Lima

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Lima er hovedstad i Peru og samtidig landets største by med 7,2 mio. indbyggere. Byen blev grundlagt 18. januar 1535 af Francisco Pizarro. I starten blev byen navngivet: 'Kongernes by' (på spansk: Ciudad de los Reyes) fordi man på helligtrekonger's dag besluttede, at byen skulle grundlægges. Universitetet i byen blev grundlagt i 1551. I byen ligger også Plaza de Acho, der har eksisteret siden det 16. århundrede, og det er den ældste arena i hele Amerika.


Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Geografi og klima[redigér | redigér wikikode]

Katedralen i Lima
Historisk Center

Klimaet i Lima er specielt. Byens høje luftfugtighed trods den ringe nedbør er overraskende, og Lima ligger lavt og er placeret i et tropisk område (12 grader sydlig bredde). Den centrale kyst i Peru har en række mikroklimaer på grund af den atypiske og indflydelsesrige kolde Humboldtstrøm fra Antarktis, nærheden af bjergene og landets tropiske placering. Alt dette giver Lima et subtropisk klima med ørken og høj luftfugtighed på samme tid.

Man kan sige, at Limas klima er mildt subtropisk uden ekstrem varme eller kulde. Den gennemsnitlige årlige temperatur er 18,5° C med en maksimalt årlig temperatur om sommeren på omkring 29° C. Om sommeren: fra december til april, svinger temperaturen mellem 28° C og 21° C. Vinteren strækker sig fra medio juni til september med temperaturer mellem 19° C og 12° C; 8° C er den laveste temperatur, der er registreret historisk. Forårs- og efterårsmånederne (september, oktober og maj) er der mildt med temperaturer mellem 23° C og 17° C.

Den relative luftfugtighed er meget høj (100%), hvilket fører til vedvarende tåge i juni og december indtil sommeren, når skyerne ligger lavere. Det er solrigt, varmt og fugtigt om sommeren (december-april) og diset og mildt om vinteren (juni-september). Regnen er næsten nul. Det årlige gennemsnit på 7 mm rapporteret i lufthavnen, hvilket er det laveste nedbør i et storbyområde i verden. Lima har kun 1284 timer med solskin om året, 28,6 timer i juli og 179,1 timer i januar, usædvanligt lave værdier, i betragtning af byens geografiske placering.[1]

Kombinationen af vejrforhold er som følger: den kolde Humboldt strøm som er tæt på kysten om vinteren køler det varme tropiske klima, der svarer til den bredde, der producerer en tyk sky ekstremt lavt (mindre end 500 m jord), der forhindrer passage af direkte sollys, i nærheden af Andes Mountains og fungerer som en barriere, der forhindrer at luften køles af havstrømmene og at skyerne undslipper. Som et resultat har Lima og den peruvianske kyst et tempereret klima, selv om de er placeret i troperne. Systemet forhindrer ligeledes dannelsen af komulusskyernes vertikale udvikling, så Lima har et ørken klima. Ringe nedbør (mindre end 8 mm om året), kendt som garua er et produkt af kondensering af lave skyer, som udgør systemet.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Landets største universitet, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, er beliggende i byen og har omkring 40.000 indskrevne.

Noter[redigér | redigér wikikode]

[[Image:|1725px|Miraflores district panorama]]
:Image:
Miraflores district panorama
Peruviansk geografi Stub
Denne artikel om peruviansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi