeringer frem til 1992, hvor landets første demokratiske valg blev afholdt.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guyanas politik

Guyana er bl.a. medlem af Commonwealth of Nations og FN.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guyanas geografi

Guyana kan groft inddeles i tre geografiske regioner: en smal slette langs Atlanterhavskysten, et sandbælte længere inde i landet med regnskov og mange af Guyanas mineralreserver, og et større højlandsområde mod syd, som består af savanne og bjerge, hvoraf det højeste er Mount Roraima (2.835 m). De vigtigste floder er Essequibo, Demerara, Corentyne og Berbice.

Klimaet er tropisk, men er noget mildere på grund af passatvinde. Der er to regntider, en fra maj til august, og en fra november til januar. Disse regntider fører ofte til oversvømmelser.

Regioner[redigér | redigér wikikode]

Guyana er inddelt i 10 regioner:

 • Barima-Waini
 • Cuyuni-Mazaruni
 • Demerara-Mahaica
 • East Berbice-Corentyne
 • Essequibo Islands-West Demerara
 • Mahaica-Berbice
 • Pomeroon-Supenaam
 • Potaro-Siparuni
 • Upper Demerara-Berbice
 • Upper Takutu-Upper Essequibo

De seks regioner Barima-Waini, Cuyuni-Mazaruni, Pomeroon-Supernaam, Potaro-Siparuni, Øvre Takutu-Øvre Essequibo og Essequiboøerne-Vestdemerara gøres krav på af Venezuela og nævnes i Venezuela under navnet Guayana Esequiba. Kun Venezuela selv mener området tilhører dem.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guyanas økonomi

Guyanas vigtigste naturresurser er bauxit og sukker, men der er også forekomster af guld og diamanter. Andre eksportvarer er tømmer, rejer og fisk.

der er også blevet fundet olie i Guyanas undergrund [2]

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Guyanas demografi

Etnisk sammensætning: 49 pct. indere, 44 pct. sorte og mulatter. Religion: 57 pct. kristne, 33 pct. hinduer, 9 pct. muslimer.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Independent States in the World." 11. april 2017. US Department of State.
 2. ^ a Major Oil Discovery, Guyana Is Poised to Become a Top Producer nytimes.com 13 januar 2017
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 5°44′00″N 59°19′00″V / 5.73333°N 59.31667°V / 5.73333; -59.31667