Perle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Perlekæde af ægte perler
Plasticperler af en slags som bruges til perleplader
Perler af træ
Dekorerede metalperler

En perle er betegnelsen for et stykke materiale med hul. I ordets oprindelige betydning er en perle et sjældent og kostbart naturprodukt skabt i og af en østers, men i dag benyttes ordet perle også for lignende, kunstigt fremstillede genstande.

engelsk skelner man mellem pearls og beads, hvor pearl er betegnelsen for ægte perler, mens bead betegner perler fremstillet af andre materialer. På dansk benyttes ordet perle i begge betydninger.

Typer af perler[redigér | rediger kildetekst]

Ægte perler[redigér | rediger kildetekst]

Ægte perler produceres i østers som resultatet af at et fremmedlegeme er kommet ind i denne. Når et fremmedlegeme trænger ind i muslingen/østersen begynder den som en forsvarsmekanisme at producere perlemorssubstans og dette bliver til en naturperle. Ægte perler er kostbare, da de kan være vanskelige at få fat på. Ægte perler anvendes for det meste til smykker. Flere perler på en snor bliver til en perlekæde.

I dag er der en kæmpe industri for dyrkede perler i østers, disse består af en kunstig perle som indsættes i østersene, og som den producerer perlemorssubstans omkring. Disse perler er oftest dem man kan få i dag som "ægte". En dyrket perle har derfor kun få lag perlemorssubstans, imens en naturperle har mange hele vejen igennem.

Kunstperler findes også og ligner naturperler i udseende, men de er billigere.

Perler af andre materialer[redigér | rediger kildetekst]

Perler kan være fremstillet i mange materialer, som f.eks. glas, træ, plastic, metal, ler, sten, ben og papir. Disse kunstige perler eller kunstperler kan have mange forskellige former og farver. Nogle er dekoreret med mønstre.

Brugen af perler[redigér | rediger kildetekst]

Fremstilling af figurer, smykker og dekorationer med perler ved hjælp af nål og tråd kaldes perlesyning. I mange kulturer bruges perler til fremstilling af smykker og til dekoration af klædedragter. F.eks. er overdelen af den kvindelige grønlandske nationaldragt fremstillet af perler. Ofte ses også brudekjoler og selskabskjoler som er dekoreret med perler. Et sådant arbejde skal udføres i hånden, og gør derfor kjolerne mere kostbare.

Perler kan anvendes i perlevæve til fremstilling af dekorative bånd. Store plasticperler anvendes ofte blandt børn til at danne mønstre på perleplader. Ved at stryge bagsiden af perlerne bagefter med et strygejern smelter perlerne let sammen, hvorefter perlestrukturen kan fjernes fra pladen og f.eks. bruges til ophæng.

Sprogbrug[redigér | rediger kildetekst]

At kaste perler for svin er et ordsprog, der illustrerer perlens værdi. Ordsproget stammer fra Matthæusevangeliets kapitel 7, vers 6. Desuden er ordet perle benyttet i Perker/perle-sagen fra Danmark i januar 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]