Nairo Quintana

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nairo Quintana
Nairo Quintana, Vuelta al Pais Vasco 2013 (cropped).jpg
Personlig information
Navn Nairo Alexander Quintana Rojas
Født 4. februar 1990 (26 år)
Land Colombia Colombia
Højde 166 cm
Vægt 59kg
Holdinformation
Hold Team Movistar
Disciplin Landevejscykling
Rolle Rytter
Ryttertype Bjergrytter
Professionelle hold
2009
2010-2011
2012-
Boyaca es para Vivirla
Café de Colombia-Colombia es Pasión
Team Movistar
Portal:Cykling

Nairo Alexander Quintana Rojas (født 4. februar 1990, Boyaca, Colombia) er en professionel colombiansk cykelrytter, som cykler for ProTour cykelholdet, Team Movistar. Han er bjergrytter, men modsat mange andre colombianske cykelryttere kører han også en udmærket enkeltstart. Han cyklede sig direkte ind på verdensscenen i 2013, hvor han blev nr. 2 i det franske etapeløb, Tour de France, og vandt samtidig også både bjerg- og Ungdomstrøjen.

Som bondesøn, voksede Quintana op under vanskelige økonomiske vilkår. I en alder af 15 år, blev de økonomiske trængsler for meget for hans far, Luis, og han købte en cykel til Quintana, da han ikke længere havde penge nok til at sende sønnen i skole med bus. Der var ikke tradition i Quintanas familie for at cykle, og han var derfor ikke klar over hvor hård den daglige tur til skolen i virkeligheden var. Men efter som grupper af amatørryttere brugte stigningen til at træne, besluttede han sig en dag for at prøve at følge med dem, for at se hvor godt han kunne matche dem. "De begyndte at accelerere og accelerere og de kunne ikke køre fra mig, så da jeg kom hjem, og fortalte min far om det, blev han meget glad. Han købte min første racercykel til mig og derefter begyndte vi at deltage i lokale cykelløb".

- "Jeg er født og opvokset i 2.800 meters højde, det giver mig en fordel i den her sport, det er det bedste sted i verden at træne".

Sæsonen 2013[redigér | redigér wikikode]

Quintana i bjergtrøjen Tour de France 2013

I 2013 vandt Quintana 3. etape af Volta a Catalunya , og den følgende måned , vandt han kongeetapen i etapeløbet Baskerlandet Rundt på den sidste stigning i Eibar - Arrate , med to sekunder ned til en gruppe af seks forfølgere. Quintana overtog 1. pladsen i den samlede stilling, i den sidste enkeltstart, ved at opnå en 2. plads efter Tony Martin (etixxx-Quick Step).

I Tour de France, angreb Quintana på Col de Pailheres på 8. etape, og blev den første rytter til at krydse den højeste bjerg det år. Han blev senere overhalet, på næstsidste stigning, af løbets favorit Chris Froome. Quintana tog dog føringen i ungdomskonkurrencen, og modtog også prisen som den mest aggressive rytter. På 15. etape til Mont Ventoux , angreb Quintana tidligt og kun Froome i den gule føretrøje var i stand til at matche ham , og kørte fra Quintana på de sidste to kilometer af stigningen , efter at de ellers havde kørt op af meget af den sammen. Efter 15. etape, var Quintana på en samlet 6. plads i klassementet. På 18. etape var det første gangat rytterne skulle bestige, det berømte og ikoniske bjerg Alpe d'Huez to gange. Quintana sluttede som nummer 4 og rykkede op på en 3. plads i den samlede stilling i sit første Tour de France . På 20. etape, forsvarede han ikke kun sin 3. plads, men angreb også Froome, og kørte denne gang fra ham på de sidste kilometer af opstigning til Annecy - Semnoz, og vandt etapen foran Joaquim Rodríguez og Chris Froome, og sikrede sig derved også den samlede andenplads i løbet, hvor han også sluttede "Touren". Han vandt i samme løb bjergtrøjen og ungdomstrøjen. Andenpladsen i det samlede klassement var det bedste resultat for en colombiansk eller latinamerikansk rytter i Tour de France nogensinde, og samtidig den første Tour de France debutant til at slutte på podiet , siden Jan Ullrich i 1996. Efter Tour de France, vandt Quintana efterfølgende Vuelta a Burgos , og blev også vinder af 5. etape i løbet, efter at have sat Vincenzo Nibali på den sidste stigning.

Sejre[redigér | redigér wikikode]

År Løb Sted Placering
2010 Tour de L'Avenir Frankrig Vinder
2012 Route du Sud Frankrig Vinder
2012 Giro dell'Emilia Italien Vinder
2012 Critérium du Dauphiné Frankrig 6. Etape
2012 Vuelta A Murcia Spanien Vinder
2013 Baskerlandet Rundt Spanien Vinder
2013 Vuelta A Burgos Spanien Vinder
2013 Tour de France Frankrig 20. Etape
2013 Tour de France Frankrig 2. plads
2013 Tour de France Frankrig Bjergtrøjen
2013 Tour de France Frankrig Ungdomstrøjen
2014 Tour De San Luis Argentina Vinder
2014 Tour De San Luis Argentina Bjergtrøjen
2014 Tour De San Luis Argentina 4. Etape
2014 Giro d'Italia Italien 16. Etape
2014 Giro d'Italia Italien 19. Etape
2014 Giro d'Italia Italien Ungdomstrøjen
2014 Giro d'Italia Italien Vinder

Kilder[redigér | redigér wikikode]