Spring til indhold

Lidl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lidl
Virksomhedsinformation
SelskabsformStiftung & Co. KG Rediger på Wikidata
BrancherDetailhandel, dagligvarehandel Rediger på Wikidata
Grundlagt1973 Rediger på Wikidata
GrundlæggerDieter Schwarz Rediger på Wikidata
HovedsædeNeckarsulm, Baden-Württemberg, Tyskland Rediger på Wikidata
SloganLidl lohnt sich. Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
178.741 (2019) Rediger på Wikidata
EjereSB Lidl
PVG Geschäftsführungs-KG Rediger på Wikidata
ModerselskabSchwarz-koncernen Rediger på Wikidata
DatterselskaberLidl Bulgaria
Lidl Schweiz
Lidl Serbia
Lidl Romania
Lidl Sverige
Lidl Česká republika
Lidl Holding
Lidl Finland
Lidl Österreich
Lidl France
Lidl Magyarország Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporatesde/B8534_HRA102314 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Lidls logo

Lidl er en tysk discount-supermarkedskæde med butikker i hele verden. Lidl er Europas største dagligvarekæde og den næststørste i hele verden efter Walmart. Virksomheden har rødder tilbage til 1930'erne, men i 1970'erne åbnede den første rigtige Lidl-butik i Ludwigshafen.

Lidl har i dag over 11.200 butikker i 32 lande med omkring 310.000 ansatte [1]. Lidl er ejet af den tyske detailhandelsvirksomhed Schwarz-koncernen, som også ejer supermarkedskæden Kaufland. Hovedkontoret ligger i den sydtyske by Neckarsulm.

Lidl åbnede de første 13 butikker i Danmark 29. september 2005, og har i dag (2024) 150 butikker i Danmark.[2]

Varesortiment[redigér | rediger kildetekst]

Kædens sortiment består primært af private label-varer og enkelte mærkevarer. Af kendte private label-varer findes blandt andet mærket Vilstrupgård og Butcher's, som er private label indenfor kødsortimentet. Eksempelvis indeholder Vilstrupgård et udvalg af danske kødprodukter som f.eks. okse, kalv, gris og ungkvæg. Deres fødevaresortiment er stort set fast, mens de hver uge tilbyder forskellige non-food-produkter som tekstil-, husholdnings- og elektronikvarer.

Der findes private label-varer indenfor en lang række andre kategorier, og den samlede liste med private label-varer tæller bl.a.: kødserierne Vilstrupgård og Butcher's, mejeriserierne Engvang og Milbona, slik, snack- og kageserierne Sweet Corner, Snack Day og Favorina, ølserien Karlens, morgenmadsserien Crownfield, juiceserien Solevita & den veganske og vegetariske serie, Vemondo.

Der findes ligeledes landespecialiteter såsom Italiamo fra Italien, Sol & Mar fra Spanien og Duc De Coeur fra Frankrig, som en af dem oftest kommer i forbindelse med deres ugetemaer.

I Tyskland introducerede Lidl i 2006 som noget nyt bæredygtige og økologiske varer, hvilket siden er indført i sortimentet i andre lande. Kæden har bl.a. introduceret fair trade-mærkede bananer, chokolade og kaffe.

I 2012 var Lidl den første discountkæde i Danmark, der introducerede tag-selv bake off afdelinger i Supermarkederne med frisk ovnbagt brød og kager.[kilde mangler]

I Non-food findes sportstøjsmærket Crivit, værktøjsserien Parkside, rengøringsserien W5, baby- og børneserien Lupilu, elektronikserien Silvercrest og skønheds- og plejeserien Cien.

I maj 2023 annoncerede Lidl, at de ville udfase al salg af tobak inden udgangen af 2028. Som et led i dette vil alle nye Lidl-butikker ikke sælge tobak.[3]

Lande[redigér | rediger kildetekst]

Der er Lidl-forretninger i 32 lande. I 2008 blev de 50 butikker i Norge solgt til Reitangruppen og fortsat som REMA 1000.[4] Nedenfor er de repræsenterede lande sorteret efter år for første butiks åbning:


Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Lidl als Arbeitgeber: Das sind wir". lidl.de. 2016-11-03. Arkiveret fra originalen 4. november 2016. Hentet 13. november 2016.
  2. ^ Lidl Danmark, https://om.lidl.dk/om-lidl/fakta. Hentet 28. januar 2024.
  3. ^ https://om.lidl.dk/ansvarlighed/vi-fremmer-sundheden/udfasning-af-tobak
  4. ^ Wichmann, Sonny (14. marts 2008). "Lidl lukker i Norge". Business.dk. Hentet 10. juni 2013.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]