Alexandria Ocasio-Cortez

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez Official Portrait.jpg

Personlig information
Født 13. oktober 1989 (30 år)
BronxRediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Bopæl BronxRediger på Wikidata
Højde 165 cmRediger på Wikidata
Politisk parti Demokratiske partiRediger på Wikidata
Partner Riley RobertsRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Boston University College of Arts and Sciences (til 2011),
Yorktown High School (2003-2007)Rediger på Wikidata
Tilknyttet Democratic Socialists of AmericaRediger på Wikidata
Medlem af The SquadRediger på Wikidata
Beskæftigelse Politisk aktivist, tjener (til 2010'erne), forlægger, samfundsorganisator, pædagogisk strateg, Bartender (til 2010'erne), politikerRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Edward Kennedy, Flats Fix (til 2018)Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Alexandria Ocasio-Cortez' hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alexandria Ocasio-Cortez (født 13. oktober 1989 i New York City, USA) er en amerikansk aktivist og politiker fra det Demokratiske Parti. Hun var partiets kandidat i det 14. kongresdistrikt i delstaten New York, der omfatter Bronx og Queens. Ved valget til Repræsentanternes Hus den 6. november 2018, blev hun valgt og er den yngste kvinde som nogensinde har været medlem af Kongressen.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Ocasio-Cortez har puertoricanske rødder. Hendes mor kommer fra Puerto Rico, faren er butiksejer i South Bronx[1]. Hun er født i Bronx, en af de fattigste bydele i New York City, flyttede Alexandria Ocasio-Cortez i sine unge år til den velhavende forstad Yorktown. På High school vandt hun andenpladsen med et mikrobiologisk forskningsprojekt ved en international videnskabskonkurrence for unge.

Hun arbejdede fra 2008 til 2009 for US-Senator Ted Kennedy med indvandring som speciale. 2011 fik hun en bachelorgrad i økonomi og internationale relationer ved Boston University. Efter afslutningen af sit studium vendte hun tilbage til Bronx, hvor hun arbejdede i morens bar som tjener. Ved siden af arbejdede hun som lærer ved den almennyttige organisation National Hispanic Institute. Under præsidentvalgkampen i 2016 arbejdede hun som organisator for senator Bernie Sanders,

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

I sit boligkvarter i Bronx var hun politisk aktiv og medlem af „Democratic Socialists of America“. Forskellige interessegrupper som „Move On“, „Brand New Congress“, „Justice Democrats“, „Black Lives Matter“ og „Democracy for America“, støtter hendes kandidatur ved midtvejsvalget 2018. I 2017 lancerede hun så sin egen kampagne for at overtage Joseph Crowleys kandidatur. Ingen havde forudset, at hun kunne være en trussel for den dobbelt så gamle Joseph Crowley, der har siddet i Kongressen fra 1999 og var kandidat til at tage over fra Nancy Pelosi som Demokraternes leder i Repræsentanternes hus. Det var nødvendigt at få 1250 underskrifter for at kunne stille op, men hun fik mod alle forventninger 5000 underskrifter. Den 26. juni 2018 vandt hun uventet det parti-interne primærvalg i New Yorks 14. kongresvalgdistrikt. Hendes motto lyder: „Jeg kan ikke udfordre de store penge med flere penge, men må slå modstanderen på en helt anden måde“. Mens Crowley i sin valgkamp brugte 3,4 mio dollar, havde hun indsamlet 300.000 $. Hun agiterer blandt andet for en statslig sundhedsforsikring til alle, boliger som en menneskeret og afskaffelse af immigrationspoliti-korpset ICE.

Den 6. november 2018 ved valget til Repræsentanternes Hus, vandt hun over den republikanske kandidat Anthony Pappas.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Meet Alexandria". Ocasio 2018: Vote June 26. Arkiveret fra originalen June 27, 2018. Hentet June 27, 2018.