Alexandria Ocasio-Cortez

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Alexandria Ocasio-Cortez

30. november 2018
Personlig information
Født 13. oktober 1989 (34 år)
Bronx, New York, USA Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Bopæl Bronx Rediger på Wikidata
Politisk parti Demokratiske parti Rediger på Wikidata
Partner Riley Roberts (fra 2009) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Boston University,
Boston University College of Arts and Sciences (til 2011),
Yorktown High School (2003-2007) Rediger på Wikidata
Tilknyttet venstreorienteret Rediger på Wikidata
Medlem af Congressional Progressive Caucus,
Justice Democrats,
The Squad Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Politisk aktivist, tjener (til 2010'erne), forlægger, samfundsorganisator, pædagogisk strateg, bartender (til 2010'erne), politiker Rediger på Wikidata
Fagområde Våbenkontrol Rediger på Wikidata
Deltog i United States House of Representatives elections in New York, 2018,
2020 United States House of Representatives elections in New York Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Edward Kennedy, Flats Fix (til 2018) Rediger på Wikidata
Arbejdssted Queens, Bronx, Washington D.C. Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser 100 Women (2019) Rediger på Wikidata
Signatur
Eksterne henvisninger
Alexandria Ocasio-Cortez' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alexandria Ocasio-Cortez (født 13. oktober 1989 i New York City, USA), også kendt under initialerne AOC, er en amerikansk aktivist og politiker fra det Demokratiske Parti. Hun var partiets kandidat i det 14. kongresdistrikt i delstaten New York, der omfatter Bronx og Queens. Ved valget til Repræsentanternes Hus den 6. november 2018 blev hun valgt og er den yngste kvinde, som nogensinde har været medlem af Kongressen.[kilde mangler]

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Ocasio-Cortez har puertoricanske rødder. Hendes mor kommer fra Puerto Rico, og faren er butiksejer i South Bronx.[1] Hun er født i Bronx, en af de fattigste bydele i New York City, som 5-årig flyttede Alexandria Ocasio-Cortez med familien til den velhavende hvide forstad Yorktown Heights. På High school vandt hun andenpladsen med et mikrobiologisk forskningsprojekt ved en international videnskabskonkurrence for unge.

Hun arbejdede fra 2008 til 2009 for senator Ted Kennedy med indvandring som speciale. 2011 fik hun en bachelorgrad i økonomi og internationale relationer ved Boston University. Efter afslutningen af sit studium vendte hun tilbage til Bronx, hvor hun arbejdede i morens bar som tjener. Ved siden af arbejdede hun som lærer ved den almennyttige organisation National Hispanic Institute. Under præsidentvalgkampen i 2016 arbejdede hun som organisator for senator Bernie Sanders.

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Hun flyttede efter college tilbage til Bronx, hvor hun var politisk aktiv og medlem af Democratic Socialists of America. Forskellige interessegrupper som Move On, Brand New Congress, Justice Democrats, Black Lives Matter og Democracy for America støttede hendes kandidatur ved midtvejsvalget 2018. I 2017 lancerede hun sin egen kampagne for at overtage Joseph Crowleys kandidatur. Ingen havde forudset, at hun kunne være en trussel for den dobbelt så gamle Joseph Crowley, der havde siddet i Kongressen fra 1999 og var kandidat til at tage over fra Nancy Pelosi som Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus. Det var nødvendigt at få 1250 underskrifter for at kunne stille op, men hun fik mod alle forventninger 5000 underskrifter. Den 26. juni 2018 vandt hun uventet det parti-interne primærvalg i New Yorks 14. kongresvalgdistrikt. Hendes motto lyder: "Jeg kan ikke udfordre de store penge med flere penge, men må slå modstanderen på en helt anden måde".[kilde mangler] Mens Crowley i sin valgkamp brugte 3,4 mio. dollar, havde hun indsamlet $300.000. Hun agiterer blandt andet for en statslig sundhedsforsikring til alle, boliger som en menneskeret og afskaffelse af immigrationspoliti-korpset Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Den 6. november 2018 ved valget til Repræsentanternes Hus vandt hun over den Republikanske kandidat Anthony Pappas.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Meet Alexandria". Ocasio 2018: Vote June 26. Arkiveret fra originalen 17. december 2019. Hentet 27. juni 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]