Tranebær (plante)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Almindelig Tranebær)
Spring til navigation Spring til søgning
Tranebær
Planterne er uanselige, men bærrene er værd at lægge mærke til.
Planterne er uanselige, men bærrene er
værd at lægge mærke til.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Vaccinium (Bølle-slægten)
Art V. oxycoccus
Videnskabeligt artsnavn
Vaccinium oxycoccus
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Tranebær (Vaccinium oxycoccus) er en 4-8 cm høj dværgbusk med krybende trådtynde grene. Tranebær vokser i Danmark på tørvebund eller hængesæk i fattigkær eller højmoser. Bærrene er oftest mørkerøde og har en bitter-syrlig smag og anvendes især til saft og syltning. De indeholder benzoesyre, der er et naturligt konserveringsmiddel. Fødevareallergikere bør derfor være varsomme med at spise bær, saft eller syltetøj.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Tranebær er en krybende, stedsegrøn dværgbusk med små tynde stængler. Bladene er små (6-10 mm lange) og blanke og blomsterne pink. Den er stedsegrøn på den måde at forstå, at selv om bladene bliver rødbrune om efteråret, så farves de samme blade igen grønne næste forår. Bærrene er små, røde og runde og sidder som perler på en snor.

Rodnettet er meget fint og tyndt, men vidtstrakt.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,05 x 0,5 m (5 x 20 cm/år).

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Tranebær er i Danmark almindelig i Vest- og Nordjylland i fattigkær og højmoser, men sjælden i resten af landet. Den er almindeligere udbredt i resten af Norden. Den vokser f.eks. på den gyngende del af højmosen, hængesækken, hvor den udnytter den rigelige adgang til lys og vand, mens den klarer de meget sure og mineralfattige betingelser ved sit samliv med mycorrhiza-svampe.

I Asferg mose nord for Randers vokser den sammen med bl.a. revling, rosmarinlyng, hedelyng, klokkelyng, mosebølle, mosepors, tuekogleaks og tuekæruld[1]

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Tranebærsaft anvendes (primært i form af tabletter og kosttilskud) som forebyggelse mod urinvejsinfektion og blærebetændelse, men ny forskning tyder på, at saften ikke har nogen væsentlig effekt [2]. I gammel tid blev tranebærret brugt som middel mod skørbug på grund af et meget højt indhold af C-vitamin. I USA fås tranebær ved juletid, og den art, storfrugtet tranebær (Vaccinium macrocarpon), der dyrkes i USA kaldes "Cranberry", og frugterne kan blive lige så store som kirsebær. Cranberrysovs serveres til kalkunenThanksgiving Day.

Billeder[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]