Anima (forening)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En del af serien af artikler om
Dyrs rettigheder
Olive baboon1.jpg

Aktivister
Greg Avery · David Barbarash
Ronnie Lee · Keith Mann
Ingrid Newkirk · Henry Spira

Grupper/kampagner
Anima · Animal Aid
Animal Liberation Front (DBF)
Animal Rights Militia
Djurens Rätt
Forsøgsdyrenes Værn
Fur Free Alliance
Justice Department
NOAH · PETA · Viva!

Problemer
Dyreforsøg · Dyretransporter
Industrialiserede landbrug
International handel med primater
Nafovanny · Speciesisme · Vivisektion

Forfattere/fortalere
Steven Best · Stephen R. L. Clark
Gary Francione · Gill Langley
Tom Regan · Richard D. Ryder
Peter Singer · Steven M. Wise

Kategorier

Dyrs rettigheder
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Anima. (Se også artikler, som begynder med Anima)

Anima, Foreningen For Alle Dyrs Rettigheder er en norsk/dansk dyreretsforening, som kæmper for at dyr har grundlæggende rettigheder.[1] Foreningen blev oprettet i 2000 af en gruppe, som ønskede at dyrene skulle befries fra stalde, slagterier, pelsfarme osv. Foreningens midler omfatter bl.a. uddeling af flyers og demonstrationer foran især mindre bundtmagere i de større byer.

Kampagner[redigér | redigér wikikode]

Anima har altid flere kampagner i gang på samme tid og stopper ikke en kampagne, før den er vundet.[1] Animas kampagner fokuserer hovedsageligt på pels- og kødindustrierne (herunder dyretransporter), da de ser det som de områder, hvor dyrene har det værst, men foreningen har også kampagner mod dyreforsøg og kampagnen mod Kinas autoriserede aflivninger på gadehunde forud for OL 2008.[2] Foreningen fokuserer på meningsdannelse og forbrugerboykot. Ved at informere befolkningen om dyremishandling og dyrs forhold håber foreningen at få folk til at tage afstand fra det og til at boykotte de produkter som skader dyr og dyrevelfærd.

Mange af Animas kampagner mod dyremishandling er også rettet mod politikere. I 2003 samlede Anima i samarbejde med Inges Kattehjem og DKK 200.000 underskrifter for et forbud mod skind fra hunde og katte, som blev afleveret til justitsminister Lene Espersen. Indsamlingen førte til et importforbud af hunde- og kattepels samme år. I 2006 fik Anima indsamlet over 20.000 underskrifter for et forbud mod rævefarme, som ligeledes blev afleveret til justitsministeren.

Vegetarisme[redigér | redigér wikikode]

Anima går ind for vegetarisme. Animas dyrerettighedspolitik bygger på en filosofi, om at alle dyr har en grundlæggende ret til at blive beskyttet mod smerte og lidelse, uanset hvilken relation dyrene har til mennesker. Foreningen mener også, at dyr har basale rettigheder til deres egen krop, og retten til at leve. Det er foreningens opfattelse, at mennesker ikke har ret til at udnytte dyr på nogen måde. Vegetarisme og dyreret er efter foreningens opfattelse med til at bekæmpe dyrenes smerter og lidelser i det industrialiserede landbrug.

Medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Anima blev oprettet i 2000 og havde kun 5-10 medlemmer. Siden er medlemstallet steget kraftigt.

Animas medlemmer er overvejende unge mennesker. Derfor har Animas Ungdom, kaldet Anima2, også sin egen del i medlemsbladet Dyrenes Stemme og har fået sin egen hjemmeside.

Anima prioriterer rekruttering blandt unge højt. Bl.a. er der infoboder på de årlige festivaler som Roskilde Festival, Nibe Festival, Fredericia Hardcore Festival m.fl. Anima har endvidere været til stede med uddeling af flyers til koncerter med kendte grupper, på gågader i de store byer, i forbindelse med større arrangementer osv.

Foreningen samarbejder internationalt bl.a. med de skandinaviske søsterforeninger Djurens Rätt og NOAH samt de amerikanske HSUS og PETA. De er også det eneste danske medlem af Fur Free Alliance.[1]

Anima har foruden hovedkontoret i København syv lokalafdelinger i Hobro, Roskilde, på Lolland, Odense, Esbjerg, Århus og Aalborg. Hver lokalafdeling har sin lokale koordinator.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

I 2013 endte en sag med Copenhagen Fur i højesteret idet Anima blev beskyldt for injurier.[3]

I 2016 lagde foreningen en video online, der viste bl.a. svin og fjerkræs liv fra fødsel til slagtning. Ifølge videoen skulle det foregå i Danmark, men ifølge Landbrugsavisen stammede flere af klippene fra udlandet.[4][5]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]