Lidl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lidls logo

Lidl er en tysk discount-supermarkedskæde med butikker i hele verden. Lidl er Europas største dagligvarekæde og den næststørste i hele verden efter Walmart. Virksomheden har rødder tilbage til 1930'erne, men i 1970'erne åbnede den første rigtige Lidl-butik i Ludwigshafen.

Lidl har i dag over 11.200 butikker i 32 lande med omkring 310.000 ansatte [1]. Lidl er ejet af den tyske detailhandelsvirksomhed Schwarz-koncernen, som også ejer supermarkedskæden Kaufland. Hovedkontoret ligger i den sydtyske by Neckarsulm.

Lidl åbnede de første 13 butikker i Danmark 29. september 2005, og kæden har i første kvartal 2021 134 butikker, samt flere end 3.300 medarbejdere i Danmark. I dag har Lidl 138 butikker i Danmark.[2]

Varesortiment[redigér | rediger kildetekst]

Kædens sortiment består primært af private label-varer og enkelte mærkevarer. Af kendte private label-varer findes blandt andet mærket Vilstrupgård og Butcher's, som er private label indenfor kødsortimentet. Eksempelvis indeholder Vilstrupgård et udvalg af danske kødprodukter som f.eks. okse, kalv, gris og ungkvæg. Deres fødevaresortiment er stort set fast, mens de hver uge tilbyder forskellige non-food-produkter som tekstil-, husholdnings- og elektronikvarer.

I Tyskland har Lidl i 2006 som noget nyt også satset på bæredygtige og økologiske varer, hvilket også har spredt sig til andre lande. Kæden har bl.a. introduceret fair trade-mærkede bananer, chokolade og kaffe.

I 2012, var Lidl den første discountkæde, der introducerede danskerne for egen bagerafdeling, med forbagte kager og brød[kilde mangler].

Der findes ligeså privat label-varer indenfor en lang række andre kategorier, og den samlede liste med private label-varer tæller bl.a.: kødserierne Vilstrupgård og Butcher's, mejeriserierne Engvang og Milbona, slik- og kageserien Favorina, ølserien Karlens, morgenmadsserien Crownfield & den veganske og vegetariske serie, Vemondo.

Der findes ligeledes landespecialiteter såsom Italiamo fra Italien, Sol & Mar fra Spanien og Duc De Coeur fra Frankrig.

I Non-food findes sportstøjsmærket Crivit, værktøjsserien Parkside, rengøringsserien W5, baby- og børneserien Lupilu, elektronikserien Silvercrest og skønheds- og plejeserien Cien.

Lidls mange private label-produkter testes ofte og bliver tit testvindere i Danmark.

Lande[redigér | rediger kildetekst]

Der er Lidl-forretninger i 32 lande. I 2008 blev de 50 butikker i Norge solgt til Reitangruppen og fortsat som REMA 1000.[3] Nedenfor er de repræsenterede lande sorteret efter år for første butiks åbning:


Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Lidl als Arbeitgeber: Das sind wir". lidl.de. 2016-11-03. Arkiveret fra originalen 4. november 2016. Hentet 13. november 2016.
  2. ^ Lidl Danmark, https://om.lidl.dk/om-lidl/vores-historie. Hentet 3. august 2022.
  3. ^ Wichmann, Sonny (14. marts 2008). "Lidl lukker i Norge". Business.dk. Hentet 10. juni 2013.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]